Online peer visit KU Leuven: onderwijsruimtes van de toekomst

Datum: 13 JUN 2018 

Hoe zien onderwijsruimtes van de toekomst eruit? De KU Leuven heeft diverse learning spaces ingericht ten behoeve van Technology-Enhanced COllaborative Learning (TECOL). De SIG Media & Education organiseerde op 13 juni een peer visit aan deze campus. Deelnemers konden een aantal onderdelen van deze peer visit volgen via interactieve online sessies.

Datum
13 jun 2018
Tijdstip
14:15-15:45
Locatie
Achter je eigen laptop/pc
Voorkennis nodig?
Nee
Soort bijeenkomst
Workshop

Online en samenwerkend leren

Online en samenwerkend leren zijn hot items in het middelbaar en hoger onderwijs. Maar hoe combineer je deze twee? Welke technologie├źn heb je hiervoor nodig en hoe richt je de onderwijsruimtes in? En wat zijn hiervan de effecten op het onderwijs? Ontstaan er nieuwe onderwijsvormen? Dat waren de vragen die centraal stonden in deze (online) peer visit.

Volg de sessies in de learning spaces online

Terwijl een afvaardiging vanuit Nederland die dag een bezoek bracht aan deze learning spaces, was het mogelijk om online, vanachter je eigen computer, interactief aan dit bezoek deel te nemen. Op deze wijze konden deelnemers ervaren hoe het was om online interactie te hebben in een onderwijssetting.

KU Leuven: interactief en collaboratief leren centraal

Het Technology-Enhanced COllaborative Learning (TECOL)-project van de KU Leuven stelt interactief en collaboratief leren centraal, zowel in hoorcolleges als in practica. Hiervoor hebben zij samen met 2 leveranciers, BARCO en Televic, educatieve technologische oplossingen ontwikkeld in een aantal beschikbaar gemaakt in proeftuinen en een platform. De online deelnemers konden deze ruimtes online ervaren, waarbij ze interacteerde met de mensen die deelnamen aan de fysieke peer visit. We gingen in gesprek met mensen uit het onderzoeksteam om de ervaringen met deze ruimtes bij het geven van onderwijs te horen.

Bekijk de video's en de sheets van de presentaties 

12.30 uur Peer visit aan BARCO (video)
14.15 uur

Welkom bij Technology-Enhanced COllaborative Learning (TECOL) KU Leuven Kortrijk - Ontvangst door Piet Desmet, vice-rector van de KU Leuven

14.45 uur Pauze
15.00 uur

Presentatie door Ine Windey van KU Leuven over de volgende learning spaces en het aanpalende onderzoek (pdf):

  • Hybrid virtual classroom
  • Remote classroom
  • Collaboration room
  • Open learning centre
16.00 uur Einde

 

Voor wie?

Deze online bijeenkomst was bedoeld voor experts op het gebied van blended learning, samenwerkend leren, future learning spaces en ICT&O in het mbo, hbo en wo.

Laatste wijziging op 18 jul 2018