Masterclass

Masterclass Toetsingskader Privacy

Deze masterclass biedt een uitgebreide kijk op de inhoud en toepassing van het recentelijk aangepaste SURFaudit Toetsingskader Privacy. Je ontdekt hoe je een assessment effectief kunt uitvoeren, bijvoorbeeld voor je eigen instelling of voor de landelijke SURF benchmark.

Masterclass Toetsingskader privacy
25 apr 2024
Tijd
9.30 - 20.00 uur
Plaats
SURF-kantoor Utrecht

Achtergrond

Het SURFaudit Toetsingskader Privacy biedt een solide basis en referentiepunt voor het meten van de mate waarin het beschermen van persoonsgegevens binnen verschillende onderwijssectoren (PO/VO, MBO, HBO en WO) aan de sectornorm voldoet. Het voorziet instellingen van waardevolle inzichten, richtlijnen en vervolgacties om de volwassenheid op het vlak van gegevensbescherming te verbeteren. Met dit toetsingskader kunnen zij hun processen, activiteiten en maatregelen effectief evalueren en optimaliseren voor een betere gegevensbescherming. Het draagt bij aan bewustwording, identificatie van mogelijke tekortkomingen, risico's en implementatie van passende maatregelen, waardoor een veilige verwerking van persoonsgegevens wordt gewaarborgd. Het SURFaudit Toetsingskader fungeert als een betrouwbare leidraad voor instellingen die streven naar een sterke gegevensbeschermingscultuur en compliance met de AVG. Daarnaast wordt het toetsingskader gebruikt voor de landelijke privacy benchmark binnen het onderwijs.

Voor wie is deze masterclass?

De Masterclass SURFaudit Toetsingskader Privacy is gericht op privacy officers, functionarissen gegevensbescherming/data protection officers, IBP-adviseurs en (IT-)auditors/-controllers. Gezien de raakvlakken tussen informatiebeveiliging en de bescherming van persoonsgegevens, is deze masterclass ook waardevol voor collega’s die op het expertisegebied informatiebeveiliging/security werkzaam zijn in de onderwijssector.

Aan de slag met het Toetsingskader Privacy

Onder de begeleiding van privacy-consultant Erik van den Beld, ga je concreet aan de slag met het Toetsingskader en de domeinen en statements die daar onderdeel van zijn. Dit helpt je op weg het Toetsingskader te gebruiken.

De deelnemers zijn collega's uit verschillende onderwijssectoren. Met interactieve werkvormen krijg je de kans om kennis te nemen en je te bekwamen in het hanteren en invullen van het Toetsingskader. Ook wordt gekeken naar de daar bijbehorende volwassenheidsniveaus. Er is volop gelegenheid voor informele uitwisseling/gesprekken, zowel tijdens als na de masterclass. 

Programma

Tijdens deze masterclass bespreken we alle domeinen van het Toetsingskader met bijbehorende statements en scores. Hieronder vind je het programma op hoofdlijnen.

Donderdag 25 april

09.30

Inloop en kennismaking

10.00

Algemene introductie van het SURFaudit Toetsingskader Privacy en de Privacy Benchmark

10.15 Deel I

Introductie en behandeling van het Toetsingskader Privacy; de Domeinen met statements 
11.15 Korte pauze
11.30

Deel II

Toetsingskader Privacy; vervolg Domeinen, statements en bijbehorende volwassenheidsniveau’s

12.45 Pauze + lunch
13.45

Deel III

Aan de slag met het Toetsingskader; behandeling en de eerste (concept) invulling Toetsingskader (domeinen 1 t/m 3)

15.15 Korte pauze
15.30

Deel IV

Aan de slag II; behandeling en (concept) invulling Toetsingskader (domeinen 4 t/m 7)

17.30 Diner, eventuele openstaande vragen/onduidelijkheden en informele terugblik.

Inschrijven

Aantal deelnemers

Het maximum aantal deelnemers is 15, bij minder dan 10 deelnemers gaat de masterclass niet door.

Kosten

De kosten bedragen 250 euro per deelnemer (exclusief btw), lunch en diner zijn inbegrepen. SURF regelt de registratie van de masterclasses. Het SURF registratie-systeem accepteert alleen directe betaling (iDeal of creditcard). Na het voltooien van je inschrijving krijg je een e-mail als bevestiging met in een bijlage de factuur.