Wifi-calling

Wifi-calling

SURF onderzoekt wifi-calling als nieuwe draadvrije toepassing. Bij wifi-calling worden telefoongesprekken en sms-berichten afgehandeld over het wifinetwerk. Dit is een oplossing voor indoordekkingsproblemen. SURF vervult een aanjagende rol om wifi-calling in Nederland beschikbaar te maken en adviseert bij aanbestedingen voor telefonie.

Oplossing voor indoordekkingsproblemen

Wifi-calling is een goedkope oplossing voor dekkingsproblemen die gebruikers ervaren tijdens mobiele communicatie in gebouwen. Een alternatieve oplossing in de vorm van extra gebouwdekkende infrastructuur kan de dekking verbeteren, maar is kostbaar en vaak ook nog providerafhankelijk. Met wifi-calling wordt het bestaande wifinetwerk gebruikt en zijn er dus geen extra aanpassingen aan de infrastructuur nodig.

Bellen via wifinetwerk

Bij wifi-calling worden telefoongesprekken en sms-berichten die normaal gesproken over het radionetwerk (2G/3G/4G) van een mobiele provider gaan, afgehandeld via het wifinetwerk. Dit is mogelijk met een app op de smartphone, of een smartphone die geschikt is voor ‘native’ wifi-calling.

SURF als aanjager

Op dit moment bieden mobiele providers in Nederland nog niet de mogelijkheid tot wifi-calling. SURF vervult een aanjagende rol om wifi-calling in Nederland beschikbaar te maken.

Meer informatie

Status
Afgerond
Begin- en einddatum
01 jan 2015 - 31 dec 2018
Laatste wijziging op 27 nov 2017