Netherlight: Toepassing big data verbinding voor vliegtuigonderhoud

De Universiteit van Amsterdam (UvA) en Air France-KLM beschikken over 100 Gbit/s connectiviteit voor onderzoek naar, onder meer, vliegtuigonderhoud. Via NetherLight, SURF’s Europese knooppunt voor internationale lichtpaden, kan een verbinding voor onderzoeksdoeleinden naar bijvoorbeeld StarLight in Chicago worden opgezet.

2 personen luisteren aandachtig

Use case: vliegtuigonderhoud

Naast mensen en bagage zitten er in een vliegtuig ook grote hoeveelheden data die door het vliegtuig zelf worden gegenereerd, zoals vluchtgegevens, technische statistieken en sensorwaarden. Deze gegevens vertellen piloten en monteurs of de core-systemen van het vliegtuig veilig functioneren. Als deze data snel worden verzonden en geanalyseerd, kunnen defecten sneller worden opgelost, wellicht al terwijl het vliegtuig nog bij de gate staat. Als de monteurs, die zich op een andere luchthaven bevinden, de data binnen een paar minuten ontvangen, kunnen ze snel verifiëren of een waarschuwing over motorvibratie door de motor wordt veroorzaakt of door een storing in de sensor.

Animatie-KLM-vliegtuig

Internet vs lichtpad

De UvA en Air France-KLM gebruiken 100 Gbit/s connectiviteit voor onderzoek naar remote onderhoud. Met behulp van lichtpaden kunnen enorme hoeveelheden data met hoge snelheid en met een gegarandeerde bandbreedte tussen 2 punten worden getransporteerd. Voor toepassingen die grote hoeveelheden data verwerken zijn de huidige internetverbindingen van Air France–KLM niet voldoende beveiligd en ook niet snel genoeg om de data binnen het gewenste tijdvenster te verzenden. Het doorsturen van een terabyte aan motordata zou via de huidige internetverbindingen zo'n 30 uur in beslag nemen, terwijl dit met een 100 Gbit/s lichtpad in minder dan 2 minuten kan.

Verbonden via NetherLight

Ciena en SURF faciliteren de verbinding tussen Air France–KLM en NetherLight, SURF’s Europese knooppunt voor internationale lichtpaden, in Amsterdam. SURF stelt het 100 Gbit/s lichtpad, dat alleen voor onderzoeksdoeleinden ingericht is, beschikbaar vanaf Air France-KLM, via NetherLight, naar de onderzoekslocatie. Ciena is de leverancier van de hardware.

Onderzoek in andere industrieën

Naast vliegtuigonderzoek bieden lichtpaden met een hoge bandbreedte en lage latency ook mogelijkheden voor onderzoek in andere bedrijfstakken. Fundamenteel onderzoek via datatransferprotocollen voor deze bandbreedtes kan bijvoorbeeld artsen helpen om een snellere diagnose te stellen, omdat ze binnen enkele minuten toegang krijgen tot terabytes aan patiënten- en andere onderzoeksgegevens en niet binnen dagen of weken. Ook andere onderzoeksrichtingen kunnen hier hun voordeel mee doen. De mogelijkheden zijn bijna oneindig!

Meer informatie

Interne link:

www.surf.nl/netherlight