Winnaar SURF Research Support Champion Awards 2023: Silvie van Dam

Silvie van Dam is manager Research Development and Support Office en Senior Research Policy Advisor aan de Eindhoven University of Technology. Onder andere door haar pro-actieve houding en haar talent om in oplossingen te denken, wint zij een van de SURF Research Support Champion Awards 2023.

Mensen die praten op SURF Research Day

Uitreiking Research Support Champion Awards op 23 mei 2023

Op 23 mei kreeg Silvie van Dam de Research Support Champion Award 2023 uitgereikt. Bekijk hieronder dit feestelijke moment. Onder de video lees je meer over Silvie en waarom ze de award gewonnen heeft.

Het moment dat Silvie de Research Support Champion Award 2023 overhandigd krijgt.

Wat zeggen collega’s over Silvie?

SURF Research Support Champions Awards 2023 - Silvie van Dam met de award

Servicegericht

Binnen de onderzoeksondersteuning aan de faculteit Bouwkunde van de TU/e weet Silvie iedereen te verbinden: wetenschappers, management, IT-adviseurs, maar ook afdelingen als juridische zaken en HRM. Ze kent veel mensen en kan zich in veel verschillende werelden verplaatsen. Dat is belangrijk want de faculteit Bouwkunde heeft een groot aantal verschillende disciplines, van civiele techniek tot architectuur, van mensgebonden gedragsonderzoek tot artificial intelligence. Die hebben allemaal hun eigen behoefte aan ondersteuning. Het is een behoorlijke uitdaging om al die verschillende mensen en disciplines goed te bedienen, maar dat lijkt Silvie moeiteloos te lukken. Dat komt onder andere doordat ze echt servicegericht is: ze ziet oplossingen waar anderen problemen zien.

Pro-actief en toekomstgericht

Bijzonder is ook dat Silvie inhoudelijk zeer goed op de hoogte is. Ze is betrokken bij keuzes over onderzoek op alle niveaus: vanuit overheid, TU/e en de faculteit. Ze weet vervolgens goed in te schatten wat deze keuzes betekenen voor het onderzoek en de onderzoekers, en ze start de processen die hierop anticiperen. Ze is daarin zeer pro-actief en toekomstgericht.

Team uitgebreid

Het is verder fantastisch om te zien hoe Silvie haar team Research Development and Support Office heeft uitgebouwd. Het team bestond eerst uit drie medewerkers, maar wordt inmiddels zo goed gevonden dat Silvie het binnen een jaar heeft uitgebreid tot maar liefst acht mensen. Een knappe prestatie. Haar team heeft één topprioriteit: excellente ondersteuning. Met haar humor, gevoel voor verhoudingen en open houding haalt ze het beste uit haar mensen, zodat zij ook echt die excellente ondersteuning kunnen bieden.

PhD-netwerk

Silvie speelt ook een actieve rol in het PhD-netwerk van de TU/e, waar jonge onderzoekers op de hoogte gebracht worden van de nieuwste ontwikkelingen zoals open science, FAIR data, privacy en security, labtechnici, de ethical en medical review board.

Wat zegt de jury over Silvie?

Silvie is een echte supporter. Ze is een verbinder die meedenkt en veel werk achter de schermen verricht. Ze weet mensen en groepen met elkaar te verbinden.

Dit is precies het soort werk dat impact heeft maar vaak onopgemerkt blijft, omdat het niet tot directe 'output' leidt. Het is echter juist ontzettend belangrijk werk, dat we via deze award willen belonen.

Indrukwekkend vinden we als jury ook de wijze waarop Silvie faculteiten binnen de TU/e begeleidt die data willen gaan opslaan volgens de FAIR-principes. Dit zijn principes om digitale middelen beter vindbaar (Findable), toegankelijk (Accessible), uitwisselbaar (Interoperable) en herbruikbaar (Reusable) te maken. Het is een inmiddels veeltoegepast richtlijnenkader voor datamanagement.

Lees het hele juryrapport (pdf)

Ron Augustus en Silvie van Dam de winnaar

Hoe hoopt Silvie anderen te inspireren?

Silvie: "Het is heel belangrijk dat je mensen, processen en beleid met elkaar kunt verbinden. Het gaat in eerste instantie om de mensen, in mijn geval de onderzoekers. Zij moeten goed hun werk kunnen doen, en goede processen en beleid moeten daarbij dienend zijn.



Het begint dus bij een oprechte interesse in wat mensen nodig hebben. Zodat je er bijvoorbeeld ook achter komt dat iets niet meer werkt als er beleidsmatig iets verandert. Dan moet je samen met de onderzoeker een workaround bedenken, zodat die haar werk goed kan doen en toch compliant is met het beleid en de wetgeving.

Mijn tip: vorm echt een team samen met de onderzoeker, zodat je samen tot de beste oplossing kunt komen."

Naar de Hall of Fame - Research Support Champions