Artificial intelligence en machine learning

SURF loopt voorop als het gaat om het toepassen van artificial intelligence (AI) en machine learning in het onderzoek. Ook kijken we naar mogelijkheden voor het onderwijs en de centrale ict-dienstverlening. Hiervoor werken we samen met instellingen, onderzoekers en leveranciers.

Artificial Intelligence

Video: Artificial intelligence (AI) en machine learning in onderzoek

Artificial Intelligence (AI) maakt workflows efficiënter en biedt oplossingen voor uitdagende problemen. Het AI-programma van SURFs Innovatie Lab verkent toepassingen in drie domeinen: onderwijs, onderzoek en operations, met aandacht voor publieke waarden. 

Bekijk video

Artificial Intelligence

Tech Trends Rapport 2023: Over AI

Het SURF Tech Trends rapport helpt de technologische ontwikkelingen om ons heen te begrijpen, onze waarnemingen in perspectief te plaatsen en te inspireren. Download de trends over AI of lees het volledige trendrapport.

Download 

Mic

Podcast: Responsible AI

AI biedt kansen voor onderwijs en onderzoek, maar er zijn ook risico’s... 

Beluister podcast

Onderzoek

Screenshot video 'Effective Machine Learning using existing CPU infrastructure'

SURF, CERN en Intel maken met AI complex onderzoek mogelijk op bestaande infrastructuur

Ron Augustus (chief innovation officer SURF) en Valeriu Codreanu (hoofd High Performance Computing en Visualisatie) in gesprek over de samenwerking met CERN en Intel. Over de voordelen van marktsamenwerking om tot de beste AI-oplossingen te komen voor SURF-leden.

Bekijk de video

Video: GPUs for machine learning

In deze film vertellen 3 onderzoekers hoe zij machine learning gebruiken voor hun onderzoek.

Onderzoek naar machine learning

SURF onderzoekt of machine learning traditionele high performance computing kan verbeteren. Ook experimenten we met het trainen van neurale netwerken, onder meer op het gebied van beeldherkenning.

Lees verder

Onderwijs

Onderzoekers in workshop met beeldscherm

Community AI in Education

We voeren het gesprek over de kansen en risico’s die AI met zich meebrengt. We kijken naar de rol die AI speelt bij onderwijsinnovatie én hebben oog voor maatschappelijke en sociale aspecten. Volg de special interest group AI in Education!

 Deel je expertise

ChatGPT: Verzameling bronnen

De impact van ChatGPT en andere AI-systemen op ons onderwijs is niet te missen. Wat zijn de trends en best practices? Bekijk een overzicht van relevante artikelen tot nu toe.

Bekijk overzicht

Rapport ai

Rapport: "Promises of AI in education"

AI geeft het onderwijslandschap op verschillende manieren vorm. Hoe beter we technologieen als AI begrijpen, hoe beter we ze kunnen toepassen in het onderwijs. Dit (Engelstalige) rapport geeft een overzicht van het onderwijslandschap door AI te analyseren met concrete voorbeelden van bestaande toepassingen. Zo kunnen onderwijsprofessionals ontdekken welke AI-toepassingen zij in het onderwijs kunnen inzetten.

Lees het rapport

Operations

beeld slotje in netwerk

AI & security

Wat kan artificial intelligence betekenen voor het bewaken van je netwerk? Over het detecteren van afwijkingen in netwerkverkeer en het automatiseren van incidentafhandeling.

Lees blog

AI & netwerkverkeer

AI genereert nieuwe inzichten over de gebruiksintensiteit van het complete SURF-netwerk: op basis van historische data kunnen we inmiddels tot 1 jaar de belasting van de netwerkverbindingen van onze leden voorspellen.

Lees blog