Casus ‘Cloudbursting’ vergroot onderzoeksinfrastructuur bij VUmc(Publicatie)

Onderzoekers van VUmc lopen soms tegen de grenzen van de capaciteit van de private VUmc Research Cloud. Daarom wordt die gekoppeld aan de HPC Cloud van SURFsara. Lichtpaden tussen de Research Cloud en de HPC Cloud zorgen voor extra veiligheid, betrouwbaarheid en capaciteit. Onderzoekers merken daarbij niet dat ze in een andere omgeving werken.

download
25 MEI 2017

Cloudomgevingen koppelen

Christiaan Geertsma is informatieanalist bij de IT-afdeling van VUmc. Hij vertelt over de totstandkoming van de samenwerking: “Onze onderzoekers werken in allerlei samenwerkingsverbanden. Voor hun onderzoek richtten we een aantal jaren geleden onze Research Cloud in, waarin onderzoekers ook hun gegevens kunnen opslaan. Die Research Cloud is de basis voor het reguliere onderzoekswerk. Maar bij pieken moeten onderzoekers ergens anders terechtkunnen. Daarom hebben we onze omgeving gekoppeld aan een virtuele omgeving in de HPC Cloud van SURFsara. Dat is wat we nu heel mooi ‘community cloudbursting’ hebben genoemd.”

Zelf verantwoordelijk

“Door de koppeling wordt een stukje SURFsara als het ware onderdeel van onze infrastructuur”, vertelt Geertsma. “Daarover krijgen wij dan ook de verantwoordelijkheid: wij bepalen wat er wel en niet kan en mag. Samen met een onderzoeker hebben we eerst een proef uitgevoerd. Nu werken we de dienst verder uit en bepalen bijvoorbeeld wie verantwoordelijk wordt voor onder andere support.” Vanaf de zomer van 2017 moet de nieuwe dienst beschikbaar zijn voor alle onderzoekers.

Verbonden via dynamisch lichtpad

De omgevingen van VUmc en SURFsara worden verbonden via een dynamisch lichtpad van SURFnet. Onderzoekers merken maar weinig van de koppeling. Geertsma: “Onderzoekers hebben zowel ervaring met onze cloud als met de HPC Cloud. Het belangrijkste is dat ze hun data niet heen en weer hoeven te slepen. Ze hoeven geen datasets te kopiëren of een harde schijf mee te nemen naar een andere locatie. Dat is ook niet meer van deze tijd.”

Interessant bij omvangrijke datasets

Voor wie is deze dienst interessant? “Het gaat vooral om onderzoek waarbij veel analysewerk nodig is”, aldus Geertsma. “Daarbij gaat het met name om onderzoekers uit de geneticahoek, die we ook wel de ‘omics’ noemen, zoals genomics. Een andere groep zijn de onderzoekers die met beelden werken, zoals MRI- en CT-scans. Zij gebruiken nu vaak rekenclusters, terwijl voor hen cloudbursting ook interessant kan zijn.”

Beste van 2 werelden

De toename in capaciteit is een van de voordelen. Maar belangrijker vindt Geertsma dat hij geen nee hoeft te zeggen tegen een onderzoeker die veel rekenkracht nodig heeft. Voor sommige onderzoekers is de dienst bovendien voordeliger, stelt Geertsma: “Bij SURFsara kunnen onderzoekers die in de NWO-stroom zitten de HPC Cloud tegen lage kosten of zelfs gratis gebruiken, terwijl wij kosten in rekening moeten brengen. Zo breng je het beste van twee werelden bij elkaar.”

Meer informatie

Aantal keren bekeken:
1476
Laatste wijziging op 09 jul 2018