Personal Presentation Trainer

De ontwikkeling van presentatievaardigheden is voor onderwijsinstellingen vaak een pittige uitdaging. Dankzij de Personal Presentation Trainer kunnen studenten binnenkort met behulp van een app aan de verbetering van hun presentatievaardigheden werken, anoniem en wanneer het hen uitkomt.

Student bij interactief bord

#EPIC22: Fostering students' presentation skills by making use of Virtual Reality

Kom naar de sessie van Stan van Ginkel op #EPIC22. Hij geeft een presentatie op dinsdag 31 mei in ronde V van 13.15 - 14.15.uur 

Presentation | This session presents one of the most recent academic studies in this field on VR, feedback and presentation skills, discusses the main principles for integrating VR in skills education and facilitates a demonstration of the VR tool that is widely adopted in education and received a nomination for the ‘ICT and Education Prize’ by the UNESCO.

Koop een ticket

Instelling

Hogeschool Utrecht

Doel en doelgroep

Presentatievaardigheden spelen een steeds belangrijker rol in het hoger onderwijs. Helaas blijkt het aanleren van presentatievaardigheden vaak een arbeidsintensief proces, zowel voor studenten als voor docenten. Om studenten voor een virtueel publiek te laten oefenen en hen van goede feedback te voorzien, werkt de Hogeschool Utrecht aan de ontwikkeling van de Personal Presentation Trainer. Met deze app kunnen studenten hun eigen presentatie op hun smartphone filmen. De software analyseert vervolgens de lichaamstaal van de studenten en voorziet hen van feedback. Daardoor kunnen studenten straks tijd- en plaatsonafhankelijk aan hun presentatievaardigheid werken.

De Personal Presentation Trainer zal tijdens de projectperiode worden ingezet in cursussen gericht op communicatieve vaardigheden bij drie opleidingen van Hogeschool Utrecht (lerarenopleiding generiek, HBO-ict, Rechten, de lerarenopleiding Nederlands van Hogeschool Rotterdam en de opleiding Bachelor Voeding en Gezondheid van Wageningen University & Research.

Resultaten

Met de Personal Presentation Trainer kunnen studenten hun smartphone gebruiken voor het analyseren en verbeteren hun presentatievaardigheden. De app bestaat uit een analyse-module, die de houding en gebaren van de student analyseert, en een feedback-module die de studenten van automatisch gegenereerde kritiek (feedback) en aanbevelingen (feed forward) voorziet, 

De Personal Presentation Trainer wordt in de curricula van minstens vijf opleidingen geïmplementeerd. De app kan straks bovendien worden gekoppeld aan de VR-applicatie Presenteren met Impact, een applicatie die studenten met behulp van een Virtual Reality-bril (VR) laat oefenen in een gesimuleerde omgeving.

Ontwikkelde materialen

Het project loopt tot eind 2022. Dan komt de app beschikbaar, ook voor een breder publiek.

Contactpersoon voor vragen

 Stan van Ginkel:  stan.vanginkel@hu.nl

Stimuleringsregeling open en online onderwijs

Dit is een project uit ronde 2020 van de stimuleringsregeling open en online onderwijs.