Grid
Gedistribueerd computersysteem voor snelle verwerking van datasets
Grootschalige dataverwerking
Onderzoeksprojecten kunnen deze systemen (of een subset) tegelijkertijd inzetten voor het verwerken van grootschalige datasets, maar ook om specifiek voor hun eigen gebruikersgemeenschap productieplatforms te bouwen voor data-analyse en -distributie. Experimenten zoals de Large Hadron Collider (LHC), zwaartekrachtgolfdetectoren (LIGO-Virgo), grootschalige DNA-analyses (BBMRI, Project MinE), donkerematerie-experimenten (Xenon1T), instrumenten voor het observeren van de aarde vanuit de ruimte (Tropomi) en andere veeleisende projecten hebben hun eigen dataverwerkingsfaciliteit bovenop onze Grid-infrastructuur gebouwd. SURFsara biedt de Nationale Grid-infrastructuur aan in samenwerking met Nikhef en RUG-CIT.
Nationaal en Europees
Het Nederlandse deel van het Grid is aangesloten bij nationale grid-initiatieven van andere landen, die zijn gebundeld in EGI, het European Grid Initiative. Daardoor hebben Grid-gebruikers in binnen- en buitenland eenvoudig toegang tot elkaars resources. EGI biedt onder meer centrale hulpmiddelen voor servicemanagement en bewaakt de homogeniteit van de deelnemende clusters.
Toegang tot dataopslag en visualisatie
Het Grid beschikt over uitstekende netwerkverbindingen met de overige data- en compute-infrastructuur bij SURFsara. Voorbeelden zijn de faciliteiten voor dataopslag op disk en tape, en de diensten op het gebied van visualisatie.
Compleet aanbod
De Nederlandse Grid-dienst stelt onderzoeksprojecten in staat om resources op het gebied van dataverwerking en dataopslag veilig te delen. Dat is vooral interessant voor onderzoeksgemeenschappen: het Grid maakt laagdrempelige samenwerking mogelijk tussen onderzoekers binnen een bepaald onderzoeksveld, nationaal en internationaal.
Gebruikers van het Grid hebben toegang tot de volgende diensten:
- Standaard grid-diensten zoals interactieve hosts voor job operations, resource brokers en virtual organisation management services;
- Virtuele file system-diensten (CVMFS) die ervoor zorgen dat gebruikerssoftware naar de juiste machines wordt gestuurd;
- Faciliteiten voor orchestratie en foutafhandeling binnen project-workflows;
- Maatwerk-platforms voor het beheren en automatiseren van productieruns.
Ondersteuning
Wij hebben uitgebreide ervaring in het ondersteunen van projecten waarbij vele dataverwerking komt kijken. Afgezien van algemene aspecten bij het gebruik van onze grootschalige infrastructuur komt de complexiteit van dergelijke projecten meestal voort uit projectspecifieke scenario's en de omvang van het probleem. Daarom bieden wij advies op maat aan die projecten en hulp bij het opbouwen van toegewijde productieplatforms voor data-analyse en -uitwisseling voor de eigen gebruikersgemeenschap.
Helpdesk
Onze helpdesk is bereikbaar per telefoon of e-mail, maar persoonlijk contact is ook mogelijk. Je kunt vragen of problemen doorgeven via helpdesk@surfsara.nl of telefonisch op +31-208001400. De helpdesk is bereikbaar tijdens kantooruren (9.00-17.00 uur).
Praktijkvoorbeelden
De kracht van het Grid komt vooral tot uiting bij het verwerken van zeer omvangrijke datasets. In de volgende praktijkvoorbeelden lees je hoe dat in zijn werk gaat:
- SURFsara ondersteunt SRON bij analyse data Tropomi-satelliet
- Hoe veilig zijn onze dijken?
- Tier-1-activiteiten met Nikhef voor data afkomstig van LHC-experimenten
- LOFAR: langetermijnopslag en data-analyse op de grid-infrastructuur
Contact
Meer (technische) informatie over het gebruik van de Grid-dienst vind je onder de gebruiksinformatie van Grid. Neem voor verdere vragen contact met ons op via info@surfsara.nl.