Seminar Internet of Things

Datum: 04 OKT 2016 

Op dinsdag 4 oktober 2016 organiseerde SURFacademy een seminar met praktijkvoorbeelden van innovatief gebruik van Internet of Things. Deelnemers kregen handvatten om het zelf in je organisatie in te zetten. Toepassingen zijn immers steeds makkelijker zelf te ontwikkelen!

Datum
04 okt 2016
Tijdstip
13:00-17:00
Locatie
SURF, Utrecht
Kosten
Gratis
Voorkennis nodig?
Nee
Soort bijeenkomst
Seminar
Accepteer cookies van derden om deze inhoud te bekijken. Klik hier om dit te doen.

Kijk het seminar Internet of Things terug op bovenstaande video-opname 

Wat is het Internet of Things?

Niet alleen mensen zijn online, ook dingen. Denk aan machines, sleutels, auto’s, de thermostaat en de koelkast. Ze vormen samen een groot ‘Internet of Things’, oftewel het internet der dingen. Het Internet of Things biedt oneindig veel mogelijkheden. De verwachtingen zijn zelfs dat het internet der dingen in de (nabije) toekomst ook productieprocessen zal verbeteren en dat het oplossingen kan bieden voor problemen rondom energie en milieu, criminaliteit, gezondheidszorg en onderwijs en onderzoek.

Wienke Giezeman over het ontstaan van The Things Network

Tijdens het seminar vertelde Wienke Giezeman, initiator van het internationaal bekende 'The Things Network' hoe via crowdsourcing dit wereldwijde Internet of Things-datanetwerk is ontstaan en liet hij veel verschillende toepassingen zien. De applicaties zijn binnen handbereik, je kunt er zo mee aan de slag.

Actuele en concrete toepassingen

De focus van dit seminar lag op actuele toepassingen van Internet of Things. Met voorbeelden uit de leefomgeving, de gezondheidszorg en op de campus. Daarnaast keken we hoe we kunnen samenwerken op dit gebied en welke rol je daarbij voor SURF ziet. Na dit seminar hadden deelnemers nieuwe kennis en inspiratie om actief bij te dragen aan Internet of Things-toepassingen in onderwijs en onderzoek. 

Presentaties

Verslag


Programma

13.00 uur

Welkom (Maurice van den Akker, teamleider Innovatie Draadvrij bij SURFnet)

13.15 uur

Internet of Things, hoe werkt dat? (Paul Dekkers, expert LoRaWAN en eduroam bij SURFnet)

13.45 uur

Meet je stad: Amersfoort onderzoekt klimaatverandering (Matthijs Kooijman en Diana Wildschut, Coöperatieve Universiteit Amersfoort) 

14.15 uur

Samenwerken met studenten voor zorginnovatie (Margo Emmen, toegepast Gerontoloog, Huis van Morgen, met 2 studenten Gezondheidstechnologie, Avans Hogeschool)

14.45 uur

Pauze 

15.15 uur

Het ontstaan van een wereldwijd crowdsourced Internet of Things data network (Wienke Giezeman, initiator van The Things Network) 

16.00 uur

Celebrating 15 years of IoT research and applications at the University of Twente (Paul Havinga, hoogleraar Pervasive Systems, Universiteit Twente)

16.30 uur

Ophalen lessons learned: wat wil jij ermee doen?  

17.00 uur

Afsluiting en borrel 

 

Voor wie?

Het seminar was interessant voor pioniers en vernieuwers uit onderwijs en onderzoek die geïnteresseerd zijn in het toepassen van Internet of Things in de eigen instelling. Voor meer informatie over dit seminar kun je contact opnemen met Annette Langedijk, via annette.langedijk@surfnet.nl

Laatste wijziging op 31 okt 2016