Inkoop
We kopen ict en content in tegen de best mogelijke voorwaarden en zorgen ervoor dat je deze makkelijk kunt gebruiken. Daarnaast ondersteunen we je bij inkooptrajecten die we voor instellingen gezamenlijk uitvoeren.
Close-up handen man achter laptop met bomen en planten op de achtergrond

We bundelen de vraag en behoefte bij instellingen en kopen op basis hiervan soft- en hardware in.

Maaike Hazewinkel

Maaike Hazewinkel

Telefoonnummer

MIIP Copilot toepassingen - FAQ

Sinds 1 november 2023 is Microsoft 365 Copilot beschikbaar voor de commerciële markt. Microsoft heeft op 14 december aangekondigd dat de Engelse versie van Microsoft 365 Copilot per 1 januari 2024 ook beschikbaar is voor onderwijs- en onderzoeksinstellingen.

Meer hierover lees je op de webpagina Expanding Microsoft Copilot access in education | Microsoft EDU. We begrijpen dat dit misschien vragen oproept, daarom vind je hieronder een FAQ. 

Disclaimer: We hebben naar best effort deze FAQ bijgewerkt met de tot nu toe beschikbare kennis. We vullen deze informatie de komende tijd verder aan. 

Overzicht Microsoft AI diensten

Prijsinformatie toelichting AI dienst/product 

  1. gratis 
  2. kent vaste prijsafspraken in de Microsoft - SURFconsortium overeenkomst 
  3. staat met prijs vermeld in de EES prijslijst - voor de educatieve sector 
  4. is beschikbaar via Azure, prijsafspraken aanbesteding dienst SURFcumulus  
  5. staat met prijs vermeld in de commerciële prijslijsten van Microsoft  
Microsoft AI Dienst Beschikbaar in de markt? Bestelbaar via SURF? SURF contractuele voorwaarden van toepassing? Prijs informatie
Microsoft Copilot  ja nee  nee 1. gratis (voorheen Bing Chat)  
Microsoft Copilot with commercial data protection via Entra ID   ja nee, toegang tot de dienst via een M365 A3/A5 licentie   nee 1. gratis (voorheen Bing Chat Enterprise)   

(voorwaarde: je hebt een M365 A3/A5 licentie aangeschaft). Per februari 2024 volgt Student Use Benefit (studenten 18 jaar en ouder)
Copilot for Sales   ja ja ja 2. SURFconsortium prijslijst via Dynamics 365 Sales licentie 
  Copilot Studio ja ja ja 3. EES prijslijst 
Microsoft Fabric ja ja ja 3. EES prijslijst via Power BI Premium licentie 

4. Prijs via Azure (SURFcumulus) 
Azure Open AI  ja ja ja 4. prijs via Azure (SURFcumulus) 
Copilot for M365   ja nee, op verzoek ja 5. beschikbaar voor de educatieve sector, maar SURF is in gesprek met Microsoft over voorwaarden. 
Github Copilot Individual, Business    ja nee  n.v.t. n.v.t.
Copilot for Windows   nee n.v.t. n.v.t. n.v.t.
Copilot Security  nee n.v.t. n.v.t. n.v.t.

 

Zijn er door SURF prijsafspraken gemaakt met Microsoft (voor Microsoft 365 Copilot)?

Nieuwe producten en/of diensten die Microsoft na het afsluiten van de consortium overeenkomst 2022-2026 lanceert, kennen geen vaste kortingen en/of prijzen. Zodra we gezamenlijk een voor Microsoft interessant volume wensen af te nemen, gaan we hierover in gesprek met Microsoft en beoordelen wat we kunnen betekenen voor deelnemers aan de SURF consortium overeenkomst. 

Wat is de rol van SURF?

