Visualisatie

Schaalbare en krachtige visualisatie op afstand

Onze visualisatiedienst stelt je in staat om je eigen datasets op je desktop te visualiseren. Daarmee kun je op een eenvoudige manier verbanden leggen of op andere manieren inzicht in je datasets krijgen. SURFsara biedt een krachtige remote visualisatiedienst, die high performance prestaties koppelt aan gebruiksgemak.

Inzicht in je datasets

Visualisatie is een belangrijk hulpmiddel om inzicht te krijgen in je sets van onderzoeksdata. In veel gevallen geeft een cijfermatige analyse van gegevens te weinig inzicht. Visualisatie stelt je in staat om een goede eerste indruk van de resultaten te krijgen. Dat maakt het mogelijk om opvallende verschijnselen in de data te onderzoeken, om de correctheid van resultaten te controleren en om de resultaten op een inzichtelijke manier te presenteren.

Parallelle data-analyse en visualisatie

Steeds meer onderzoekers maken gebruik van parallelle HPC-systemen, zoals de supercomputer Cartesius. Deze systemen leveren vaak zeer omvangrijke databestanden op. Daardoor hebben onderzoekers ook behoefte aan parallelle systemen voor data-analyse en visualisatie. 

Visualisatie op afstand

SURFsara biedt je de mogelijkheid om visualisatie op afstand (remote visualisatie) uit te voeren. Daarvoor maken we gebruik van Cartesius en de HPC Cloud. Deze maken beide gebruik van GPU's voor high performance visualisatie. Als je op Cartesius berekeningen uitvoert, kun je de data dus ook eenvoudig visualiseren.

Schaalbare visualisatie

Je kunt gebruik maken van een groot aantal nodes en GPU's. Dit maakt het mogelijk om omvangrijke datasets schaalbaar te visualiseren. De resulterende visualisaties zijn veel groter dan mogelijk is met een pc of laptop. De resulterende visualisaties kun je bekijken op je eigen desktopsysteem. Voor de verbinding is een bescheiden bandbreedte voldoende. Meestal volstaat een gewoon kantoornetwerk (100+Mbit/s).


Een visualisatie van thermische convectie door Alexander Blass van de Universiteit Twente, winnaar van de Visualization Competition 2017

Ondersteuning

Als gebruiker kun je een beroep doen op onze ondersteuning. SURFsara levert ondersteuning bij het gebruik van het visualisatiecluster en de geïnstalleerde software. We kunnen je bijvoorbeeld helpen met gedistribueerde visualisaties van omvangrijke datasets. We maken daarbij onder meer gebruik van de visualisatiesoftware ParaView en VisIt. Je kunt online handleidingen raadplegen met onder andere suggesties voor een betere performance.

Helpdesk

Onze helpdesk is bereikbaar per telefoon of e-mail, maar persoonlijk contact is ook mogelijk. Je kunt je vragen of problemen doorgeven via helpdesk@surfsara.nl of telefonisch op +31-208001400. De helpdesk is bereikbaar tijdens kantooruren (9.00–17.00 uur).

Wil je specifiek advies over de ontwikkeling en integratie van visualisatiemethodes en applicaties, of over grootschalige parallelle visualisaties? Dan kun je terecht bij onze consultancydienst.

Contact

Meer (technische) informatie over het gebruik van de visualisatiedienst vind je onder de gebruiksinformatie. Neem voor verdere vragen contact met ons op via info@surfsara.nl.

Dit is een optionele dienst van SURF

Laatste wijziging op 30 aug 2018