Paul Hillman staat in de gang en leunt tegen een glazen wand
Story

"De saamhorigheid binnen de SURF-coöperatie vind ik geweldig"

Paul Hillman: man met een missie

Paul Hillman is CIO van het MUMC+. Daarnaast liep hij tot een jaar geleden nog geregeld rond in het uniform van de Amerikaanse luchtmacht. Twee compleet verschillende werelden met één belangrijke overeenkomst, aldus Paul: missiegerichtheid. “Ict is niet belangrijk, het gaat mij om de mensen.”  

“Ik kan niet goed kiezen”, verklaart Paul Hillman grinnikend zijn verrassende loopbaan. “Ik vond rechten, wetenschap én computers altijd al leuk.” Hij studeerde rechten met een master bedrijfsinformatica en ging daarna de Amerikaanse luchtmacht in als officier van justitie en strafrechtadvocaat.

Paul Hillman kijkt lachend de camera in.

Paul Hillman

Hij trouwde een Nederlandse en samen verhuisden ze in 1995 naar Nederland. “Ik wilde niet weer de schoolbanken in om Nederlands recht te studeren, dus stapte ik over naar de ict.” Paul werkte als ict-consultant, vaak bij onderwijsinstellingen, en vervulde sinds 2008 de rol van chief information officer (CIO) bij achtereenvolgens de Hogeschool Utrecht, de TU Delft en – de afgelopen vijf jaar – het Maastrichtse umc.

Militaire operaties 

Tegelijkertijd was Paul nog altijd reservekolonel bij de Amerikaanse luchtmacht. Zo’n anderhalve maand per jaar moest hij naar de vliegbasis Ramstein in Duitsland voor een training of om te adviseren bij militaire operaties, of ging hij op missie in een ander land. “De besturen van de instellingen waar ik werkte, waren begripvol. Ze vonden het niet altijd leuk, maar het was mijn plicht en daarvoor gaven ze me de ruimte. Daar ben ik zeer dankbaar voor. Vaak merkten mensen ook niet eens dat ik weg was, omdat ze me konden bellen en ik online deelnam aan vergaderingen. Ik heb mijn best gedaan om te zorgen dat het niet storend was voor de organisatie en dat is blijkbaar goed gelukt, want niemand heeft ooit geklaagd.”

Vrede en democratie 

Op dit moment is de veranderde verhouding tussen Europa en de VS een veelbesproken thema. Hoe is dit voor Paul? “Eh, ik onthoud mij altijd van politieke discussies. Als militair was ik uitvoerend. Het was mijn plicht om burgers, onze waarden en de constitutie van de Verenigde Staten te beschermen. Maar laat ik zeggen dat mijn pensionering bij de luchtmacht vorig jaar, toen ik 60 werd, op een goed moment kwam. Ik heb 33 jaar gestreden voor vrede en democratie, ik vond het belangrijk om mensen te helpen en te beschermen. Daar ben ik vrij idealistisch in. Ik wil dat mijn zoon en dochter, die inmiddels volwassen zijn, kunnen genieten van dezelfde vrijheid als ik had.”

Zak Jelly beans op het bureau

Collega's weten dat Paul altijd jellybeans heeft, die zijn moeder opstuurt vanuit Amerika

Saamhorigheid

Terug naar de wereld van onderwijs en onderzoek: kan de coöperatie SURF iets leren van het leger? “Het is een heel andere wereld, maar de overeenkomst is: missiegerichtheid. SURF zoekt steeds antwoord op dezelfde vraag: hoe kunnen we onderwijs en onderzoek faciliteren? De coöperatie hoeft dus niets te leren van het leger: de sector is volwassen dankzij de coöperatie. Dat collectiviteitsgevoel, die saamhorigheid, vind ik geweldig. Ik wou dat die in de zorg ook zo voelbaar was.”

“Ik ben ervan overtuigd dat er patiënten lijden omdat er geen data worden uitgewisseld. Teveel onderzoeken, verkeerde medicijnen – er zijn duizend dingen die mis kunnen gaan.”

Open data 

Als CIO van het MUMC+ maakt Paul zich sterk voor open data. “Als je nu naar een dermatoloog gaat en daarna naar een orthopeed, begin je weer bij nul. Want je moet alle vragen opnieuw beantwoorden: heb je allergieën, gebruik je medicijnen? De informatie zit in het systeem, maar is niet beschikbaar voor de arts. Elke transitie is een breuk in de informatieketen.” 

“Ik denk dat we daar vanaf moeten. De informatie is van de patiënt, maar ik ben ervan overtuigd dat er patiënten lijden omdat er geen data worden uitgewisseld. Teveel onderzoeken, verkeerde medicijnen – er zijn duizend dingen die mis kunnen gaan. De wetgeving moet gemoderniseerd worden. De data moeten natuurlijk niet open en bloot op internet komen, en de patiënt moet wel toestemming geven, maar de mogelijkheid moet er zijn om de data op het juiste moment en de juiste plaats te kunnen raadplegen.”

Stapel boeken op het bureau

"Als je begrijpt wat mensen op de werkvloer doen en wat ze nodig hebben, komt de ict vanzelf”

Sprongen maken 

Bij het umc heeft Paul als ict-hoofd nog wat jaren voor de boeg: genoeg voor een laatste missie. “Als ik met pensioen ga, wil ik een solide fundament hebben gelegd voor innovatieve technologische sprongen. Ik hoop dat we dan al een sprong hebben gemaakt met AI in de zorg. Ik hoop ook dat onze interne infrastructuur dan zo stabiel is dat mensen zeggen: dit is een moderne omgeving, waar ik goed kan werken. Het MUMC+ is tevens verantwoordelijk voor de regio, dus hopelijk kan ik ook de huisartsen en thuiszorg helpen om te moderniseren.”

“Tegen CIO’s die alleen bezig zijn met technologie zeg ik: doe je ogen open, stap je kamer uit en ga eens wandelen met je mensen over de werkvloer”

“Geld en ict zijn niet belangrijk, het gaat mij om het helpen van mensen: de medewerkers om beter te kunnen werken, de patiënten om te genezen, en de studenten om hun doel in het leven te bereiken. Daar doe je het voor. Wat de mensen bij het MUMC+ doen is cool; ik ben dankbaar dat ik daar een bijdrage aan mag leveren.” 

“Tegen CIO’s die alleen bezig zijn met technologie zou ik dus zeggen: doe je ogen open, stap je kamer uit en ga eens wandelen met je mensen over de werkvloer. Als je begrijpt wat ze daar doen en wat ze nodig hebben, komt de ict vanzelf.”

Tekst: Josje Spinhoven
Foto’s: De Beeldredaktie / Marcel van Hoorn

Benieuwd naar meer persoonlijke verhalen over de impact van onze innovaties?

Gerelateerde onderwerpen: