HPC Cloud: jouw flexibele rekenomgeving

Met HPC Cloud heb je volledige controle over je rekeninfrastructuur, voor jezelf of je projectteam. De infrastructuur kan variëren van een enkel werkstation tot een compleet cluster en is naar behoefte uit te breiden. Je kunt je eigen besturingssysteem en analysesoftware gebruiken. HPC Cloud is ondergebracht in ons eigen datacentrum.

Man op bankje in hal met ipad

Een flexibele rekenomgeving

Bij HPC Cloud beheer je als gebruiker zelf de rekenomgeving waarin je werkt. Dat geldt zowel voor het besturingssysteem als de analysesoftware. Je kunt de omgeving dus aanpassen aan de software die je voor je onderzoek gebruikt. Bijvoorbeeld met een relationele database, een remote desktop of een applicatieserver. Dat is een belangrijk voordeel ten opzichte van de meeste andere infrastructuren, die vaak beperkingen stellen aan besturingssysteem en software.

Uit te breiden van werkstation tot cluster

HPC Cloud is snel toegankelijk. Met een eenvoudige aanvraag kun je direct beschikken over rekencapaciteit. Als onderzoeker kun je met één enkel zwaar werkstation aan de slag, wat het beheer eenvoudig maakt. Ook kun je een compleet rekencluster inrichten. Daarmee kun je de beschikbare rekencapaciteit snel en eenvoudig vergroten om bijvoorbeeld pieken in de rekenbehoefte op te vangen.

Snelle verwerking en opslag

Met HPC Cloud beschik je over snelle multi-core processors voor multi-threaded applicaties en over een snel netwerk voor distributed memory applicaties. Voor data-intensieve applicaties is snelle opslag beschikbaar. Voor het opslaan van zeer grote datasets kun je gebruik maken van bulkopslag.

Veilig samenwerken

Je beheert je eigen omgeving volledig. Deze omgeving kun je dus ook als samenwerkingsplatform aan je team aanbieden om data te delen. Elk team heeft een eigen netwerk. Je bepaalt zelf wie toegang heeft. Daardoor zijn er geen onbekenden op je systeem of netwerk. Dit maakt het mogelijk om data veilig te delen met je teamgenoten.

Praktijkvoorbeelden HPC Cloud

De afgelopen jaren hebben onderzoekers de HPC Cloud-service ontdekt als een flexibele manier om hun eigen computingfaciliteiten uit te breiden. Hier vind je een aantal voorbeelden van hoe zij de kracht van HPC Cloud inzetten voor onderzoek.

Opslag en back-up van je gegevens

Gegevens worden meerdere keren opgeslagen om de kans op verlies ervan te verkleinen. Voor het archiveren van je data kun je gebruik maken van onze Data Archive-dienst. HPC Cloud heeft een snelle netwerkverbinding met dit archief. We maken geen automatische back-ups van je gegevens op HPC Cloud. Je bent dus zelf verantwoordelijk voor het maken van back-ups van jouw bestanden.

Ondersteuning

Als gebruiker van HPC Cloud kun je altijd een beroep doen op onze ondersteuning. Onze helpdesk is bereikbaar per telefoon of e-mail, maar persoonlijk contact is ook mogelijk. Je kunt je vragen of problemen doorgeven via helpdesk@surfsara.nl of telefonisch op 020 – 800 14 00. De helpdesk is bereikbaar tijdens kantooruren (9.00-17.00 uur).

Je kunt ook een training volgen in het gebruik van HPC Cloud. Wil je specifiek advies over hoe je onze HPC Cloud-rekencapaciteit het beste kunt inzetten voor je onderzoek? Neem dan contact op met onze consultants

Meer informatie 

Uitgebreide (technische) informatie over het gebruik van onze HPC Cloud-dienst vind je onder de gebruikersinformatie van HPC Cloud

Vragen? Neem contact met ons op via info@surfsara.nl.

Aanvullende diensten

Onderzoeksdata opslaan

De HPC Cloud is verbonden met het centrale archief van SURFsara. Wil je je data veilig en langdurig opslaan? Maak dan gebruik van onze Data Archive-dienst. 

Visualisatie: resultaten direct inzichtelijk

Wil je inzicht krijgen in grote hoeveelheden data door ze visueel weer te geven? Maak dan gebruik van onze visualisatietechnieken en –ondersteuning

Consultancy: onafhankelijk advies

Onze consultants helpen je graag je virtuele infrastructuur te integreren in je werkprocessen. Afhankelijk van de omvang en de complexiteit van je vraag kunnen onze consultants je een voorstel op maat doen.

SURFlichtpaden: snel en veilig data verzenden

Wil je een snelle en betrouwbare verbinding naar een andere instelling, een datacentrum of een dienstaanbieder? Met een eigen lichtpad verbind je jouw eigen netwerk met de HPC Cloud. Een lichtpad is een directe, van het internet afgeschermde verbinding. Je beschikt hiermee over een veilige privéverbinding, die garant staat voor een zeer snelle overdracht van gegevens. Dit is extra veilig, betrouwbaar en uitermate geschikt om bijvoorbeeld privacygevoelige informatie te versturen.

Of lees meer over onze andere rekendiensten.

Technische specificaties

In deze tabel vind je een overzicht van de technische specificaties van HPC Cloud (december 2018).

Virtuele machines

tot maximaal 80 cores met maximaal 480 GB RAM

Hardware

30 nodes met 32 tot 40 Intel cores op 256 GB tot 480 GB RAM

Gedeelde opslag

3x redundante opslag ter voorkoming van dataverlies door hardware falen, op 10 Gbit netwerk per storage node

Bekijk onze gebruikersdocumentatie voor uitgebreide (technische) informatie op userinfo.surfsara.nl.

Heb je vragen over de technische infrastructuur? Neem dan contact op met helpdesk@surfsara.nl.