Research Drive: onderzoeksdata veilig en eenvoudig opslaan en delen

Heeft jouw onderzoeksteam behoefte aan veel opslagcapaciteit voor onderzoeksdata? Werk je samen met andere instellingen, het bedrijfsleven of internationale partners? Met Research Drive kun je in een online omgeving je onderzoeksgegevens opslaan en delen.

Twee onderzoekers in lap met laptop

Alle data in één oogopslag

Als onderzoeker wil je je data op een veilige, overzichtelijke en flexibele manier kunnen delen met nationale en internationale samenwerkingspartners. Met Research Drive heb je vanuit een online omgeving eenvoudig toegang tot diverse opslagsystemen en tools. Hierdoor overzie je alle data in één oogopslag. Je krijgt toegang tot de dienst met een gebruiksvriendelijke interface.

Hoe werkt Research Drive?

Vanuit één werkomgeving heb je toegang tot verschillende externe bestandssystemen, zoals lokale fileservers, SURFdrive, Object Store, Dropbox en Google Drive. Zo beschik je als onderzoeker over een compleet opslag-ecosysteem. We gaan de service ook verbinden met R-studio en andere veelgebruikte tools en applicaties voor datawetenschap.

Eigen merkomgeving voor jouw instelling

Als je een eigen merkomgeving nodig hebt voor jouw instelling of voor grote onderzoeksprojecten, bieden we een volledig ondersteunde omgeving die je aan je eigen wensen aanpast. Een datasteward kent gebruikersrechten en opslagquota toe, maakt de mappenstructuur aan en beheert deze.

  Praktijkvoorbeelden

  Ander licht op Van Gogh
  Hoe komt het dat sommige kleuren in de schilderijen van Vincent van Gogh langzaam veranderen, en wat doe je ertegen? Dat probeert het Van Gogh Museum samen met ASML en verschillende wetenschappelijke instellingen te doorgronden. Voor het opslaan, delen en verwerken van de data werken zij samen in SURF’s Research Drive en Research Cloud.

  Gelders ruimtevaartproject gedijt bij het delen van data
  De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, Radboud Universiteit, Wageningen University & Research en diverse bedrijven uit de Gelderse regio werken samen aan een satelliet. Dat vraagt om een intensieve uitwisseling van gegevens tussen studenten, docenten, onderzoekers en externe partijen. 

  Samenwerkingsomgeving met eigen look & feel voor Saxion
  Voor het bewaren en delen van grote én kleine datasets kunnen de lectoraten binnen Saxion gebruik maken van Research Drive. Ook samenwerken met bedrijven en eindgebruikers is hiermee een stuk eenvoudiger. Voor de herkenbaarheid en vindbaarheid biedt de hogeschool de dienst aan met een eigen look & feel.

  Tarieven

  De tarieven voor deze dienst vind je in de brochure SURF Diensten en tarieven (pdf).

  Interesse?

  Neem contact met ons op via de servicedesk.

  Gebruik je al een van onze rekendiensten, zoals HPC Cloud, Lisa, Snellius? Dan kun je Research Drive misschien gebruiken via een gesubsidieerd 1-jarig e-infra-contract. Vul daarvoor het aanvraagformulier in. We beoordelen jouw verzoek en laten je weten of je in aanmerking komt.

  Meer informatie

  Veilig omgaan met persoonsgegevens

  Als je Research Drive gebruikt, verwerken wij persoonsgegevens alleen op verzoek van degene die verantwoordelijk is voor de data. Deze persoonsgegevens verwerken we in Nederland en dragen we niet over aan derden. Tenzij we toestemming krijgen van de verantwoordelijke, of als dit wettelijk verplicht is.

  Passende beveiligingsmaatregelen

  We voldoen aan de BIV-beginselen (vertrouwelijkheid, integriteit en beschikbaarheid) van de AVG. Gegevens versleutelen we tijdens transport door middel van SSL-encryptie. Gebruikers wijzen we op de mogelijkheden om data die ze niet actief gebruiken te versleutelen. Binnenkort ondersteunt Research Drive 2-factor authenticatie. De onderliggende systemen onderwerpen we periodiek aan security-audits en pentests, waarbij we kijken naar de AVG. Daarnaast controleren we de systemen dagelijks op mogelijke virussen, rootkits en malware.

  Model-Verwerkersovereenkomst

  De verwerkingsdoelen, verantwoordelijkheden en technische & organisatorische maatregelen hebben we in een model-Verwerkersovereenkomst opgenomen. Verwerkersovereenkomst SURFsara dienstverlening(pdf).