Visualisatie

Onze visualisatiedienst stelt u in staat om uw eigen datasets op uw desktop te visualiseren. Daarmee kunt u op een eenvoudige manier verbanden leggen of op andere manieren inzicht in uw datasets krijgen. SURFsara biedt een krachtige remote visualisatiedienst, die high performance prestaties koppelt aan gebruiksgemak.

Inzicht in uw datasets

Visualisatie is een belangrijk hulpmiddel om inzicht te krijgen in uw sets van onderzoeksdata. In veel gevallen geeft een cijfermatige analyse van data te weinig inzicht. Visualisatie stelt u in staat om een goede eerste indruk van de resultaten krijgen. Dat maakt het mogelijk om opvallende verschijnselen in de data te onderzoeken, om de correctheid van resultaten te controleren en om de resultaten op een inzichtelijke manier te presenteren.

Parallelle data-analyse en visualisatie

Steeds meer onderzoekers maken gebruik van parallelle HPC-systemen, zoals de supercomputer Cartesius. Deze systemen leveren vaak zeer omvangrijke databestanden op. Daardoor hebben onderzoekers ook behoefte aan parallelle systemen voor data-analyse en visualisatie. SURFsara speelt hier op in.

Visualisatie op afstand

SURFsara biedt u de mogelijkheid om visualisatie op afstand (remote visualisatie) uit te voeren. Daarvoor maken we gebruik van het visualisatiecluster ELvis. Dit cluster maakt gebruik van GPU’s voor high performance visualisatie en heeft een directe verbinding met de dataopslag van Cartesius. Als u op Cartesius berekeningen uitvoert, kunt u de data dus eenvoudig visualiseren met behulp van dit cluster. Maar het cluster is ook verbonden met de overige rekensystemen van SURFsara.

Schaalbare visualisatie

U kunt gebruik maken van een groot aantal nodes en GPU’s. Dit maakt het mogelijk om omvangrijke datasets schaalbaar te visualiseren. De resulterende visualisaties zijn veel groter dan mogelijk is met een pc of laptop. Als u de datasets overbrengt naar het ELvis-cluster, kunt u de resulterende visualisaties bekijken op uw eigen desktopsysteem. Voor de verbinding is een bescheiden bandbreedte voldoende. Meestal volstaat een gewoon kantoornetwerk (100+Mbit/s).

Ondersteuning

Als gebruiker kunt u een beroep doen op onze ondersteuning. SURFsara levert ondersteuning bij het gebruik van het visualisatiecluster en de geïnstalleerde software. We kunnen u bijvoorbeeld helpen met gedistribueerde visualisaties van omvangrijke datasets. We maken daarbij onder meer gebruik van de visualisatiesoftware ParaView en VisIt. U kunt online handleidingen raadplegen met onder andere suggesties voor een betere performance.

Helpdesk

Onze helpdesk is bereikbaar per telefoon of e-mail, maar persoonlijk contact is ook mogelijk. U kunt uw vragen of problemen doorgeven via helpdesk@surfsara.nl of telefonisch op +31-208001400. De helpdesk is bereikbaar tijdens kantooruren (9.00–17.00 uur).

Wilt u specifiek advies over de ontwikkeling en integratie van visualisatiemethodes en applicaties, of over grootschalige parallelle visualisaties? Dan kunt u terecht bij onze consultancydienst.

Praktijkvoorbeelden

Deze dienst biedt u de mogelijkheid om wetenschappelijke visualisaties maken, bijvoorbeeld films en illustraties voor gebruik in publicaties. SURFsara helpt verschillende onderzoeksgroepen en bedrijven bij de ontwikkeling van hun visualisaties. Meer informatie vindt u bijvoorbeeld in de volgende praktijkcases:

Contact

Meer (technische) informatie over het gebruik van de visualisatiedienst vindt u onder de gebruiksinformatie. Neem voor verdere vragen contact met ons op via info@surfsara.nl.