Langdurig data opslaan met Data Archive

Wil je jouw data veilig en voor lange tijd opslaan? Het Data Archive is daar de perfecte plek voor, ook als het om petabytes gaat. Vanuit het archief heb je bovendien snel toegang tot onze rekendiensten.

Tape opslag

Dataopslag voor langere tijd

In ons Data Archive sla je jouw gegevens voor langere tijd op. Het is geen back-upsysteem, maar bedoeld voor het bewaren van data die je niet actief gebruikt. Je kunt bijvoorbeeld data ‘bevriezen’ die bij een artikel horen, of ruwe data opslaan die beschikbaar moeten blijven voor toekomstig onderzoek.

"Ik wil mijn dataset van ruim 100 TB goedkoop opslaan."

Toegang

Je brengt jouw data over naar het Data Archive via internet. Het Data Archive ondersteunt meerdere protocollen voor datatransfer, zoals (HPN)SCP, SFTP, rsync en GridFTP. Deze protocollen werken zowel in Linux als in Windows. Je logt via Secure Shell (SSH) in op het data-archief en via de command-line beheer je jouw data.

Datamanagement

Voor elk project kun je aangeven hoe lang we de data moeten bewaren en wie er toegang toe hebben. Dat maakt het mogelijk om als onderzoeksgroep of consortium toegang tot de data te verkrijgen. Voor datamanagement maken we in principe gebruik van de B2SAFE-richtlijnen. In bijzondere gevallen is het mogelijk om hiervan af te wijken. We kunnen dan een databeleid op maat maken met behulp van het iRODS-datamanagementsysteem waar B2SAFE gebruik van maakt.

“Onze eigen opslaginfrastructuur gaat overboord, kunnen jullie onze 20 PB aan data opslaan?”
Bekijk meer praktijkvoorbeelden

Ons Data Archive wordt gebruikt door verschillende grote onderzoeksprojecten die erg veel data willen opslaan:

Tarieven

De tarieven voor deze dienst vind je in de brochure SURF Diensten en tarieven (pdf).

Ondersteuning en advies

Heb je advies of hulp nodig? Ons team staat voor je klaar. We helpen je bij de toegang tot het Data Archive en bij het opslaan van data op de goede plek. Daarnaast adviseren we je over het refereerbaar maken van je data, bijvoorbeeld door gebruik te maken van Data Persistent Identifiers. Heb je meer inhoudelijk advies nodig? Onze consultancydienst helpt je verder. 

Geef je vragen en problemen door via:

De helpdesk is bereikbaar tijdens kantooruren (9.00–17.00 uur).

Aanvullende diensten

Consultancy

Wil je onafhankelijk advies over bijvoorbeeld het inrichten van je data-infrastructuur of over het optimaal gebruik van onze reken- en storagefaciliteiten? Laat je dan adviseren door onze consultants.

Data Ingest

Met onze Data Ingest-dienst kan je data vanaf externe opslagmedia uploaden naar het data-archief. Deze dienst is handig als de bandbreedte om data via internet over te brengen onvoldoende is.

Data Persistent Identifier

Persistent Identifiers (PID's) stellen je in staat om naar data te verwijzen (bijvoorbeeld in artikelen) en data terug te vinden. Via SURFsara voeg je PID's toe aan de onderzoeksdata die opgeslagen zijn op het Data Archive. Zie voor meer informatie Data Persistent Identifier.

SURF Data Repository

Met SURF Data Repository kun je grote datasets langdurig publiekelijk vindbaar en toegankelijk maken. Deze dienst is handig als je je onderzoeksgegevens na afronding van je onderzoek beschikbaar wilt houden voor andere onderzoekers.

Rekendiensten: je data (opnieuw) analyseren

Als gebruiker van het Data Archive kan je eenvoudig je data (opnieuw) analyseren als je dat wil. Je maakt hiervoor gebruik van onze rekendiensten.