Bijeenkomst

Terugblik Kennisdeling Onderwijs 365

Tijdens de bijeenkomst deelden instellingen praktijkverhalen met elkaar. Het thema: generatieve AI en Microsoft. Mooi, met juni als de maand van AI in het onderwijs! De keynote ging over de mogelijkheden van generatieve AI, én over onze verantwoordelijkheid hiervoor.

Neural network
09 jun 2023
Plaats
Hogeschool Leiden

Extra informatie

Over AI en Microsoft in het onderwijs

Verschillende instellingen experimenteren al met AI om bijvoorbeeld de kwaliteit van onderwijs te verbeteren, of beter aan te passen aan de behoefte. De bijeenkomst Kennisdelen Onderwijs 365 organiseerden we samen met  MBO Digitaal, Microsoft en de mbo- en ho-instellingen. Tijdens deze bijeenkomst deelden verschillende mbo- en ho-instellingen hun verhalen uit de onderwijspraktijk, in de vorm van workshops. Jeroen Strijbosch en Charlotte van Beijsterveld van Microsoft vertelden in de keynote over de mogelijkheden en het effect van generatieve AI op de manier waarop we werken, leren en communiceren. Maar ze stonden ook stil bij onze verantwoordelijkheid hiervoor en stelden vragen als: Hoe garanderen we dat generatieve AI ethisch, betrouwbaar en inclusief is? Hoe bewaken we de kwaliteit, authenticiteit en veiligheid van wat er wordt gegenereerd? En hoe verstérken we menselijke creativiteit, in plaats van deze te vervangen?

"AI brengt verandering in de banen van de toekomst. Of iemand wel of niet AI kan gebruiken, lijkt straks een essentieel verschil te worden."
Jeroen Strijbosch, Microsoft

Ethisch AI-tools ontwikkelen

In 1956 wordt gezien als de geboorte van AI, vertelde Jeroen. Machine Learning kwam in ongeveer 1977, Deep Learning in 2017 en in 2021 Generatieve AI. GPT-4 is het meest geavanceerde systeem van OpenAI. Het produceert veiligere en bruikbare antwoorden. Bij zoeken in Google was het al belangrijk om zoekwoorden goed te gebruiken, bij opdrachten geven aan AI is dit nóg belangrijker. Microsoft wil op een ethische manier AI-tools ontwikkelen en stelde een aantal principes op voor responsible AI.

Microsoft-principes voor responsible AI
  • Privacy
  • Beveiliging
  • Inclusiviteit
  • Verantwoordelijkheid
  • Transparantie
  • Eerlijkheid
  • Betrouwbaarheid
  • Veiligheid

Voor wie was deze bijeenkomst?

Docenten of (technische) medewerkers.