Programma

Hieronder vind je het programma van het SURF Cloud Event.

9.00 uur Ontvangst
10.00 uur Opening door Erik Fledderus (Managing Director/ CEO SURF)
10.15 uur

Motivational Keynote door Luud Berings

11.00 uur Pauze
11.15 uur

Transformation Keynote door Gregor Petri (Gartner)

12.00 uur

Andres Steijaert (SURF)

12.30 uur Lunch
13.30 uur

Parallel programma met keuze uit:

Track 1.1: SURF aanpak Rechtmatigheid, Privacy, Security, Compliancy

In deze track bekijken we het gebruik van clouddiensten vanuit een juridisch en inkoop perspectief en lichten we de rol van SURF hierbij toe. Tijdens deze track ligt de focus op  SURFcumulus en de aanbestedingsdienstverlening van SURFmarket.

 • SURFmarket aanbestedingsdienstverlening (SURF speaker: Jurre laven)
 • SURFcumulus (SURF speaker: Tatjana Landzaat)                

Track 2.1: De clouddiensten van SURF 

In deze track presenteren we samen met instellingen de SURF clouddiensten en het gebruik van deze diensten in de praktijk. In deze sessie staat SURFcumulus centraal.

ROC van Amsterdam is op reis naar...Graag nemen we jullie mee op de reis die wij als dienst ICT maken en in het bijzonder een vooruitblik op onze tussenbestemming ‘datacenter land’ (ROC van Amsterdam spreker: René van den Berg)

Track 3.1: Instellingen in control - Strategic sourcing van IT-services

In deze track laten we zien hoe instellingen door gebruik te maken van cloud bewegen naar een servicegerichte aanpak van IT. In deze sessie staat Weolcan centraal (spreker Michiel de van der Schueren, CEO Weolcan) en is er aandacht voor:

 • Digitale transformatie
 • Architectuurkeuzes
 • Publieke / private cloud
 • Privacy en security

Track 4.1: Onderzoek in de Cloud - SURFsara stories

Research Cloud is een dienst in ontwikkeling die een virtuele research omgeving gaat bieden waarin SURF cloud diensten en cloud diensten van de instituten geïntegreerd worden, toegankelijkheid vereenvoudigd wordt en digitale samenwerking binnen en buiten het eigen instituut mogelijk gemaakt wordt. In deze track zal een update van de ontwikkelingen gegeven worden, een demo getoond worden en zal een gebruikers case van Erasmus MC de toegevoegde waarde tonen (SURF spreker: Martin Brandt, Erasmus MC spreker: Marcel Koek).   

14.20 uur

Parallel programma met keuze uit:

Track 1.2: SURF aanpak Rechtmatigheid, Privacy, Security, Compliancy

Zoals track 1.1, maar nu gericht op: privacy en borging normenkader:

 • SURFcumulus als voorbeeld verwerkersovereenkomst (SURF speaker: Tatjana Landzaat)
 • Compliancy (SURF speaker: Olga Scholcz) 

Track 2.2: De clouddiensten van SURF - HPC Cloud (in Engels)

Zoals track 2.1, maar nu gericht op HPC Cloud. Hoe gebruiken onderzoekers een Infrastructure-as-a-service (IaaS) omgeving? Hoe werkt HPC Cloud precies? Wat kan ik met Research Drive? In deze sessie gaan we in op een aantal cloud diensten voor onderzoekers, laten we zien hoe deze ervaren worden aan de hand van een project van het KNMI (SURF spreker: Niek Bosch, KNMI spreker: Andrea Pagani) en geven we aan hoe we deze diensten proberen te integreren.  

