SURF Magazine

Via SURF Magazine blijf je op de hoogte van trends en ontwikkelingen van ICT in onderwijs en onderzoek, en van de impact van de SURF-coöperatie. Maandelijks versturen we de laatst verschenen artikelen in de SURF Magazine-nieuwsbrief.
Research support blijvend noodzakelijk voor wetenschappelijk onderzoek

Research support blijvend noodzakelijk voor wetenschappelijk onderzoek

SURF zet research support in de spotlight; het is van groot belang voor de continuïteit van wetenschappelijk én praktijkgericht onderzoek. De afdeling is een belangrijke adviseur en ondersteuner waardoor onderzoekers kunnen doen waar zij goed in zijn: nieuw baanbrekend onderzoek.

Lees het artikel

Research Support Champions

Research support champions in de spotlight

Met de Research Support Champions zet SURF onderzoeksondersteuning in de schijnwerpers; het is van groot belang voor de continuïteit van het wetenschappelijk en toegepast onderzoek. Maak kennis met de 3 winnaars van 2021.

Meer over de winnaars

Yvonne de Haan

In gesprek over publieke waarden

SURF organiseert een reeks gesprekken over het beschermen van publieke waarden. Met bestuurder Yvonne de Haan van de HAN kijken we terug op de eerste drie sessies. 

Lees het artikel

5x impact in 2020

5x impact in 2020

De inspanningen van SURF en onze leden leidden in 2020 tot een groot aantal resultaten en vernieuwingen. Soms heel zichtbaar en concreet, soms wat meer achter de schermen. Alle resultaten droegen bij aan ons gezamenlijke doel: toponderwijs en toponderzoek. Enkele van deze resultaten passeren hier de revue. Daarmee zijn we zeker niet compleet, er gebeurde uiteraard nog veel meer. Dit artikel geeft een mooie impressie van onze impact in 2020.

Lees het artikel

Ger Reijnders

Altijd op zoek naar de plek der moeite

Ger Reijnders stopte onlangs als directeur van KIEN, een ICT-coöperatie in de regio Drechtsteden en Alblasserwaard. KIEN is als organisatie vergelijkbaar met SURF en SIVON maar dan op regionaal niveau. Wat was volgens hem de noodzaak om KIEN (mede) op te richten? En wat ziet hij als de kracht en meerwaarde van een coöperatie?

Lees het artikel

1 jaar online onderwijs

1 jaar online onderwijs: tijd om te bepalen wat we moeten behouden

Een jaar geleden gingen de onderwijsinstellingen vrijwel binnen één weekend over op volledig online onderwijs. Bestuurders Han van Krieken van de Radboud Universiteit, Enno van der Werff van het Alfa-college en Christien Bok van SURF kijken terug op een bewogen jaar.

Lees het artikel

Screenshot video 'Effective Machine Learning using existing CPU infrastructure'

SURF, CERN en Intel maken met AI complex onderzoek mogelijk op bestaande infrastructuur

Ron Augustus (chief innovation officer SURF) en Valeriu Codreanu (hoofd High Performance Computing en Visualisatie) in gesprek over de samenwerking van SURF met CERN en Intel. Ze bespreken de voordelen van samenwerking met de markt om tot de beste AI-oplossingen te komen voor toepassingen die relevant zijn voor de leden van SURF.

Bekijk de video

SURF Magazine online

Tot en met 2020 verscheen SURF Magazine 4x per jaar in gedrukte vorm. Vanaf 2021 verschijnen de magazine-artikelen alleen online. Voortaan dus geen SURF Magazine meer op de deurmat. 
Je vindt alle artikelen op deze pagina, via Twitter, LinkedIn en via een maandelijkse nieuwsbrief (je kunt je hier aanmelden).

Vrouw achter laptop op de bank

Zonder veel gedoe een vak bij een andere instelling volgen

In de pilot Studentmobiliteit zet de zone Flexibilisering van het Versnellingsplan Onderwijsinnovatie met ICT met drie universiteiten, een academisch ziekenhuis en SURF de eerste stappen naar een toekomst waarin een student zich zonder veel gedoe kan inschrijven bij een vak van een andere instelling.

Lees het artikel

Samen weerbaar tegen cyberdreigingen: resultaten en conclusies uit het Cyberdreigingsbeeld 2020-2021

Het Cyberdreigingsbeeld 2020-2021 laat zien wat de belangrijkste dreigingen en risicofactoren waren in 2020. Veel instellingen stelden meer middelen beschikbaar en werkten meer en beter samen binnen de sector. Helaas neemt het aantal dreigingen nog steeds toe. In dit artikel een overzicht van de belangrijkste conclusies en aandachtspunten.

