SURF Juridisch Normenkader (Cloud)services

Wil je een contract aangaan met (cloud)leveranciers? In het SURF Juridisch Normenkader (Cloud)services vind je hiervoor de regels voor vertrouwelijkheid, privacy, eigendom en beschikbaarheid. Het bevat standaardbepalingen en een modelverwerkersovereenkomst die instellingen een stevige basis geven voor contracten met leveranciers.

Stoplicht op groen

Juridisch Normenkader

Als je als instelling een goede juridische basis wilt leggen om afspraken te maken met (cloud)aanbieders, kun je gebruikmaken van het SURF Juridisch Normenkader (Cloud)services (pdf, versie september 2018).

Bijlagen bij het Normenkader

Het Normenkader bevat ook een aantal belangrijke bijlagen die je helpen het Normenkader goed te gebruiken. 

Document Beschrijving
SURF verwerkersovereenkomst 3.0 (pdf, versie april 2019) Dit model kun je gebruiken voor het opstellen van je eigen verwerkersovereenkomsten. De Juridische Commissie speelt een belangrijke rol bij het opstellen van de verwerkersovereenkomst. Ook beschikbaar in het Engels (pdf).

Je kunt overigens ook de oude versie van de verwerkersovereenkomst nog gebruiken; neem daarvoor contact op met SCIPR.
Wijzigingendocument (pdf) Overzicht van wijzigingen ten opzichte van de vorige versie van de SURF verwerkingsovereenkomst. Ook beschikbaar in het Engels (pdf)
Instructie (pdf) Praktische instructie en uitleg over de bepalingen en bijlagen van de Model Verwerkersovereenkomst.
Handreiking Beveiligingsmaatregelen (pdf) Uitleg van de zogenoemde ‘passende beveiligingsmaatregelen', die aan de orde komen in het Normenkader en de Model Verwerkersovereenkomst.
Handreiking Auditverplichting (pdf) Uitleg van de auditverplichting waarover in de modelverwerkersovereenkomst gesproken wordt.

Leden van SCIPR kunnen de Word-versies van deze documenten opvragen via de besloten wiki van SCIPR.

Andere handige documenten

Naast de het Normenkader en de bijlagen zijn deze documenten beschikbaar:

Document Beschrijving
Model Gezamenlijk Verantwoordelijkenovereenkomst (pdf) Model voor partijen binnen een samenwerkingsverband, waarbij de verschillende partijen optreden als gezamenlijk verwerkingsverantwoordelijken in de zin van de AVG.
Vergelijking Framework ibp - Verwerkersovereenkomst (pdf) Vergelijking tussen ‘Generiek model Verwerkersovereenkomst 3.0 Framework ibp in het mbo’ en de SURF Verwerkersovereenkomst.
Vergelijking SURF Juridisch Normenkader - Data Pro Code (pdf) Vergelijking tussen het SURF Juridisch Normenkader (Cloud)services en de Data Pro Code van NLdigital

Meer informatie