Betere logistiek bij toetsing en examinering dankzij nieuwe OOAPI-versie
Ook andere onderwijsinstellingen kunnen de nieuwe OOAPI-versie nu testen, want de bèta-specificatie is onlangs gelanceerd. In november volgt de definitieve versie.
Succesvolle pilot in het mbo
Toetsing en examinering kan nogal wat voeten in de aarde hebben. Handmatig overtypen van resultaten bijvoorbeeld. Dat is vervelend werk, met veel risico op fouten. Vandaar het 'Onderwijs Koppeling Examinering’-project (OKE). Hierin heeft een aantal mbo-scholen een geautomatiseerde oplossing voor het toets- en examineringsproces uitgewerkt tot een nieuwe standaard. Deze schrijft voor hoe interne systemen met elkaar kunnen samenwerken. Hierbij is de informatieuitwisseling gebaseerd op de OOAPI-standaard.
De toevoeging van OKE aan de OOAPI-standaard geeft niet alleen houvast aan instellingen, maar ook aan leveranciers van toetsings- en examineringspakketten. Instellingen kunnen eenvoudigweg vragen of het OKE-OOAPI-profiel wordt ondersteund. Maatwerkintegratie is dus niet meer nodig.
Dankzij de succesvolle pilot in het mbo komt dit voordeel nu beschikbaar voor mbo, hbo en wo. Door OKE te implementeren biedt de OOAPI bredere ondersteuning aan de onderwijsprocessen binnen onze sector.
Toekomstbestendige standaard
Naast de betere ondersteuning van het toets- en examineringproces hebben we in deze nieuwe versie meteen een aantal andere verbeteringen meegenomen, waar gebruikers de afgelopen jaren om hebben gevraagd.
OOAPI is zo toekomstbestendig gemaakt. De noodzaak van grote releases wordt kleiner, waardoor aanpassingen en doorontwikkelingen minder impact zullen hebben op de bestaande implementaties. Instellingen zijn dus beter voorbereid op het onderwijsecosysteem van de toekomst.
Meer (internationale) samenwerking
Tegelijk met deze doorgroei van de OOAPI is ook de governance van de OOAPI-werkgroep aangepast. De nieuwe governance is gericht op een optimale ondersteuning en doorontwikkeling van de standaard, waarbij de onderwijssectoren de regie op OOAPI blijven behouden. De zetels in de werkgroep worden bezet door vertegenwoordigers van mbo, hbo en wo. Daarnaast zijn er enkele internationale zetels, zodat de standaard ook internationaal gebruikt kan worden.
Geplande doorontwikkeling
Nu project OKE is afgerond, staat project OKx alweer voor de deur. Dit is een soortgelijk traject met mbo-scholen, gericht op interne flexibilisering van het onderwijs binnen een instelling. De eerste stappen in dit traject zijn begin 2025 gezet. Het zal uiteindelijk leiden tot een kleine aanpassing van de OOAPI.