Internationale samenwerking in kankeronderzoek met SURF Research Cloud
De juiste behandeling voor de juiste persoon op het juiste moment. Dat is de missie van de onderzoeksgroep computationele pathologie van het Nederlands Kanker Instituut. Samenwerken met andere instellingen versnelt dit doel. Maar als je internationaal wilt samenwerken, zijn er verschillende organisatorische en technische hordes te nemen.
Hoe kunnen onderzoekers die werken met gevoelige patiëntgegevens zich houden aan privacyregels en tegelijkertijd hun data FAIR (vindbaar, toegankelijk, interoperabel, herbruikbaar) maken, zodat hun onderzoek zoveel mogelijk impact kan hebben voor de maatschappij? Een vraag waar Jelle ten Hoeven, hoofd Research IT van het Nederlands Kanker Instituut (NKI), mee wordt geconfronteerd als hij wordt benaderd door de computationele pathologie onderzoeksgroep van zijn instituut.
Samenwerkingsomgeving voor data
De missie van deze groep is het personaliseren van de behandeling van kanker: de juiste behandeling voor de juiste persoon op het juiste moment. Zij willen samenwerken met het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) en de Universiteit van Helsinki door klinische gegevens, pathologiegegevens en genomische gegevens te delen. Voor het opslaan, gebruiken en delen van deze data, met een totale omvang van ongeveer 250 GB, blijkt SURF Research Cloud een snelle en veilige oplossing te zijn. Een gedeelde werkruimte, met authenticatie via SURF Research Access Management.
Hoe gaat dat in zijn werk?
Bekijk de presentatie van Jelle ten Hoeven tijdens de SURF Research Week op 12 mei 2022: