Onderwijslogistiek voor flexibel onderwijs: 6 praktijkcasussen

6 vooroplopende instellingen laten zien hoe zij de flexibilisering van het onderwijs vormgeven in het rapport Onderwijslogistiek voor flexibel onderwijs. Houd jij je bezig met de organisatie van flexibel onderwijs binnen een hoger onderwijsinstelling? Dit rapport laat zien hoe andere instellingen dit hebben aangepakt.

onderwijslogistiek

6 voorlopers flexibilisering in het onderwijs

De 6 instellingen die hebben meegewerkt aan dit rapport zijn Wageningen University & Research, Hogeschool Utrecht, Technische Universiteit Eindhoven, Hogeschool Windesheim, Saxion Parttime School en de Open Universiteit. Alle 6 zijn het - ieder op hun eigen wijze - voorlopers op het gebied van flexibilisering in het onderwijs. Ze bieden in dit rapport een inkijk in de keuzes die zij maken bij het inrichten en organiseren van flexibel onderwijs.

Onderwijslogistiek verandert als het onderwijs verandert

Het organiseren van flexibel onderwijs is ingewikkeld. Instellingen hebben er veel vragen over van onderwijskundige en onderwijsinhoudelijke aard, maar het heeft ook grote conseĀ­quenties voor de inrichting van de onderwijslogistieke processen. Als je aan de slag gaat met flexibilisering en daardoor je onderwijs anders gaat inrichten, leidt dat automatisch ook tot aanpassingen in de onderwijslogistiek.

Mogelijkheden van flexibilisering

Iedere onderwijsinstelling maakt zijn eigen keuzes. Om een beter beeld te krijgen van de verschillende mogelijkheden van flexibilisering in het onderwijs en wat dit betekent voor de onderwijslogistiek, hebben de 6 voorlopers de volgende vragen beantwoord:

  • Wat is jullie visie op onderwijs en in welke mate speelt flexibilisering hierin een rol?
  • Hoe expliciteren/definiĆ«ren jullie flexibilisering?
  • Voor welke doelgroep bieden jullie flexibilisering aan?
  • Hoe geven jullie flexibilisering vorm?
  • Welke organiserende principes liggen hieraan ten grondslag?
  • Wat betekent flexibilisering voor jullie applicatielandschap?

Meer informatie

Werk je bij een andere instelling en deel je graag jullie aanpak van flexibilisering en de impact daarvan op de onderwijslogistiek, dan juichen we dat toe. Heeft jouw instelling een interessante kijk op de inrichting van flexibel onderwijs? Neem dan contact op met Jocelyn Manderveld.