SURF and researcher working together
Artikel

Open Call: High Performance AI4Science Projecten

SURF nodigt onderzoekers van Nederlandse onderzoeksinstellingen uit om een aanvraag in te dienen voor consultancy en computationele middelen voor de ontwikkeling van een wetenschappelijke use case op het gebied van machine learning-ondersteunde data-analyse, modellering en interpretatie.

De oproep in een notendop

Open voor onderzoekers uit alle disciplines.

Ontvang consultancy, technische ondersteuning en hardware-infrastructuur van SURF, in samenwerking met Intel-experts, bij het toepassen van geavanceerde machine learning technieken op wetenschappelijke data. We bieden:

  • Ondersteuning van experts op het gebied van wetenschappelijk machine learning;
  • Ondersteuning van experts op het gebied van parallellisatie, GPU-programmering, prestatieoptimalisatie, enz;
  • Rekenuren op de nieuwste Intel Data Center CPU's en GPU's, en/of de Nederlandse nationale supercomputer Snellius;
  • Optionele publiciteit voor onderzoeksresultaten gepromoot door SURF en/of Intel.

We nodigen onafhankelijke en ervaren onderzoekers in alle stadia van hun carrière uit om een voortel in te dienen.

Projectduur: 6-12 maanden. 

Tijdlijn:

- 30 april 2024, 23:59 CET: deadline voor het indienen van voorstellen.

- 31 mei 2024: selectiedeadline voor winnende voorstellen.

- 1 juni - 1 september 2024: voorkeursstart van het project.

Aanvraag indienen

Doel van deze oproep

Onze oproep tot het indienen van voorstellen is gericht op de integratie en toepassing van artificiële intelligentie (AI) in wetenschappelijke workflows. Ons belangrijkste doel is om de toepassing van AI-technologieën aan te moedigen en te faciliteren, vooral in projecten waar AI het potentieel heeft om het vakgebied aanzienlijk vooruit te helpen. Door onze ondersteuning willen we de eerste obstakels overwinnen die de ontwikkeling van dergelijke projecten kunnen vertragen of zelfs verhinderen.

Een belangrijk aspect van onze missie is het maximaliseren van de hardware-efficiëntie, waardoor de kracht van AI wordt versterkt en de effectiviteit van de bestaande infrastructuur wordt geoptimaliseerd. Naast deze doelstellingen is ons bredere streven het cultiveren van een innovatiegedreven gemeenschap, een gemeenschap die niet alleen bijdraagt aan wetenschappelijke vooruitgang, maar ook aan de ontwikkeling van wetenschappelijke output die herbruikbaar, reproduceerbaar en open is (met inachtneming van privacybeperkingen).

Deze oproep is een uitnodiging aan onderzoekers die onze visie delen om AI te integreren in het weefsel van wetenschappelijke ontdekkingen en de grenzen van onderzoek te verleggen door middel van samenwerking en geavanceerde methodologieën.

Wat wij bieden

Succesvolle deelnemers krijgen rekenuren die zijn afgestemd op de behoeften van hun project. De specifieke toewijzing wordt per geval bepaald, rekening houdend met de aard van het probleem, de beschikbare data en de gekozen aanpak.

SURF en Intel bieden deskundige begeleiding op verschillende gebieden van AI, programmeren en high-performance computing (HPC). Denk hierbij bijvoorbeeld aan tijdreeksmodellering, generatieve architecturen, het schalen van modellen naar het niveau van miljarden parameters, het trainen, fine-tunen en implementeren van foundation-modellen, few-shot learning benaderingen, multimodale modellen en snelle inferentie.

Bovendien bieden we ondersteuning voor het distribueren van training over meerdere GPU's, inclusief de partitionering van modeltoestanden en CPU-offloading. Daarnaast kunnen, in overleg, onderzoeken worden gebruikt als showcase door SURF en Intel. Als master- of bachelorstudenten stage willen lopen bij SURF, bieden we een vergoeding conform de huidige marktprijzen.

Wat we zoeken

Het project vraagt om een goed gedefinieerde use case waarbij data-analyse, modellering en interpretatie een cruciale rol spelen bij het aanpakken van een wetenschappelijk probleem. Deelnemers moeten een voldoende grote wetenschappelijke dataset leveren die geschikt is voor de voorgestelde use case. De dataset moet publiekelijk toegankelijk zijn en mag geen persoonlijke of gevoelige informatie bevatten. De beschikbaarheid van de voorgestelde dataset zal een belangrijke factor zijn in het selectieproces voor succesvolle voorstellen, aangezien dit de haalbaarheid en potentiële impact van het project aanzienlijk zal beïnvloeden. 

Ons doel is om een reeks methoden voor machine learning te evalueren om het gedrag en de statistische eigenschappen die inherent zijn aan de dataset nauwkeurig vast te leggen en te modelleren. Dit omvat niet alleen het identificeren van patronen voor classificatie, regressie en anomaliedetectie, maar ook generatieve modellering (bijv. Bayesian inference en data augmentation), evenals symbolische regressie voor het ontdekken van onderliggende formules of relaties in datasets.

Wie kan een aanvraag indienen

Voorstellen zijn welkom van onderzoekers, promovendi, master- en bachelorstudenten die verbonden zijn aan of een graad hebben in Nederlandse academische instellingen, onderzoekscentra of andere publieke kennisgedreven organisaties.

Een overzicht van de meest in aanmerking komende organisaties vindt u hier. Als u niet zeker weet of u in aanmerking komt, neem dan contact met ons op voor meer informatie.

Neem contact op met

Voor vragen over deze oproep kunt u contact opnemen met Yue Zhao, high performance machine learning adviseur bij SURF, via yue.zhao@surf.nl.

Aanvraag indienen