Stimuleringsregeling Open en online onderwijs

Ict in het onderwijs biedt kansen voor innovatie en kwaliteitsverbetering. De minister van OCW stelde in 2022 voor het laatst financiering beschikbaar via de stimuleringsregeling open en online onderwijs. Lees meer over de projecten uit de stimuleringsregeling.

Stimuleringsregeling open en online onderwijs

Kennis open leermaterialen

Dankzij de subsidie uit de stimuleringsregeling open en online onderwijs zijn veel projecten ontwikkeld voor open leermaterialen en online onderwijs. Naast deze projecten is ook veel kennis opgedaan en doorontwikkeld in producten of diensten. Op deze pagina een verzameling van de ontwikkelingen voor open leermaterialen.

Stappenplannen open leermaterialen

Uit alle kennis die is voortgekomen uit de pijler open leermaterialen heeft SURF samen met onderwijsinstellingen de krachten gebundeld om het delen en hergebruiken van open leermaterialen te stimuleren. Om hiermee te starten zijn verschillende stappenplannen ontwikkeld. Je vindt ze allemaal op de pagina starten met open leermaterialen.

Kennismaking open leermaterialen

In de Kennismaking open leermaterialen vind je alles over delen, hergebruiken en ontwikkelen of verzamelen van open leermaterialen. De module is speciaal voor docenten, ondersteuners en community’s van docenten om zelf aan de slag te gaan.

Stappenplan Zelf leermaterialen ontwikkelen en delen

Jij ontwikkelt leermaterialen waar collega’s binnen en buiten je instelling van kunnen profiteren. Dan wil je ze ook open delen, zodat ze je hele community kunnen inspireren. Lees in het stappenplan Zelf leermateriaal ontwikkelen en open delen hoe je dit aanpakt.

Stappenplan Beleid voor open leermaterialen

Het stappenplan Beleid voor open leermaterialen helpt je om beleid te formuleren voor het delen en hergebruiken van open leermaterialen binnen en buiten je instelling.

Stappenplan Vakcommunity rond open leermaterialen

Als je open leermaterialen maakt, deelt en hergebruikt, is samenwerking met andere docenten heel belangrijk. In een actieve vakcommunity wordt samenwerken makkelijker. Met het stappenplan Vakcommunity rond open leermaterialen bouw je een community rond open leermaterialen op.

Stappenplan Kwaliteitsmodel open leermaterialen

Werk je samen aan het opbouwen van een collectie open leermaterialen? Zorg dan dat de leermaterialen van goede kwaliteit zijn en dat ze voldoen aan de juiste criteria. Gebruik het stappenplan Kwaliteitsmodel bij het opstellen, implementeren en onderhouden van de kwaliteit van open leermaterialen.

Stappenplan Vakvocabulaire

Werk je in een opleidingsvereniging, beroepsvereniging of een vakcommunity en wil je vanuit dit samenwerkingsverband open leermaterialen beschikbaar stellen? Zorg er dan voor dat de digitale leermaterialen goed vindbaar zijn. Het stappenplan Vakvocabulaire helpt daarbij.

Stappenplan Ontwikkeling workshop

Wil je dat de adoptie van open leermaterialen binnen je instelling sneller gaat? Wil je docenten helpen om er echt mee aan de slag te gaan? Met het  Stappenplan Ontwikkeling workshop zet je een online workshop op waarmee je docenten inspireert en zij ervaring opdoen. De workshop is ook voor de ondersteuners.

Stappenplan: Maak je open tekstboek!

Wil je een open tekstboek publiceren binnen het hoger onderwijs? De zone Naar digitale (open) leermaterialen ontwikkelde een stappenplan voor het maken van een open tekstboek. Het bevat good practices, instructies voor en expertise over het publiceren van open tekstboeken.