Grid

De grid-infrastructuur die SURFsara aan gebruikers biedt, bestaat uit een groot aantal computerclusters die onderling gekoppeld zijn door middel van snelle netwerkverbindingen. Deze clusters staan in datacentra over de hele wereld bij een groot aantal organisaties.

Grootschalige berekeningen

Gebruikers kunnen deze computers (of een flink aantal ervan) tegelijkertijd gebruiken om grootschalige berekeningen uit te voeren en grote datasets te verwerken. Het Grid is dan ook met name geschikt voor problemen die niet op een enkel cluster in redelijke tijd zijn te verwerken. Experimenten zoals de Large Hadron Collider (LHC) en grootschalige DNA-analyses worden bijvoorbeeld uitgevoerd op het Grid. SURFsara biedt de Grid-dienst aan in samenwerking met Nikhef en RUG-CIT. Meer informatie vind je bij samenwerkingen van SURFsara.

Nationaal en Europees

Het Nederlandse deel van het Grid is aangesloten bij EGI, het European Grid Initiative. Daardoor hebben Grid-gebruikers in binnen- en buitenland eenvoudig toegang tot elkaars resources. EGI zorgt verder onder meer voor de centrale monitoring en de homogeniteit van de deelnemende clusters.

Toegang tot dataopslag en visualisatie

Het Grid beschikt over uitstekende netwerkverbindingen met de overige data- en compute-infrastructuur bij SURFsara. Voorbeelden zijn de faciliteiten voor dataopslag op disk en tape, en de diensten op het gebied van visualisatie.

Compleet aanbod

De Nederlandse Grid-dienst stelt je in staat om resources op het gebied van rekenkracht en dataopslag veilig te delen. Dat is vooral interessant voor onderzoeksgemeenschappen: het Grid maakt laagdrempelige samenwerking mogelijk tussen onderzoekers binnen een bepaald onderzoeksveld, nationaal en internationaal. Je kunt onze Grid-dienst eenvoudig combineren met onze online data storage dienst.

Gebruikers van het Grid hebben toegang tot de volgende diensten:

  • Standaard grid-diensten zoals user interfaces, brokers en virtual organisation management services;
  • Tools voor de logistieke bewaking en monitoring van jobs;
  • Virtuele file system-diensten (CVMFS) die ervoor zorgen dat centraal aanwezige software naar de juiste machines wordt gestuurd;
  • Een omvangrijke verzameling hulpmiddelen, compilers en libraries;
  • Online tutorials met onder meer suggesties voor verbetering van de performance.

Ondersteuning

Gebruikers kunnen een beroep doen op onze ondersteuning. Voor nieuwe gebruikers heeft SURFsara een online training (MOOC) ontwikkeld.

Helpdesk

Onze helpdesk is bereikbaar per telefoon of e-mail, maar persoonlijk contact is ook mogelijk. Je kunt vragen of problemen doorgeven via helpdesk[at]surfsara.nl of telefonisch op +31-208001400. De helpdesk is bereikbaar tijdens kantooruren (9.00-17.00 uur).

Praktijkvoorbeelden

De kracht van het Grid komt vooral tot uiting bij het verwerken van zeer omvangrijke datasets. In de volgende praktijkvoorbeelden lees je hoe dat in zijn werk gaat:

Contact

Meer (technische) informatie over het gebruik van de Grid-dienst vind je onder de gebruiksinformatie van Grid. Neem voor verdere vragen contact met ons op via info[at]surfsara.nl.

Laatste wijziging op 25 sep 2017