"Ik wil mijn dataset van ruim 100 TB goedkoop opslaan."
Langdurig data opslaan met Data Archive
Wil je jouw data veilig en voor lange tijd opslaan? Het Data Archive is daar de perfecte plek voor, ook als het om petabytes gaat. Vanuit het archief heb je bovendien snel toegang tot onze rekendiensten.
Dataopslag voor langere tijd
In ons Data Archive sla je jouw gegevens voor langere tijd op. Het is geen back-upsysteem, maar bedoeld voor het bewaren van data die je niet actief gebruikt. Je kunt bijvoorbeeld data ‘bevriezen’ die bij een artikel horen, of ruwe data opslaan die beschikbaar moeten blijven voor toekomstig onderzoek.
Toegang
Je brengt jouw data over naar het Data Archive via internet. Het Data Archive ondersteunt meerdere protocollen voor datatransfer, zoals (HPN)SCP, SFTP, rsync en GridFTP. Deze protocollen werken zowel in Linux als in Windows. Je logt via Secure Shell (SSH) in op het data-archief en via de command-line beheer je jouw data.
Datamanagement
Voor elk project kun je aangeven hoe lang we de data moeten bewaren en wie er toegang toe hebben. Dat maakt het mogelijk om als onderzoeksgroep of consortium toegang tot de data te verkrijgen. Voor datamanagement maken we in principe gebruik van de B2SAFE-richtlijnen. In bijzondere gevallen is het mogelijk om hiervan af te wijken. We kunnen dan een databeleid op maat maken met behulp van het iRODS-datamanagementsysteem waar B2SAFE gebruik van maakt.
“Onze eigen opslaginfrastructuur gaat overboord, kunnen jullie onze 20 PB aan data opslaan?”
Ons Data Archive wordt gebruikt door verschillende grote onderzoeksprojecten die erg veel data willen opslaan:
- IMARES, het Nederlandse instituut voor toegepast marien ecologisch onderzoek, dat de visstand in de Noordzee in kaart brengt
- het CosmoGrid-project met een dataset van 100 terabytes
- de dataopslag voor de LOFAR radiotelescoop
- Large Hadron Collider (LHC), de deeltjesversneller van CERN
Tarieven
De tarieven voor deze dienst vind je in de brochure SURF Diensten en tarieven (pdf).
Ondersteuning en advies
Heb je advies of hulp nodig? Ons team staat voor je klaar. We helpen je bij de toegang tot het Data Archive en bij het opslaan van data op de goede plek. Daarnaast adviseren we je over het refereerbaar maken van je data, bijvoorbeeld door gebruik te maken van Data Persistent Identifiers. Heb je meer inhoudelijk advies nodig? Onze consultancydienst helpt je verder.
Geef je vragen en problemen door via:
- de servicedesk portal
- via helpdesk@surfsara.nl
- of telefonisch op +31-208001400.
De helpdesk is bereikbaar tijdens kantooruren (9.00–17.00 uur).
Consultancy
Wil je onafhankelijk advies over bijvoorbeeld het inrichten van je data-infrastructuur of over het optimaal gebruik van onze reken- en storagefaciliteiten? Laat je dan adviseren door onze consultants.
Data Ingest
Met onze Data Ingest-dienst kan je data vanaf externe opslagmedia uploaden naar het data-archief. Deze dienst is handig als de bandbreedte om data via internet over te brengen onvoldoende is.
Data Persistent Identifier
Persistent Identifiers (PID's) stellen je in staat om naar data te verwijzen (bijvoorbeeld in artikelen) en data terug te vinden. Via SURFsara voeg je PID's toe aan de onderzoeksdata die opgeslagen zijn op het Data Archive. Zie voor meer informatie Data Persistent Identifier.
SURF Data Repository
Met SURF Data Repository kun je grote datasets langdurig publiekelijk vindbaar en toegankelijk maken. Deze dienst is handig als je je onderzoeksgegevens na afronding van je onderzoek beschikbaar wilt houden voor andere onderzoekers.
Rekendiensten: je data (opnieuw) analyseren
Als gebruiker van het Data Archive kan je eenvoudig je data (opnieuw) analyseren als je dat wil. Je maakt hiervoor gebruik van onze rekendiensten.