Learning by Doing

Het schrijven van een scriptie in een eenjarige master vormt een veelzijdige uitdaging voor studenten en hun begeleiders. In het project Learning by Doing ontwikkelt de Universiteit Maastricht een online ruimte waar studenten hun afstudeertraject gedurende hun MA-programma kunnen managen.

Student bij interactief bord

Instelling

Universiteit Maastricht

Doel en doelgroep

Het schrijven van een masterscriptie is een gecompliceerd traject waarin studenten en docenten gemakkelijk de draad kunnen kwijtraken. Studenten beginnen vanuit verschillende onderwijsachtergronden en internationale locaties aan hun masterscriptie, waardoor het ontwikkelen van hun onderzoeksvaardigheden maatwerk is. Bovendien zijn er vaak veel verschillende mensen bij hun begeleiding betrokken.

Met het online pakket Learning by Doing helpt de Universiteit Maastricht studenten om op elk moment hun voortgang te monitoren en al hun werk op een centrale plek terug te vinden. Het pakket ondersteunt studenten bij het ontsluiten en archiveren van elementen uit het cursuswerk (zoals onderzoeksdesign, leermateriaal van hun methodiek, ingezonden documenten en academisch vaardigheidsonderwijs), maar biedt ook ruimte voor reflectie, interactie en feedback.

Learning by Doing wordt specifiek ontworpen voor de eenjarige Master in Globalisation and Development Studie, maar kan later ook worden aangepast voor gebruik in andere programma's.

Resultaten

Learning by Doing wordt ontwikkeld als een cursuspakket op het Canvas Learning Management System (LMS) van de Universiteit van Maastricht. Het pakket bestaat uit:

  • Een Thesis-traject-portfolio, waarmee studenten kunnen bijhouden waar ze zich in het afstudeerproces bevinden;
  • 'Flipped' teaching-learning activiteiten voor onderzoeksontwerp en methodologie;
  • Thesis-ontwikkelingsdocumenten: een online ruimte waar studenten werk en feedback kunnen uploaden en in kleinere groepen informatie kunnen uitwisselen.  

Ontwikkelde materialen

Eind 2022 komen de leermaterialen beschikbaar.

Contactpersoon voor vragen

 Lauren Wagner  l.wagner@maastrichtuniversity.nl

Stimuleringsregeling open en online onderwijs

Dit is een project uit ronde 2020 van de stimuleringsregeling open en online onderwijs.