Cover XR Trend Update
Nieuws

Update XR-trends

In dit rapport geeft SURF een overzicht van de recente XR-trends in onderwijs en onderzoek, gezien de ontwikkelingen in de afgelopen twee jaar. Sommige ontwikkelingen zijn snel gegaan, terwijl andere gelijk zijn gebleven. In 7 korte hoofdstukken scan je de belangrijkste trends en blijf je op de hoogte!

De volgende 7 trends staan centraal in de XR update:

 • De XR-markt blijft in beweging
  Bedrijven blijven zich inspannen om de beste product-markt-fit te vinden
 • De push van de industrie bijhouden
  Overheidsinvesteringen in XR nemen toe om gelijke tred te houden met de industrie
 • Minder baanbrekende ontwikkelingen in XR
  Bestaande oplossingen worden volwassen en meer gestandaardiseerd
 • De stijgende behoefte aan mogelijkheden voor het ontwikkelen van inhoud
  Een gebrek aan meeslepende inhoud kan de wijdverspreide toepassing van XR belemmeren
 • Betrokkenheid bevorderen met gedetailleerde avatars
  Sociale VR lijkt de betrokkenheid, inclusiviteit en samenwerking tussen gebruikers te verbeteren: het groeiende gevoel van aanwezigheid en het hebben van een gedeelde virtuele ruimte draagt bij aan iemands gevoel erbij te horen.
 • Naar naadloze integratie tussen fysiek en individueel
  Bedrijven boeken vooruitgang in de ontwikkeling van stijlvolle en "normaal uitziende" AR-brillen met (vergelijkbare) functies die vergelijkbaar zijn met grotere headsets
 • Aanhoudende druk voor publieke waarden en ethiek
  Het gedetailleerd scannen van het gezicht, de ogen en lichaamsbewegingen leidt tot vragen over wat er wordt verzameld, hoe het wordt verwerkt en of het mogelijk is om anoniem te blijven of niet.
We moeten technologie niet blindelings toepassen, alleen omdat het er is. Dus metaverse, XR en AI prima, maar verstandig en met aandacht voor ethiek, privacy en veiligheid.
Anka Mulder (Saxion)

Aanpak: kwalitatief en kwantitatief onderzoek

Voor deze trendupdate hebben we zowel kwalitatieve als kwantitatieve gegevens verzameld. We hebben deskresearch uitgevoerd, gevolgd door een vragenlijst en interviews met bijna 100 respondenten. Naast ons onderzoek hebben we ook de perspectieven meegenomen van vier bestuursleden die geïnterviewd zijn voor het SURF magazine artikel 'Instellingen pakken de regie in metaverse-toepassingen'. Wij wensen je veel plezier bij het lezen van deze trendupdate!

Lees nu de XR Trends Update

Meer informatie?

Neem contact op met xr@surf.nl

Dit artikel is relevant tot