HPC Cloud: jouw flexibele rekenomgeving
Met HPC Cloud heb je controle over je rekeninfrastructuur, voor jezelf of je projectteam, via SURF Research Cloud. De infrastructuur kan variëren van één werkstation tot een compleet cluster. We breiden het naar jouw behoefte uit. Je kunt verschillende besturingssystemen en analysesoftware gebruiken. HPC Cloud is ondergebracht in ons datacenter.
Een flexibele rekenomgeving
Bij HPC Cloud beheer je als gebruiker zelf de rekenomgeving waarin je werkt. Dat geldt zowel voor het besturingssysteem als de analysesoftware. Je kunt de omgeving dus aanpassen aan de software die je voor je onderzoek gebruikt. Bijvoorbeeld met een relationele database, een remote desktop of een applicatieserver. Dat is een belangrijk voordeel ten opzichte van de meeste andere infrastructuren, die vaak beperkingen stellen aan het besturingssysteem en de software.
Uit te breiden van werkstation tot cluster
HPC Cloud is snel toegankelijk. Met een eenvoudige aanvraag kun je direct beschikken over rekencapaciteit. Als onderzoeker kun je met één enkel zwaar werkstation aan de slag, wat het beheer eenvoudig maakt. Ook kun je een compleet rekencluster inrichten. Daarmee kun je de beschikbare rekencapaciteit snel en eenvoudig vergroten om bijvoorbeeld pieken in de rekenbehoefte op te vangen.
Snelle verwerking en opslag
Met HPC Cloud beschik je over snelle multi-core processors voor multi-threaded applicaties en over een snel netwerk voor distributed memory applicaties. Voor data-intensieve applicaties is snelle opslag beschikbaar. Voor het opslaan van zeer grote datasets kun je gebruik maken van bulkopslag.
De afgelopen jaren hebben onderzoekers de HPC Cloud ontdekt als een flexibele manier om hun eigen computingfaciliteiten uit te breiden. Hieronder vind je een aantal voorbeelden van hoe zij de kracht van HPC Cloud inzetten voor onderzoek.
- Bovenop het nieuws met HPC Cloud
- Een boost voor ultragevoelige microscopen
- De puzzel van plantengenomen
- ‘Cloudbursting’ vergroot onderzoeksinfrastructuur bij VUmc
- Wateronderzoek in de HPC Cloud
- Meertens Instituut: Twee miljard tweets als onderzoeksmateriaal
- Geografie (Universiteit van Amsterdam): Georeferencing - oude kaarten digitaal ontsluiten
Onderzoeksdata opslaan
HPC Cloud is verbonden met het Data Archive van SURF. Hier kun je jouw onderzoeksdata veilig en langdurig opslaan. Verder kun je de PID-dienst (Persistent Identifiers) gebruiken op data die zijn opgeslagen in het Data Archive.
Visualisatie: resultaten direct inzichtelijk
Wil je inzicht in grote hoeveelheden data krijgen door ze visueel weer te geven? Werk je met berekeningen die grote hoeveelheden data opleveren? Maak dan gebruik van onze visualisatietechnieken en –ondersteuning. Onze dienst Visualisatie helpt je om de resultaten van je berekeningen beter te interpreteren.
Snel data verplaatsen met SURFlichtpaden
Wil je een snelle en betrouwbare verbinding naar andere instelling, een datacenter of dienstaanbieder? Met een eigen lichtpad van onze dienst SURFlichtpaden verplaats je zeer snel data naar HPC Cloud. Een lichtpad is een directe van het internet afgeschermde verbinding. Je beschikt dan over een veilige privéverbinding, die garant staat voor een zeer snelle overdracht van gegevens. Dit is extra veilig, betrouwbaar en uitermate geschikt om bijvoorbeeld privacygevoelige informatie te transporteren.
De grootste uitdaging bij deze lichtpaden is om ze weerszijden aan te sluiten op de systemen. Wij helpen je bij het maken van de verbinding tussen het eindpunt van een lichtpad en je databronnen. Je krijgt advies op maat.
