Seminar Verder bouwen aan open science

Datum: 26 OKT 2017 

Wat is de stand van zaken van open access in het praktijkgericht onderzoek? Tijdens de Open Access Week organiseert SURFacademy het seminar ‘Verder bouwen aan open science’. Hierin gaan we in op deze vraag en praten we verder over het bouwen aan open praktijkgericht onderzoek.

Datum
26 okt 2017
Tijdstip
09:00-16:00
Locatie
Domstad Academie, Utrecht
Kosten
Geen
Voorkennis nodig?
Nee
Type onderwerp
Beleidsmatig onderwerp
Soort bijeenkomst
Seminar

Verder bouwen aan open science

Er is steeds meer aandacht voor open science in het hbo. Nederland heeft grote ambities op dit vlak, die onder andere in het Nationaal Plan Open Science staan. De maatschappelijke impact van praktijkgericht onderzoek wordt groter wanneer alle kennis zo open mogelijk gedeeld wordt. Maar wat is er voor nodig om dat voor elkaar te krijgen? Welke gevolgen heeft dit voor onderzoekers en onderzoeksondersteuning? Welke impact heeft dit op auteursrechten? Hoe zit het met gevoelige data en open science? Hoe ga je om met onderzoek dat met publiek en niet-publiek middelen zijn gefinancierd? Kunnen we impact en kwaliteit meten? Daarover gaan we met elkaar in gesprek, in discussie en aan de slag tijdens dit seminar.

HBOAward: Wie is voor jou dé voorvechter van open access in het hbo?

Er wordt voor en achter de schermen heel veel gedaan om praktijkgericht onderzoek zo toegankelijk mogelijk te maken. Onderzoekers, onderzoeksondersteuners, beleidsmedewerkers en andere betrokkenen spannen zich, soms al jaren, in om hieraan bij te dragen. In 2017 zijn van februari tot en met september maandelijkse HBOAwards uitgereikt, aan de meest inspirerende initiatieven die gericht zijn op het open access maken van de eindproducten van praktijkgericht onderzoek. Van al deze winnaars mag er 1 zich dé voorvechter van open access in het hbo 2017 noemen. Deze winnaar wordt bekend gemaakt en krijgt de award uitgereikt tijdens dit seminar. Stem vóór maandag 23 oktober op jouw favoriet

De genomineerden voor de jaartitel zijn:

Breng je stem hier uit. 

Voorlopig programma

9.30 uur

Inloop

10.00 uur Welkom door dagvoorzitter Peter Becker (Haagse Hogeschool)
10.10 uur

Opening door Thom de Graaf (voorzitter Vereniging Hogescholen)

10.20 uur  Inleiding Nationaal Plan Open Science & het HBO door John Doove (SURF)
10:50 uur

Uitreiking HBOAward & Discussie
Met onder meer: Thom de Graaf (voorzitter vereniging hogescholen), Paul Rullmann (Voorzitter SURF), Eric van de Luytgaarden (voorzitter vereniging lectoren) en  Bolinda Hoeksema (voorzitter adviescommissie HBO Kennisinfrastructuur)

12.00 uur Lunch
12.45 uur Workshop deel I (Voor beschrijving workshops zie onder)
13.45 uur Pauze & Meet up
14.15 uur

Workshop deel II

15.15 uur  Afsluiting & borrel

 

Workshops

Workshop 1

Tussen droom en daad
Doelgroep:
beleidsmedewerkers, onderzoeksondersteuners
Met: Johannes Botman (HvA – HBOAward maart), Sarah Coombs (Saxion - HBOAward februari), Nanske Wilholt (HAN - HBOAward juli)

Open science-beleid van hogescholen richt zich zowel op de kennisinfrastructuur en het borgen van kennis, als op de vorm die die kennis aanneemt. We willen graag open en bruikbare vormen van kennisrepresentatie ontwerpen voor het onderwijs en de beroepspraktijk. In onze workshop gaan we aan de slag met de route van dit hogere doel naar de open science in de praktijk. Wat komen we dan tegen? Wat zijn de hindernissen, waar liggen de kansen en wat zijn cruciale succesfactoren?  In deze workshop krijgen deelnemers handvatten om in actie te komen voor open science binnen hun instelling.

Workshop 2

FAIR Data: voor beginners en gevorderden!  
Doelgroep: Onderzoekers; onderzoeksondersteuners
Met: Ruud Steltenpool (Saxion – HBOAward februari), Egon Willighagen (assistent professor Bioinformatics, Maastricht University)  

Na het volgen van deze interactieve workshop kun je aan de slag met open data, open standaarden, licenties voor open data en de betekenis van FAIR.

Wil je goed voorbereid naar deze workshop komen? Lees dan alvast:
- We moeten meer vanuit de data denken en minder vanuit de software
- Open Data 
- Voor de indeling&betekenis van data gebruik je het liefst open standaarden 
- FAIR data in 'vogelvlucht' 
- Aan de slag met Open Science
- Wat te doen met weerstand tegen Open Science:
- Een populaire manier van (semantisch) koppelen van (ook wetenschappelijke) data

Workshop 3

Vraag & aanbod van praktijkgericht onderzoek
Doelgroep: onderzoekers, onderzoeksondersteuners
Met: SHB, Martine Teirlinck (SURF/HKI)

In deze workshop gaan wij aan de hand van een aantal cases aan de slag met vragen vanuit het werkveld en hogescholen. Centraal staat hoe wij vraag en aanbod rond praktijkgericht onderzoek via groen open access (nog) dichter bij elkaar kunnen brengen. Hoe helpen wij een organisatie via de groene route verder in het behalen van haar doelstellingen? Op welke manier draagt groen open access bij aan het werk van een onderzoeker? Het doel van deze workshop is een concreet actieplan, waarmee degene die de case aandraagt aan de slag kan, en bruikbaar is voor anderen die dezelfde soort vragen hebben.

Er is nog ruimte voor nieuwe cases beschikbaar. Ken je iemand die met een vraag rondloopt of wil je zelf een case aandragen? Neem dan contact op met Martine Teirlinck via martine.teirlinck@surfmarket.nl

Workshop 4

Open science: de onderzoeker aan zet!
Informate volgt binnenkort

   

 

Voor wie

Dit seminar is interessant voor onderzoekers (lectoren, docent-onderzoekers), onderzoeksondersteuners, bibliotheken, onderzoeksadviseurs en beleidsmakers. 

Dit seminar wordt georganiseerd door

Vereniging Hogescholen, Vereniging van Lectoren, Regieorgaan SIA, HBO Kennisbank, NAI-hbo, Windesheim, Saxion en SURF.

Meer informatie