vlnr: Anne de Jong, Jelle de Plaa, Ron Scholten
Nieuws

Research Support Champions 2024: Jelle de Plaa, Ron Scholten en Anne de Jong

Tijdens de SURF Research Day op 30 mei zijn voor de vierde keer de Research Support Champion Awards uitgereikt. De awards gaan naar Jelle de Plaa voor zijn grote inzet voor open science, Ron Scholten voor zijn werk voor het YOUth-project en Anne de Jong voor zijn uitmuntende rol in onderszoeksondersteuning en innovatie. Ron Scholten krijgt de publieksprijs.

Bijzondere inzet voor research support

SURF wil met de awards eer bewijzen aan onderzoeksondersteuners die een grote toegevoegde waarde hebben voor het onderzoek aan hun instelling en daarbuiten. Voor de awards van 2024 kon iedereen kandidaten nomineren. De jury kreeg veel inzendingen binnen en had de taak om daar de drie beste onderzoeksondersteuners uit te kiezen. Uiteindelijk viel de keuze op:

Jelle de Plaa

Jelle de Plaa

Senior Software Design Engineer bij SRON, het Nederlands Instituut voor ruimteonderzoek.

Collega's over Jelle:

"Jelle is het Open Science hart en ziel van SRON. Zijn bijdrage kenmerkt zich vooral door de veelheid aan aspecten waar hij zich met passie voor inzet."

Lees meer over Jelle en bekijk ook het nieuwsbericht van SRON over Jelle.

Ron Scholten

Ron Scholten SURF Research Support Championship 2024

Research Datamanager bij de Universiteit Utrecht.

Collega's over Ron:

"Ron is een echte teamspeler. Hij zet zijn uitgebreide expertise in, weet veel op het gebied van privacy, security, en research data management en werkt samen met diverse collega's uit verschillende functies en afdelingen."

Lees meer over Ron

Anne de Jong

Anne de Jong

Datasteward bij het Centre of Expertise Urban Vitality bij de Hogeschool van Amsterdam.

Collega's over Anne: 

"Anne heeft veel tijd geïnvesteerd in het vergroten van zijn zichtbaarheid binnen zijn organisatie, het promoten van open science-principes en het bijdragen met ideeën in de praktische setting van onderzoek. Anne is de verbindende schakel tussen data en onderzoekers."

Lees meer over Anne

Winnaar Publieksprijs: Ron Scholten

Tijdens SURF Research Day konden bezoekers stemmen op hun favoriete SURF Research Support Champion. Het publiek kreeg zo ook een stem bij het selecteren van een winnaar. Ron Scholten kreeg een bos bloemen van lego als publieksprijs. 

Over de SURF Research Support Champions

Onmisbaar

De SURF Research Support Champions hebben zich op bijzondere wijze ingezet voor de ondersteuning van onderzoek binnen hun instelling en het vak van research support in het algemeen. Onderzoekers staan vaak in de schijnwerpers, maar ondersteuners zijn even onmisbaar voor wetenschappelijke resultaten van hoge kwaliteit. Met deze prijs wil SURF onderzoekondersteuners bij instellingen een platform geven en anderen inspireren.

Ondersteuning bij researchdatamanagement en ict

Onder onderzoekondersteuners verstaat SURF in het kader van deze prijs iedereen die onderzoekers ondersteunt op het gebied van researchdatamanagement en ict. Bij het opslaan, beheren, archiveren en delen van hun onderzoeksdata, maar ook bij softwareontwikkeling en advies over onderzoekstoepassingen. Bijvoorbeeld datastewards, ict'ers, bibliotheekmedewerkers of onderzoeksassistenten.

Voorgedragen door collega’s

De kandidaten zijn voorgedragen door hun collega's, door onderzoekers en door leidinggevenden. Bij de beoordeling van de inzendingen is gekeken naar de kwaliteit van de ondersteuning, de manier waarop de genomineerden de behoeften van onderzoekers verbinden met onderzoekondersteuning, en de impact van hun werk. De inzendingen die de jury ontving, waren uitgebreid en enthousiast onderbouwd.