Flexibel onderwijs organiseren Onderwijs & ICT
Uitdagingen
Flexibiliteit in het onderwijs
Het organiseren van flexibel(er) onderwijs vraagt om wendbaarheid van een onderwijsorganisatie. Voor welke uitdagingen staan instellingen?
- Inrichting van onderwijsorganisatie
- Presentatie onderwijsaanbod van de eigen en andere instellingen
- Eenvoudig inschrijfproces met 1 identiteit
- Digitale certificaten voor opgedane kennis en ervaring


Nationale aanpak voor flexibel onderwijs
Welke wensen heeft de student op het gebied van flexibilisering van het onderwijs? En welke oplossingen worden al geboden? Bekijk de nationale aanpak van SURF om flexibel onderwijs voor de student te organiseren.
Onderwijslogistiek
Wat vraagt flexibel(er) onderwijs van de onderwijsorganisatie?
Flexibel onderwijs organiseren heeft veel impact op de inrichting van de onderwijslogistieke processen. Als je aan de slag gaat met flexibilisering en daardoor je onderwijs anders gaat inrichten, leidt dat automatisch ook tot aanpassingen in de onderwijslogistiek.


Uitdagingen delen binnen de community
Ben jij bezig met het inzichtelijk krijgen van onderwijsprocessen binnen jouw instelling? Stel je vragen en deel je ervaringen binnen de special interest group (SIG) Onderwijslogistiek en kom samen met andere experts tot oplossingen.
Onderwijslogistiek voor flexibel onderwijs
Houd jij je bezig met de organisatie van flexibel onderwijs? Laat je inspireren door 6 vooroplopende instellingen die laten zien hoe zij de flexibilisering van het onderwijs vormgeven.

Studentmobiliteit
Onderwijsaanbod van eigen en andere instellingen
Studenten moeten zich kunnen oriënteren en inschrijven op het onderwijsaanbod van de eigen en andere instellingen. SURF start met ontwikkeling van een infrastructuur om studentmobiliteit over opleidings- en instellingsgrenzen heen te bevorderen.

Open Onderwijs API: de weg naar flexibel onderwijs
De Open Onderwijs API is een open standaard voor het delen van onderwijsdata. Via deze API stellen instellingen bijvoorbeeld via apps handige informatie beschikbaar, zoals curriculum-, cijfer- en roosterinformatie.

Minorstudies volgen op andere hogescholen en universiteiten met Kies Op Maat
Kies Op Maat biedt een breed onderwijsaanbod van 27 hogescholen en 4 universiteiten. Studenten melden zich eenvoudig aan voor een minor of vak bij een andere onderwijsinstelling.
Pilot Studentmobiliteit met UU, TU/e en WUR
Binnen het project Studentmobiliteit van de zone Flexibilisering van het Versnellingsplan draaien de UU, TU/e en WUR mee in een pilot. Zij experimenteren met het uitwisselen van onderwijsaanbod-data binnen de infrastructuur van SURF om de studentmobiliteit over opleidings- en instellingsgrenzen heen te bevorderen.

Unieke studentidentiteit
1 digitale studentidentiteit om leven lang ontwikkelen te ondersteunen
De ambitie is om studenten in de toekomst met eduID – tijdens en na hun studie – eenvoudig en veilig te laten inloggen bij elke onderwijsinstelling in Nederland. Daarvoor ontwikkelt SURF een veilige en betrouwbare architectuur, in nauw overleg met de instellingen en belangrijke stakeholders als het ministerie van OCW en Studielink.

Ervaring opdoen met eduID-pilots
In 2020 willen we dat instellingen eduID al kunnen inzetten voor specifieke doelgroepen: voorinschrijvers, studenten ‘van buiten’ en alumni. Heb je een uitdaging waarvoor je eduID zou willen inzetten?
Digitale certificering

1 platform voor digitale certificaten
Reik edubadges digitaal uit aan studenten binnen een veilig en betrouwbaar platform. Lees wat edubadges kunnen betekenen voor jou als instelling en voor je studenten.
Stappenplan Starten met edubadges
Als jouw instelling aangesloten is op het edubadges-platform kan je direct starten met het uitreiken van edubadges. Wil je weten wat daarbij komt kijken? Maak dan gebruik van het stappenplan.