Lees het artikel

Omslag van het rapport van het Cyberdreigingsbeeld
Molecuul SARS-CoV-2 door iSO FORM LLC

Corona-onderzoek: geen tijd te verliezen

Onderzoekers die rekenfaciliteiten nodig hadden voor onderzoek naar covid-19 konden die afgelopen voorjaar aanvragen bij SURF en NWO via een versnelde aanvraagprocedure. We vroegen een aantal van hen naar hun onderzoek, hoe zij de diensten van SURF hebben gebruikt en wat hun (voorlopige) resultaten zijn.

Lees het artikel

Femke Zomerman en Jelmer Schinkel

'Ik durf online sneller vragen te stellen dan in een volle collegezaal'

Sinds de lockdown in maart 2020 veranderde het leven van studenten ingrijpend. Drie van hen vertellen hoe zij de overgang naar online onderwijs hebben ervaren.

Lees het artikel

SURF Magazine 04-2020 voorpagina

Wat gaan we als coöperatie doen in 2021 en 2022?

Het SURF 2Jarenplan is de uitkomst van een uitvoerige dialoog die we in 2020 voerden met de leden. Ingedeeld in 5 sectoren hebben zij prioriteiten opgehaald, besproken en beschreven. Niet alleen binnen elke sector, maar ook tussen de sectoren is het gesprek over de koers van de coöperatie gevoerd. En ook hier geldt: prioriteiten stellen is keuzes maken, en dat hebben we gedaan. In 2021 en 2022 gaan we onze gezamenlijke ambities binnen 7 thema’s realiseren. In dit artikel een overzicht van de afspraken die we gemaakt hebben voor 2021 en 2022.

Lees het artikel

Het nieuwe security operations center bundelt cybersecuritykracht

Het nieuwe security operations center bundelt cybersecuritykracht

Cybersecurity is een veelgevraagd en daardoor schaarser wordend specialisme. Juist daarom bundelt SURF de krachten steeds verder op dit gebied: we zijn bezig een eigen security operations center (SOC) op te richten. Waarom doen we dat? En hoe gaat zo’n SOC eruitzien?

Lees het artikel

'Innovatie wordt gedreven door SURF, de leden én de markt'

Met het aantreden van CINO Ron Augustus (chief innovation officer) was in september 2020 de nieuwe raad van bestuur van SURF compleet, samen met Jet de Ranitz (CEO) en Hans Louwhoff (COO). In dit interview in SURF Magazine belichtten zij hun eerste indrukken, uitdagingen en ambities.

Lees het interview

Nieuwe raad van bestuur
studenten in de bibliotheek

Data competence centers verbinden mensen en techniek

Hoe zorg je ervoor dat wetenschappers niet verdwalen tijdens het verzamelen, opslaan en verwerken van onderzoeksgegevens? 

Lees verder

Christien Bok achter laptop

Het post-coronatijdperk vraagt om een langetermijnvisie op publieke waarden

Onderwijsinstellingen zien zich geconfronteerd met een dilemma: hoe borgen ze publieke waarden bij de massale inzet van commerciële platforms voor online onderwijs? Karen Maex (UvA), José van Dijck (UU) en Christien Bok (SURF) over mogelijke oplossingen.

Lees het artikel

figuur met data en netwerken

Nieuwe kansen dankzij artificiële intelligentie

Snel inzicht krijgen in enorme hoeveelheden data, de hoeveelheid netwerkverkeer van een instelling voorspellen, of onderwijs op maat voor elke student: SURF helpt zijn leden om het beste te halen uit artificiële intelligentie.

Lees verder

Eerder verschenen SURF Magazine-artikelen

Alle eerder verschenen artikelen

Gedrukte SURF Magazines uit 2020

SURF Magazine 4-2020: wat gaan we als coöperatie doen in 2021 en 2022?

 • 'Ik durf online sneller vragen te stellen dan in een volle collegezaal'
 • Aanbesteding clouddiensten voor onderwijs en onderzoek: instellingen vertrouwen op expertise SURF en GÉANT

SURF Magazine 04-2020

SURF Magazine 04-2020 voorpagina
Voorpagina SURF Magazine september-editie 2020

SURF Magazine 3-2020: Innovatie wordt gedreven door SURF, de leden én de markt

 • Het nieuwe security operations center bundelt cybersecuritykracht
 • Datamanagement à la carte
 • Zet innovatie in beweging met de Bewegingssensor

SURF Magazine 03-2020

SURF Magazine 2-2020 voorkant

SURF Magazine 2-2020: het post-coronatijdperk vraagt om een langetermijnvisie op publieke waarden

 • Data Competence Centers verbinden mensen en techniek
 • Onderwijs razendsnel online in tijden van corona
 • Nieuwe kansen dankzij artificiële intelligentie

SURF Magazine 02-2020

SURF Magazine 1-2020: Jaarlijks 20 miljoen extra voor digitalisering in de wetenschap

 • Goed inzicht in het onderwijsaanbod van andere instellingen
 • Efficiënter werken onder architectuur
 • Nauwkeurige voorspellingen voor Olympisch zeilteam

SURF Magazine 01-2020

SURF Magazine 1-2020 voorkant