Raoul Schram, Renate Mattiszik en Ernest Boskovic poseren met de awards.
Artikel

SURF Research Day

Winnaars Research Support Champion Award 2025

Tijdens de SURF Research Day 2025 zijn voor de vijfde keer de Research Support Champion Awards uitgereikt. Raoul Schram, Renate Mattiszik en Ernest Bošković ontvingen deze award vanwege hun uitzonderlijke inzet voor onderzoeksondersteuning binnen hun instelling.

Wat zeggen collega's over Raoul?

Raoul Schram met de award

Raoul ontvangt de Research Support Champion Award vanwege zijn brede expertise, initiatief en voortdurende inzet voor onderzoekers. Als research engineer bij de Universiteit Utrecht is hij betrokken bij projecten uit allerlei wetenschapsgebieden en helpt hij onderzoekers om hun digitale werkwijzen te verbeteren. Hij is niet alleen technisch zeer vaardig, maar ook toegankelijk, behulpzaam en altijd bereid om kennis te delen. 

Van losse scripts naar herbruikbare workflows

Veel onderzoekers werken met geïmproviseerde scripts en missen tijd of kennis om workflows op te zetten. Raoul herkende dit probleem en startte, na een fellowship bij het Netherlands eScience Center, een Universiteit Utrecht-breed initiatief om workflows te verbeteren. Zijn initiatief trok veel belangstelling. Uiteindelijk kregen vier onderzoeksgroepen ondersteuning van research engineers bij het opzetten van workflows. Waar nodig sprong Raoul zelf in als uitvoerend engineer. Dankzij Raouls inzet worden hun onderzoeksresultaten nu beter reproduceerbaar – een belangrijke stap richting open science. 

Technische skills

Ook op technisch vlak maakt Raoul het verschil. Met de ontwikkeling van metasyn — een softwaretool voor het genereren van privacyvriendelijke synthetische datasets — levert Raoul ook een directe bijdrage aan open science. De tool is vrij beschikbaar, gedocumenteerd en peer-reviewed, en wordt inmiddels gebruikt door het CBS. 

Dit zegt de jury over Raoul

Raoul is een sleutelfiguur in de ontwikkeling van onderzoeks-IT-oplossingen met zowel nationale als internationale impact. Met zijn unieke combinatie van technische expertise en organisatorisch talent levert hij niet alleen innovatieve software en veilige dataverwerking, maar bouwt hij ook sterke teams en succesvolle research support-evenementen. Zijn werk verbetert de kwaliteit en ethiek van onderzoek en heeft invloed op hoe data wordt verzameld, beheerd en gedeeld binnen én buiten Nederland. 

Dit zeggen collega’s over Renate

Renate Mattiszik met de award

Sinds 2018 is Renate dé data steward bij Saxion. In haar eentje ondersteunt ze onderzoekers van maar liefst dertig lectoraten. Ze luistert goed, herkent knelpunten en denkt in oplossingen, of het nu gaat om infrastructuur, privacy of datamanagement. Voor haar brede inzet, expertise en verbindende rol ontvangt ze de Research Support Champion Award.

Pionier in het hbo 

Renate is een voorloper binnen het hbo. Ze was mede-auteur van het landelijke functieprofiel voor datastewards en geeft trainingen aan starters via onder andere DCC-PO en de RDNL-cursus Essentials 4 Data Support. Ze zet zich daarnaast in voor het gebruik van open standaarden, onder meer via haar bijdrage aan Publinova en metadata-advies voor het hbo. 

Aanpakker met impact

Tijdens de coronapandemie werkte Renate als data steward mee aan ZonMw-projecten. Ze droeg bij aan het dataportaal van Health-RI en de Metadata 4 Machines-workshops. Binnen Saxion ontwikkelde ze mee aan het Research Information System en adviseert over datamanagementtools. Een hoop dus. Wat collega’s vooral waarderen? Haar kennis, geduld en het feit dat ze er altijd is als je haar nodig hebt. 

Dit zegt de jury over Renate 

Als data librarian en data steward bij Hogeschool Saxion bouwde Renate aan een stevig fundament voor onderzoeksondersteuning, dat nu een inspiratiebron is voor de hele sector. De jury prijst haar visie en doorzettingsvermogen. Haar werk heeft structurele verbeteringen in de onderzoeksondersteuning gebracht en anderen geïnspireerd om actief bij te dragen aan open science en onderzoeksinnovatie. 

Dit zeggen collega’s over Ernest 

Ernest Bošković met de award

Al 25 jaar ondersteunt Ernest het onderzoek binnen het UMC Utrecht met slimme technische oplossingen. In zijn rol als electronics engineer werkt hij veel samen met onderzoekers om apparaten en systemen te ontwerpen die veilig, betrouwbaar en nauwkeurig afgestemd zijn op de onderzoeksvraag. Hij is betrokken, deskundig en altijd bereid om mee te denken, ook ver na de oplevering. 

Veilig en flexibel onderzoekssysteem 

Ernest ontwikkelde een opstelling voor onderzoek naar antibacteriële coatings. Omdat het systeem met hoge spanning werkt, stelde dat strenge eisen aan de veiligheid. Hij zorgde ervoor dat de opstelling veilig en praktisch te gebruiken is. Naast het ontwerp schreef Ernest de handleiding en gaf hij training aan de onderzoekers die ermee werken. 

Samenwerking en kennisdeling 

Zijn collega’s waarderen zijn rustige, doordachte aanpak. Hij luistert goed naar de wensen van onderzoekers, betrekt hen actief bij het ontwerp en zorgt voor duidelijke communicatie tijdens het hele proces. Ook buiten zijn eigen team is hij een veelgevraagd aanspreekpunt voor technische vraagstukken. Hij deelt zijn kennis via presentaties en publicaties, en draagt bij aan een veilige en efficiënte onderzoeksomgeving in meerdere projecten. 

Dit zegt de jury over Ernest

Ernest is dé expert waar onderzoekers en collega’s naartoe gaan voor ondersteuning op het gebied van onderzoek en onderzoeks-IT. Hij maakt niet alleen impact binnen, maar ook buiten zijn insteling. Met zijn combinatie van technische deskundigheid, communicatieve kracht en brede betrokkenheid weet hij complexe vraagstukken te vertalen naar praktische oplossingen en structurele verbeteringen.