SURF procurement en contracting heeft intensief contact met Microsoft Nederland, EMEA en het Microsoft Corporate hoofdkantoor. SURF is de gesprekspartner voor Microsoft en behartigt de belangen van alle deelnemers aan de Microsoft SURF consortium overeenkomst. Microsoft Corporate marketing strategie kan het pad volgen om de nieuwe producten en diensten direct toe te voegen aan de maandelijkse Microsoft prijslijst beschikbaar voor Microsoft-partners. 

Komen er nieuwe producten en/of diensten op de markt? Dan hebben we de volgende opties: 

korte termijn 

  • ter kennisgeving aannemen en actie ondernemen zodra relevant 
  • direct bespreken met Microsoft om te verkennen of er aanpassingen mogelijk zijn op de product, prijs en/of licentie voorwaarden 
  • instellingen zo volledig mogelijk hierover informeren 

langere termijn 

  • bepalen of de huidige contractvoorwaarden nog afdoende en van toepassing zijn 
  • onderzoek doen naar mogelijke privacy risico’s bij het in gebruik nemen 
  • instellingen blijvend van actuele informatie voorzien 
Welke informatie heeft SURF al gedeeld over Microsoft AI-diensten?

SURF heeft het afgelopen jaar meerdere webinars en presentaties georganiseerd over de introductie van Microsoft AI diensten, die praktisch alle producten in het aanbod van  Microsoft  kunnen  verrijken. Vanuit ons gezamenlijk innovatie en inspiratie programma MIIP is het enthousiasme over de mogelijkheden gedeeld met de geïnteresseerden.   

  • Webinar M365 Roadmap (Copilot introductie) - april 2023 
  • Webinar Fabric - september 2023 
  • MIIP Dag - M365 Copilot/Fabric/AzureOpenAI/ - september 2023 
  • M365 Copilot demo's op SURF Onderwijs Dagen - november 2023  
  • Webinar Fabric, deel 2 - januari 2024 

Opnames van MIIP events terugkijken? Bekijk de pagina Mijn SURF > Klantenservice > Dienstverlening > MIIP (achter inlog).

Zijn de door SURF gemaakte privacy afspraken van toepassing?

Gaat het om Microsofts eigen AI-diensten, die beschikbaar zijn voor aankoop binnen de SURF consortium overeenkomst? Dan vallen ze ook onder de privacy voorwaarden van de SURF consortium overeenkomst. SURF is bijgestaan door externe advocaten, die deze conclusie hebben bevestigd.

Op welke AI-diensten zijn de privacy voorwaarden niet van toepassing?

De volgende AI-diensten vallen niet onder de privacy voorwaarden behorend bij de SURF consortium overeenkomst: 

  • AI-diensten van derde partijen, beschikbaar via Microsoft Azure, via de Azure marketplace  
  • Gratis/betaalde/bèta AI-diensten van Microsoft die niet leverbaar zijn via de SURF consortium overeenkomst, bijvoorbeeld:
    • Microsoft Copilot (voorheen Bing Chat)
    • Microsoft Copilot with commercial data protection (voorheen Bing Chat Enterprise)
    • toekomstige AI-toevoegingen in Office 365 A1 
Is er een controle uitgevoerd op de privacy risico’s?

We hebben vooralsnog alleen een analyse gedaan op de contractuele en juridische voorwaarden. Er heeft nog geen controle op de privacy risico's plaatsgevonden. Er wordt binnen de SURF Vendor Compliance dienst geïnventariseerd welke trajecten we volgend jaar op verzoek van de instellingen oppakken. Microsoft 365 Copilot staat op de wensenlijst van de SURF Vendor Compliance dienst. Of en wanneer we het oppakken, hangt af van de overige ingediende wensen. Besluitvorming van de definitieve lijst 2024 volgt. 

Lees voor meer informatie over bovenstaande drie vragen ons bericht van donderdag 23 november 2023 Microsoft AI-diensten, privacy voorwaarden SURF consortium overeenkomst.pdf

Waarom spreekt Microsoft over de DPA en heeft SURF het over ‘Privacy Afspraken’?

