eduID

Eén digitale identiteit voor onderwijs en onderzoek

Studenten willen zelf hun onderwijscarrière vormgeven. Dat zorgt voor logistieke en administratieve uitdagingen. Met eduID heeft een student een instellingsonafhankelijke, digitale identiteit waarmee die bij iedere onderwijsinstelling terecht kan: voor, tijdens én na de studie. Ook kun je onderzoekers, stagebegeleiders, alumni, professionals en andere externen met eduID veilig toegang geven tot applicaties van je instelling.

Studente met laptop bij een mbo-instelling

Voordelen

Verlaging administratieve last

Verlaging van de administratieve last die ontstaat door toenemende flexibilisering, studentenmobiliteit, samenwerking tussen instellingen en leven-lang ontwikkelen.

Betrouwbare identiteit

Betrouwbare toegang bieden aan groepen zoals prospects, studenten van buiten, externe onderzoekers, stagebegeleiders, gastdocenten, alumni of professionals.

Vervangt instellingsaccount: zowel eigen als externe studenten herkennen

eduID vervangt op termijn de accounts van een instelling en zorgt dan voor harmonisatie in het herkennen van 'externe' en 'interne' studenten.

Eén identiteit voor toegang tot onderwijs

Met eduID kan een eindgebruiker met één account toegang krijgen tot onderwijs; vergelijkbaar met wat DigiD is voor de toegang tot diensten van de overheid.

Heb je een vraag over eduID? Neem contact op.

Foto van Peter Clijsters

Peter Clijsters

Telefoonnummer

Wat betekent eduID voor het onderwijs?

eduID speelt een rol in de flexibilisering van het onderwijs: studenten willen meer vrijheid om hun eigen curriculum samen te stellen, zowel binnen als buiten de eigen onderwijsinstelling. Met eduID kunnen ze zich eenvoudig bij andere onderwijsinstellingen aanmelden voor een vak of minor. Ook draagt het bij aan een leven lang ontwikkelen omdat studenten ook na de studie met hun eduID opleidingen en cursussen kunnen volgen aan instellingen. Tot slot maakt eduID het voor instellingen eenvoudiger om externen, denk aan gastdocenten, onderzoekers en externe adviseurs, met hun eduID toegang te geven tot voor hen relevante applicaties.

Toepassingen eduID

Studentmobiliteit via eduXchange

Met een eduID kunnen studenten zich in 1 klik inschrijven voor een vak aan een andere instelling. Dat doen zij op het platform eduXchange.nl.

edubadges

Steeds meer studenten willen onderwijs volgen in kleinere eenheden. Die moeten dan ook afzonderlijk worden gecertificeerd. Dat kan met edubadges: digitale visuele insignes met daarin onder meer informatie over het gevolgde vak en het aantal studiepunten (ECTS). edubadges worden toegekend aan het eduID.  

eduID in onderzoek

In onderzoek wordt eduID gebruikt om onderzoekers zonder instellingsaccount toegang te geven tot onderzoeksdiensten, zoals SURF Research Cloud en iRODS. Bijvoorbeeld wanneer onderzoekssamenwerkingen bestaan uit onderzoekers van verschillende bedrijven die meedoen aan onderzoeksprojecten van universiteiten. Of wanneer burgers (onder de vlag van 'citizen science') toegang nodig hebben om bijvoorbeeld data aan te kunnen leveren voor onderzoeksprojecten.

Webinars eduID

eduID: wat is het en wat kun je er mee?

In webinar geven SURF, de LDE-alliantie en Npuls een introductiewebinar over eduID: wat is het en wat kun je er mee?

Aan de slag met eduID

In dit webinar laten Peter Clijsters (projectmanager eduID) en Peter Havekes (technisch productmanager eduID) aan de hand van praktijkvoorbeelden zien hoe je eduID technisch doorvoert.

Wat zijn de voordelen van een eduID voor studenten?

  • Eenvoudiger en flexibeler onderwijs volgen bij een andere instelling, omdat eduID het administratieve proces veel makkelijker maakt. 
  • Inzicht krijgen in en controle uitvoeren over de eigen gegevens. Denk aan persoonsgegevens en gevolgde vakken. 
  • Blijvend onderwijsoverzicht houden, ook na het afstuderen. 
  • Met 1 account toegang krijgen tot onderwijs; vergelijkbaar met wat DigiD is voor de toegang tot diensten van de overheid. 

eduID en Npuls

eduID speelt ook een rol in het Nationaal Groeifondsprogramma Npuls, namelijk in het onderdeel Digitale sectorvoorzieningen en in Wendbaar georganiseerd onderwijs. Het doel van Npuls is de kwaliteit van het onderwijs verbeteren, de wendbaarheid van het onderwijs vergroten én de digitale vaardigheden van docenten en lerenden verbeteren. Samen met Npuls zorgt SURF voor brede uitrol van eduID in het Nederlandse onderwijs en onderzoek.

eduID aanmaken

Zelf een eduID aanmaken?

Schrijf je in voor de eduID nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom eduID!