Object Store

Schaalbare online opslag voor verschillende soorten data

Object Store is een online opslagdienst die gebruikt kan worden voor het opslaan van grote hoeveelheden onderzoeksdata. De dienst is ideaal voor het opslaan van verschillende soorten gegevens en heeft het vermogen om onbeperkt te groeien terwijl je data snel en eenvoudig toegankelijk blijven.

Wat is objectopslag?

Onze Object Store-dienst is een gedistribueerde en zeer schaalbare opslagarchitectuur die data als objecten beheert. In tegenstelling tot de traditionele file-systemopslag die data organiseert volgens een hiƫrarchie van mappen en bestanden, terwijl blokopslag data beheert als blokken binnen sectoren en tracks. Objectopslag heeft een heel platte structuur van containers en de objecten die ze bevatten. Het voordeel hiervan is dat objectopslagsystemen in veel grotere mate opgeschaald kunnen worden dan op bestanden gebaseerde opslagsystemen.

Schaalbaarheid, duurzaamheid en beschikbaarheid

Object Store biedt een volledig online cloud-opslagsysteem met hoge beschikbaarheid en wordt gekenmerkt door schaalbaarheid, duurzaamheid en beschikbaarheid. Het is ideaal voor het opslaan van verschillende soorten data die heel grote volumes kunnen bereiken.

Objectopslag is vooral geschikt voor:

  • Scale-out-opslag
  • Het opslaan van grote hoeveelheden statische data (veel bestanden)
  • Het streamen van media - audio/video
  • Bestanden die gekoppelde metadata nodig hebben (bijvoorbeeld voor beleidsgestuurd databeheer)
  • Back-up, bewaring en archivering van data
  • Een landelijke opslagfaciliteit voor repositories van onderzoekspublicaties - (figshare, Dataverse)
  • Online dataopslag binnen een iRODS-toepassing.

Toegangsprotocollen

Object Store is gebaseerd op OpenStack SWIFT dat, afgezien van zijn systeemeigen protocol, ook het algemene S3-protocol biedt. De S3 REST API is ontwikkeld door Amazon om toegang tot hun cloudopslagsysteem te bieden. Dit biedt een overvloed aan mogelijkheden en er zijn veel tools beschikbaar voor dit type opslagsysteem. Apache Spark en Elastic Search zijn in staat om met S3 te communiceren. Er zijn ook tools aan de clientzijde, zoals Cyberduck en NextCloud, die grafische gebruikersinterfaces bieden voor de verwerking en het beheer van data, of Rclone, dat een rsync-achtige synchronisatietool voor cloud-opslagsystemen is.

Toegang met je bestaande SURFsara-account

Als je al van andere SURFsara-diensten gebruikmaakt en een SURFsara-account hebt, kun je met dezelfde aanmeldgegevens toegang krijgen tot de Object Store-dienst. Neem contact op met onze helpdesk als je van deze mogelijkheid gebruik wilt maken (zie hieronder).

Archiveren en back-up

Het is ook mogelijk om je data te archiveren met onze Data Archive-dienst. De Object Store biedt een snelle netwerkverbinding rechtstreeks naar dit archief. SURFsara maakt geen automatische back-ups van data die zich in Object Store bevinden. Hoewel data meerdere keren opgeslagen worden, wat het risico van verlies aanmerkelijk verkleint, ben je persoonlijk verantwoordelijk voor het maken van back-ups van je bestanden.

Aangepaste oplossingen

SURFsara kan toepassingen van gepersonaliseerde oplossingen die aangepast zijn aan plaatselijke instellingen ondersteunen. Zoals het hosten van NextCloud, een op het internet gebaseerde interface met een simpele werkomgeving voor onderzoeksteams die samenwerken met derden en werken met grote hoeveelheden data.

Ondersteuning en advies

Als gebruiker van SURFsara's Object Store kun je ons altijd om hulp vragen. Onze helpdesk is telefonisch of via e-mail te bereiken of je kunt een persoonlijke afspraak maken.
Stuur ons je vragen of problemen via helpdesk@surfsara.nl of neem telefonisch contact op via +31-208001400. De helpdesk is beschikbaar tijdens kantooruren (9.00-17.00).
Aarzel niet om onze consultancydienst te contacteren, als je specifiek advies nodig hebt over hoe je Object Store op de beste manier kunt inzetten voor je onderzoek.

Laatste wijziging op 09 nov 2018