SURF heeft aparte afspraken gemaakt met Microsoft die verder gaan dan de standaard privacy voorwaarden van Microsoft. De privacy voorwaarden van Microsoft worden DPA (Data Protection Addendum) genoemd. Zijn er afspraken beter geregeld in de DPA dan in de afspraken gemaakt met SURF? Dan gelden die afspraken automatisch ook voor de leden van SURF. 

Zijn DPA en DPIA hetzelfde?

Nee:

  • Data Protection Addendum (DPA): bevat afspraken over waar de data wordt opgeslagen. 
  • Data Protection Impact Assessment (DPIA): zoomt in op de verwerking van persoonsgegevens,  is een instrument om hier inzicht in te verkrijgen en vast  te stellen welke maatregelen er getroffen moeten worden. 
Waarover moet je als instelling nadenken voor je Copilot gebruikt?

Denk voor gebruik na over de volgende vragen: 

  • Beschikt je instelling over de juiste inzichten en informatie om dit volgens de richtlijnen van je instelling te mogen inzetten? 
  • Zijn de ICT beheerders en online managers in staat om de juiste impact te kunnen overzien en adequate maatregelen te treffen? 

Bijvoorbeeld: zet je  Microsoft Search in Bing uit? Dan is daarmee Copilot of de commerciële databescherming niet automatisch ook uitgezet. Wil je Copilot of de commerciële databescherming uitzetten? Volg de stappen zoals beschreven in de webpagina Manage Copilot | Microsoft Learn

Valt Copilot onder de privacy voorwaarden van SURF?

Nee, de SURF privacy afspraken vereisen dat bedrijfsdata binnen de geografische regio en/of aangegeven grenzen op tenant niveau blijft. Copilot gebruikt datacenters wereldwijd, waaronder ook in de US. Daarnaast heeft SURF nog geen technisch onderzoek (Data Protection Impact Assessment | DPIA) verricht op Copilot oplossingen. Daardoor kunnen we niet met zekerheid vaststellen hoe er door Microsoft wordt omgegaan  met de data en of aanvullende afspraken noodzakelijk zijn. 

Wat is het verschil tussen Copilot en Copilot voor Microsoft 365?

Copilot gebruikt data van internet om antwoorden te geven, Copilot voor Microsoft 365 gebruikt data van je eigen tenant. Let op: er zijn twee varianten van Copilot, zie voor de verschillen de tabel bij de vraag 'Is er een overzicht van beschikbare AI diensten?'.

Ondersteunt Copilot voor M365 ook de Nederlandse taal?

Nog niet. In eerste instantie wordt alleen de Engelse taal ondersteund. Inmiddels is ondersteuning in de Nederlandse taal aangekondigd. Er is nog geen datum bekend.

Hoe zet je Copilot with Commercial data protection - voorheen Bing Chat Enterprise - uit op je tenant?

Volg deze twee stappen:

  1. Zorg dat je inzicht krijgt in alle licentiegroepen waar ‘Microsoft 365 A3/A5 for faculty en studenten subscriptions’ zijn toegekend.

    Let op: het komt voor dat gebruikers in verschillende licentiegroepen voorkomen.
  2. Zet in de betreffende licentiegroepen Commercial data protection for Microsoft Copilot op ‘Off’.
Waar vind ik nog meer informatie van SURF en SLM rijk over AI diensten?

AI in Education | SURF Communities  
Diverse activiteiten en artikelen over dit onderwerp zijn openbaar te volgen.  

Dienstverlening | Mijn SURF  (na inlog)  
Via de portal Mijn SURF kan je instelling kennisnemen van het totale aanbod. Hier kun je ook aangeven wat je wensen zijn ten aanzien van nieuw aanbod om op termijn toe te voegen.

Uitzetten Copilot Bing | (slmmicrosoftrijk.nl)
Memo met het advies over het gebruik van de (gratis) Microsoft Copilot dienst.