Congres
SURF Research Day 2025

De nationale conferentie waar onderzoek, IT en innovatie samenkomen! Dit jaar staat in het teken van het thema ‘Lights, camera, research!’, waarbij we de samenwerking tussen onderzoekers en onderzoeksondersteuning onder de loep nemen.

SURF Research Day 2025
Gooiland, Hilversum

Keynote sprekers

Het programma van de SURF Research Day zit boordevol inspirerende sessies. We zijn trots om twee bijzondere keynote sprekers aan te kondigen: Katrien Keune en Vanessa Evers. 

Keynote spreker Katrien Keune

Katrien Keune staat in het Rijksmuseum voor de Nachtwacht. Fotograaf: Jordi Huisman

Katrien Keune

Stel je eens voor dat jij verantwoordelijk bent voor het wetenschappelijk onderzoek van een van de beroemdste schilderijen ter wereld. Voor Katrien Keune is dat de dagelijkse praktijk. Professor Keune leidt het wetenschappelijk onderzoek naar Rembrandts Nachtwacht onder de naam Operation Night Watch.

Vanuit het thematische perspectief van de Onderzoeksdag – ‘Licht, camera, onderzoek!’ – werpt Keunes keynote speech een treffend licht op de schaduwen van het schilderij van de Nederlandse meester. Ze deelt de uitdagingen waarmee de wetenschappers en andere specialisten te maken hebben in dit immense project dat jaren duurt. Keune neemt je mee op de reis die zij en haar onderzoeksgroep maken. Hoe draagt multidisciplinaire samenwerking bij aan het werk dat zij allemaal doen? En wat is jouw rol als onderzoeksassistent in deze onderneming?

Wat is de rol van de onderzoeksondersteuner in deze onderneming? Keune neemt ons mee op de reis die zij en haar onderzoeksgroep maken en vertelt ons over de uitdagingen waarmee ze geconfronteerd worden. Wat is de rol van samenwerking in het werk dat ze allemaal doen?

De chemie van kunst

Katrien Keune is een van Nederlands meest vooraanstaande onderzoekers op het snijvlak van kunstgeschiedenis en natuurwetenschappen. Sinds haar promotieonderzoek gebruikt ze haar chemische expertise om cultureel erfgoed te bewaren en de kunsthistorische interpretatie te verrijken en te verbeteren. Haar focus ligt op complexe processen in verf. Als hoogleraar hoopt Keune het nog jonge onderzoeksveld naar de chemische aspecten van schilderijen en beschilderde objecten tot volle wasdom te brengen, door fundamentele inzichten te verbinden met toepassingsgericht onderzoek.

Meer over Katrien Keune

Dr. Katrien Keune is bijzonder hoogleraar Moleculaire Spectroscopie aan de Faculteit der Natuurwetenschappen van de Universiteit van Amsterdam. Keune is Hoofd Wetenschap van het Rijksmuseum en verantwoordelijk voor het wetenschappelijk onderzoek tijdens 'Operatie Nachtwacht'. Als hoogleraar richt Keune zich voornamelijk op de toepassing van moleculaire spectroscopie voor het bestuderen van historische verven en hun degradatie.

Keynote spreker Vanessa Evers

Vanessa Evers

Vanessa Evers

Tijdens de SURF Research Day kun je een inspirerende afsluitende keynote verwachten van Vanessa Evers. Haar team ontwikkelt sociale robottechnologie. Ze laat zien welke impact sociale robots hebben op het dagelijks leven van mensen. Ook vertelt ze hoe ze AI-gestuurde robots ontwerpen die functioneren in gewone omgevingen, en zo de weg vrijmaken voor intuïtieve, mensgerichte technologie.

Professor Vanessa Evers daagt je uit om na te denken over een toekomst waarin mensen en robots moeiteloos samenwerken in alledaagse situaties. Haar keynote, getiteld “Designing Socially Intelligent Technology”, vormt een prikkelende afsluiting van een dag vol onderzoek, innovatie en digitale transformatie.

Ethische en maatschappelijke vragen

In haar keynote neemt Evers je mee in onderzoek naar de rol van AI-robots in het dagelijks leven. Ze laat zien hoe haar team technologie ontwikkelt die sociale interactie ondersteunt – en welke ethische en maatschappelijke vragen dat oproept. Van slimme robotassistenten tot bredere gevolgen van sociale AI: Evers laat zien wat het betekent om technologie te maken die niet alleen slim is, maar ook sociaal bewust en verantwoordelijk.

Naast de technologie zelf pleit Evers ook voor diversiteit en inclusie in wetenschap en techniek. Ze deelt haar visie op inclusief leiderschap en hoe diverse teams kunnen zorgen voor innovatie die écht iets bijdraagt aan de samenleving.

Meer over Vanessa Evers

Vanessa Evers is een internationaal gerenommeerd expert op het gebied van sociale AI en de interactie tussen mens en robot. Ze is hoogleraar en voorzitter van de vakgroep Human Media Interaction aan de Universiteit Twente. Daarnaast is ze oprichter van het DesignLab van de universiteit – een plek waar wetenschap en samenleving samenkomen in multidisciplinair onderzoek en ontwerp. Evers is ook gastprofessor aan de Nanyang Technological University in Singapore en sinds kort directeur van het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI), het nationale onderzoeksinstituut voor wiskunde en informatica in Nederland.