Werkboek Veilig toetsen(Publicatie)

Om instellingen te ondersteunen bij het veilig maken van het toetsproces heeft SURFnet samen met experts uit verschillende hogeronderwijsinstellingen het werkboek Veilig toetsen ontwikkeld. Het werkboek bevat handvatten om het gehele toetsproces veilig in te richten en is van toepassing op zowel het papieren als digitale toetsproces.

download
13 JUN 2016

Beveiliging steeds belangrijker

Met de opmars van digitaal toetsen groeit het bewustzijn van instellingen dat de beveiliging van het toetsproces steeds belangrijker wordt. De behoefte om veilig te toetsen strekt verder dan alleen digitaal toetsen; ook bij de voorbereiding van papieren toetsen maken docenten veelvuldig gebruik van ICT. Om instellingen te ondersteunen bij het veilig maken van het gehele toetsproces heeft SURFnet samen met experts uit verschillende hogeronderwijsinstellingen dit werkboek (pdf) ontwikkeld.

Niet eenvoudig

Het veilig maken van het toetsproces is echter niet eenvoudig; er bestaat helaas geen alomvattende ingreep waarmee dit in een keer op te lossen is. Dit werkboek biedt instellingen handvatten om het gehele toetsproces veilig in te richten. Deze handvatten sluiten zoveel mogelijk aan op bestaande, gangbare beveiligingsrichtlijnen en -normeringen, zoals de baseline informatiebeveiliging, de HORA en een aantal ISO-normeringen.

Opbouw werkboek

Het werkboek bestaat uit 2 delen. Het eerste deel beschrijft hoe je een risicoanalyse van het toetsproces binnen de instelling kunt maken (Hoofdstuk 2 Veiligheidsrisico’s in het toetsproces) en welke stappen je als instelling moet zetten om tot een veilig toetsproces te komen (Hoofdstuk 3 Naar een veilig toetsproces). Het tweede deel bestaat uit een aantal bijlagen die concrete maatregelen bevatten om de toetsveiligheid te verhogen.

Voor wie

Dit werkboek is bedoeld voor medewerkers in het hoger onderwijs die zich bezighouden met toetsveiligheid, zoals medewerkers van het toetsbureau, functioneel beheerders van toetssoftware en security officers.

Meer informatie

Aantal keren bekeken:
3500
Aantal keren gedownload:
438

Neem contact op:

pasfoto van Jenny de Werk

Jenny de Werk

Projectmanager

  • +31-887873000
  • Dit e-mailadres is afgeschermd. Activeer JavaScript om het te zien.
Laatste wijziging op 27 jun 2016