Track 3.2: Instellingen in control - Sourcing vanuit het perspectief van een hogeschool (Fontys)

Zoals track 3.1, maar nu gericht op inkoopstrategie van Fontys (spreker: Jeroen de Schipper, Beleidsmedewerker dienst IT, Fontys), met aandacht voor:

 • Verleden van Fontys IT-diensten en transformatie van de IT-organisatie.
 • Ontwikkelen van een sourcing strategie
 • Keuzes van archtitectuur en organisatie
 • Implicaties voor IT-personeel en de IT-organisatie
 • Lesson’s learned, tips en tricks

Track 4.2: Onderzoek in de Cloud - SURFmarket stories

Zoals track 4.1, maar nu gericht op SURFsharekit en ORCID. Als SURF onderschrijven wij de ambitie om onderzoekspublicaties beschikbaar te maken als open access. Maar hoe help je onderzoekers verder om publicaties zo zichtbaar mogelijk en herbruikbaar te maken, hun administratieve last te beperken en zichzelf te profileren? In deze sessie laten wij zien hoe wij hier met SURFsharekit en ORCID een bijdrage aan leveren. In de sessie bespreken wij aan de hand van verschillende voorbeelden manieren om in de kennisinfrastructuur zo effectief mogelijk gebruik te maken van open access publicaties in onderzoek en onderwijs en van het nut van een Open Identifier zoals ORCID in dat proces (SURF sprekers: Martine Teirlinck, John Doove).

15.00 uur

Pauze

15.15 uur

Parallel programma met keuze uit:

Track 1.3: SURF aanpak Rechtmatigheid, Privacy, Security, Compliancy

Zoals track 1.1, maar nu gericht op:

Dataclassificatie:

 • Proces analyse dataclassificaties leveranciers (SURF spreker: Ron Veldhoen)
 • Afspraken maken en maatregelen treffen (SURFmarket speaker; Sebastiaan Wagemans/Universiteit Maastricht; Bart van de Heuvel). Wat nu als de afspraken met een Service Provider/ monopolist niet voldoende zijn voor de verwerking waarvoor de oplossing wordt ingezet?
  Hoe zorg je als instelling ervoor dat je toch compliant kunt zijn met de AVG?

Track 2.3: De clouddiensten van SURF - Office 365 Regiedienst

Zoals track 2.1, maar nu gericht op de functionele specificaties van de Office 365 Regiedienst,  inclusief een use-case van een instelling. In deze sessie is er aandacht voor:

 • Office 365 CookBook: aanzet tot een beschrijving van een standaard Office 365 implementatie 
 • Office 365 consult
 • Office 365 kennisdelingssessies
 • Office 365 workshops
 • Office 365 ontmanteling

Als voorbeeld van een Office 365 Kennisdelingssessie, deelt ICT Consultant Frans Beentjes zijn ervaringen bij de Hogeschool van Amsterdam en Universiteit van Amsterdam met het beschrijven van securitymaatregelen voor Office 365. Afsluitend geven wij een korte update over Centralized Application Service (CAS)

Track 3.3: Instellingen in control - Inholland: van hosted datacenter naar een virtueel datacenter

Zoals track 3.2, maar nu gericht op de stap naar de cloud van InHolland (spreker: Huub Oude Groen, Manager Operations InformatieVoorziening & Technologie (IVT), Inholland)

Track 4.3 : Onderzoek in de Cloud - SURFnet stories

Zoals track 4.1, maar nu gericht op de SURFcumulus voor research bij Amsterdam UMC,  Amsterdam UMC (voorheen VUmc/AMC) heeft al een aantal jaren een IaaS oplossing met een Cloud Management Portaal (CMP)  in gebruik om voor een brede groep Researchers flexibele capaciteit aan te bieden. Omdat de huidige oplossing afgebouwd wordt is er gezocht naar een geschikte vervanger. Daar is SURFcumulus multi-cloud uitgekomen en in deze presentatie wordt ingegaan  op het gevolgde selectieproces en de overwegingen voor deze keuze (Amsterdam UMC spreker: Fons Ullings). Naast SURFcumulus bij Amsterdam UMC zal in deze track ook SURFdrive aan bod komen.

16.00 uur Dagsluiting door Luud Berings
16.30 uur Borrel @ SURFclub
Laatste wijziging op 10 okt 2018