Artificial intelligence en machine learning

SURF loopt voorop als het gaat om het toepassen van artificial intelligence (AI) en machine learning in het onderzoek. Ook kijken we naar de mogelijkheden van AI en machine learning in het onderwijs en voor de centrale ICT-dienstverlening. Hiervoor werken we samen met instellingen, onderzoekers en leveranciers.

Neural network

Podcast: AI Innovators

In onze podcastserie AI Innovators gaan we op zoek naar wat we kunnen met artificial intelligence in onderwijs en onderzoek. We beginnen met de vraag wat AI nou eigenlijk is, en hoe we van AI een toegankelijk gespreksonderwerp maken. Aflevering 2 gaat over high performance machine learning.

Luister de podcast op Soundcloud 

Microfoon

Onderzoek

Video: GPUs for machine learning

In deze film vertellen 3 onderzoekers hoe zij machine learning gebruiken voor hun onderzoek.

Patroonherkenning voor COVID-19

Kunstmatige intelligentie kan worden ingezet bij het herkennen van patronen in röntgenfoto’s en CT-scans. SURF heeft ervaring met het ontwikkelen van AI-toepassingen voor het opsporen van longontsteking en andere longaandoeningen op röntgenfoto’s. Momenteel zetten we ons ook in voor het detecteren van COVID-19-patronen.

Lees meer

Onderzoek naar machine learning

Binnen het SURF Open Innovation Lab onderzoeken we of machine learning traditionele high performance computing kan verbeteren. Ook onderzoeken we schaalbare manieren voor het trainen van neurale netwerken, onder meer op het gebied van beeldherkenning.

Meer weten? 

Zelflerende machines openen jacht op kosmische explosies

Het CORTEX-samenwerkingsverband van partners uit wetenschap, bedrijfsleven en maatschappij gaat zelflerende machines sneller maken, om enorme kosmische explosies beter te begrijpen.

Meer weten? 

Onderwijs

SIG AI in Education

Deze special interest group (SIG) wil kennis en inzichten rondom kunstmatige intelligentie samenbrengen en uitbouwen. Zowel praktijktoepassingen als ethische en maatschappelijke aspecten.

 Doe mee

Onderzoekers in workshop met beeldscherm

Special Interest Group Learning Analytics

Learning analytics betreft het verzamelen, analyseren en interpreteren van data over studenten in het onderwijs. De verzamelde data kunnen worden ingezet ter verbetering van het onderwijs.

Doe mee

Hoe kunnen full text search en machine learning helpen bij het delen en zoeken van open leermaterialen?

SURF onderzoekt slimme technieken die het delen en vinden van open leermaterialen vergemakkelijken. 

Lees blog

Op zoek naar technologie om open leermaterialen effectiever te delen en te vinden

13 tips om metadateren te vergemakkelijken en docenten minder te laten zoeken.

Lees blog

Leerlingen achter laptop met boeken bij Fontys Eindhoven

Succesvol benutten van studiedata

Met het Versnellingsplan Onderwijsinnovatie met ICT wordt gewerkt aan de kansen die digitalisering het hoger onderwijs in Nederland biedt. In de Zone Studiedata onderzoeken we de randvoorwaarden die het benutten van studiedata een succes maken.

Meer weten? 

Data-analyse TU Eindhoven

Help! De pc is slimmer dan de docent!

SURF organiseert de Daphne Riksen Schrijfprijs om te stimuleren dat er beter over techniek, innovatie en onderwijs wordt geschreven.

Lees het winnende essay van 2019 

ICT-voorzieningen

beeld slotje in netwerk

Automatisch je netwerk bewaken

Wat kan artificial intelligence betekenen voor security?

Lees blog

Nieuwe inzichten in je netwerkverkeer met artificial intelligence

We hebben onderzocht hoe AI gebruikt kan worden om nieuwe inzichten te verkrijgen in het SURF-netwerk. Op basis van data uit het verleden zijn we in staat om tot een jaar vooruit voorspellingen te doen over de belasting van de netwerkverbindingen van onze leden.

Lees blog

Diensten

Rekendiensten

Loop je tegen beperkingen aan met je eigen systemen? SURF biedt onderzoekers een brede waaier aan diensten op het gebied van high performance computing (HPC): tienduizenden malen sneller dan je pc.

Meer weten?

Benutten van studiedata

Steeds meer onderwijs vindt online plaats, waardoor we ook meer studiedata kunnen verzamelen. Hoe benut je die studiedata op een veilige en betrouwbare manier om het onderwijs te verbeteren? Met learning analytics kan studiedata worden omgezet naar waardevolle rapportages, voor de docent én student.

Meer weten?

Data- en serverdiensten

Als instelling kun je een eigen IT-infrastructuur bouwen en beheren. Maar je kunt deze functionaliteiten ook afnemen in de cloud. Dat is flexibeler, schaalbaarder en goedkoper. SURF biedt diverse oplossingen om de stap naar de cloud te maken, van IaaS tot cloudopslag.

Meer weten?