Consultancy: onafhankelijk advies
Onze consultancy-ondersteuning is breed. Van onafhankelijk advies tot ondersteuning vanaf het moment van analyse tot en met uitvoering. Ook op het gebied van big data.
Onze consultants helpen je met advies over:
- toegang tot de infrastructuur
- jobs indienen
- hoe je ervoor zorgt dat het systeem nog betere prestaties levert
- methoden om je data te benaderen
- het ontwerp en optimalisatie van je eigen software
- de exacte inrichting van je systeem voor dataopslag
- hoe je je data-infrastructuur inricht
- de integratie van je virtuele infrastructuur in je werkprocessen. Afhankelijk van de omvang en de complexiteit van je vraag krijg je een voorstel op maat.
- het optimaliseren van applicaties
- het parallelliseren van je software voor een snellere verwerking
- hoe je optimaal gebruikmaakt van de reken- en storagefaciliteiten van SURF.
In deze tabel vind je een overzicht van de technische specificaties van HPC Cloud (december 2018).
Virtuele machines |
tot maximaal 80 cores met maximaal 480 GB RAM |
Hardware |
30 nodes met 32 tot 40 Intel cores op 256 GB tot 480 GB RAM |
Gedeelde opslag |
3x redundante opslag ter voorkoming van dataverlies door hardware falen, op 10 Gbit netwerk per storage node |
Bekijk onze gebruiker documentatie voor uitgebreide (technische) informatie op onze servicedesk.
Heb je vragen over de technische infrastructuur? Neem dan contact op met helpdesk@surfsara.nl.
Extra geheugen voor grote datasets
Naast de normale nodes kun je ook gebruik maken van high memory nodes met een geheugenruimte van maximaal 2 terabyte. De high memory nodes zijn zeer geschikt voor analyses waarbij volledige datasets in het werkgeheugen moeten worden geladen. Je kunt het gewenste geheugen aanvragen via een reservering op de high memory nodes in blokken van 0.5 terabyte. Ook voor de high memory nodes kun je gebruik maken van de gedeelde opslagruimte op onze HPC Cloud-dienst.
Veilig samenwerken
Je beheert je eigen omgeving volledig. Deze omgeving kun je dus ook als samenwerkingsplatform aan je team aanbieden om hierop data te delen. Elk team heeft een eigen netwerk. Je bepaalt zelf wie toegang heeft. Daardoor zijn er geen onbekenden op je systeem of netwerk. Dit maakt het mogelijk om data veilig te delen met je teamgenoten en met niemand daarbuiten.
Opslag en back-up van je gegevens
Gegevens worden meerdere keren opgeslagen om de kans op verlies ervan te verkleinen. Voor het archiveren van je data kun je gebruik maken van ons Data Archive. HPC Cloud heeft een snelle netwerkverbinding met dit archief. We maken geen automatische back-ups van je gegevens op HPC Cloud. Je bent dus zelf verantwoordelijk voor het maken van back-ups van jouw bestanden.
Helpdesk
Als gebruiker van HPC Cloud kun je altijd een beroep doen op onze ondersteuning. Je kunt je vragen of problemen doorgeven via de servicedesk portal, via helpdesk@surfsara.nl of telefonisch op 020 – 800 14 00. De helpdesk is bereikbaar tijdens kantooruren (9.00-17.00 uur).
Wil je specifiek advies over hoe je onze HPC Cloud-rekencapaciteit het beste kunt inzetten voor je onderzoek? Kijk dan bij 'aanvullende diensten' voor meer informatie over onze consultancy-dienst.
Tarieven
De tarieven voor deze dienst vind je in de brochure SURF Diensten en tarieven (pdf).
Meer informatie
Uitgebreide (technische) informatie over het gebruik van onze HPC Cloud-dienst vind je onder de gebruikersinformatie van HPC Cloud.
Contact
Neem voor verdere vragen contact met ons op via info@surf.nl.