Digitale leeromgeving onderwijs & ict
Uitgelicht
Ervaringen met de digitale leeromgeving
Hoe pak je het verbeteren van de gebruikerservaring in de leeromgeving praktisch aan? In de publicatie ‘Verbeter de gebruikerservaring van de digitale leeromgeving’ delen zeven instellingen hun geleerde lessen.
Uitdagingen

Regie op de digitale leeromgeving
Voor welke uitdagingen staan instellingen om de digitale leeromgeving zo te organiseren dat deze ruimte biedt aan de wensen en eisen van studenten en docenten.
- Hoe vorm je een visie op de digitale leeromgeving?
- Hoe richt je een digitale leeromgeving in?
- Welke techniek heb je nodig voor een digitale leeromgeving?
- Waar moet je opletten bij de inkoop van modules?
- Hoe kun je de digitale leeromgeving doorontwikkelen?

Uitdagingen delen binnen community
Heb jij vragen over de digitale leeromgeving of wil je juist jouw ervaringen delen? Kom in contact met andere experts binnen de special interest group (SIG) Digitale leer- en werkomgeving en ontdek samen hoe een flexibele leeromgeving er in de praktijk uit kan zien.
Organisatie van digitale leeromgeving

Visie
Ben jij verantwoordelijk voor het ontwikkelen van een visie voor het inrichten van een digitale leeromgeving? Lees meer over onze adviezen over hoe je een visie vormt.
Inrichting
Instellingen geven de digitale leeromgeving op verschillende manieren vorm, waarbij de onderwijsvisie het vertrekpunt is. Hoe maak je als instelling de vertaling van de onderwijsvisie naar de inrichting van de digitale leeromgeving?

Techniek
Een flexibele leeromgeving vraagt om nieuwe architecturen waarbij integratie en data-uitwisseling van losse componenten een grote uitdaging vormt.

Inkoop
Het aanbestedingsrecht speelt vaak een rol bij de inkoop van onderdelen van de digitale leeromgeving. Laat je informeren over wanneer aanbesteden nodig is, hoe een aanbesteding in hoofdlijnen verloopt en uit welke procedures een instelling kan kiezen.
Doorontwikkeling
Een digitale leeromgeving is nooit af: hij vraagt om continue aandacht voor verbetering. Diverse instellingen laten zien hoe zij hun digitale leeromgeving up-to-date houden en welke geleerde lessen dat heeft opgeleverd.
Educatieve applicaties

Hoe staat het met de digitale leeromgeving in 2020
Welke applicaties gebruiken instellingen om het onderwijs te ondersteunen? Bekijk het overzicht van de meest gebruikte applicaties in 2020.

LTI-launcher
SURF heeft een LTI-launcher ontwikkeld waarmee het mogelijk is om LTI-applicaties op te starten vanuit meerdere plekken binnen de digitale leeromgeving.

CopyRIGHT tool: auteursrecht voor digitaal lesmateriaal goed geregeld
De tool CopyRIGHT geeft inzicht in auteursrecht bij gebruik en hergebruik van digitaal lesmateriaal.
Gebruikerservaring

Verbeter de gebruikerservaring van de digitale leeromgeving
Hoe pak je het verbeteren van de gebruikerservaring in de samengestelde leeromgeving praktisch aan? In deze publicatie lees je hoe je gebruik maakt van de feedback van gebruikers om tot verbeteringen te komen van de gebruikerservaring. En wat de geleerde lessen zijn van instellingen die zich al langer met dit onderwerp bezighouden.

Handreiking gebruikerservaring van de digitale leeromgeving
Hoe bereik je een optimale gebruikerservaring van de modulair opgebouwde digitale leeromgeving? In deze publicatie lees je welke elementen de gebruikerservaring beïnvloeden en krijg je handvatten om de gebruikerservaring van je eigen leeromgeving te optimaliseren.