Ondersteuning voor minst ontwikkelde landen met Technology Bank

08 OKT 2015

Tijdens een bijeenkomst in New York heeft Ban Ki-moon, secretaris-generaal van de VN, een voorstel in ontvangst genomen voor de oprichting van een Technology Bank voor de minst ontwikkelde landen in de wereld. Hiermee krijgen deze landen ondersteuning van NREN’s uit ontwikkelde landen op het gebied van wetenschap, technologie en innovatie.

Cruciale rol NREN’s bij Technology Bank

In het voorstel wordt benadrukt dat de nationale onderzoeks- en onderwijsnetwerken (NREN's) en GÉANT (Europees samenwerkingsverband van NREN’s) een cruciale rol kunnen spelen bij de totstandkoming van een Technology Bank en zo de minst ontwikkelde landen ter wereld hulp bieden bij het ontwikkelen van wetenschap, technologie en innovatie.

Praktische maatregelen

In het voorstel worden verschillende praktische maatregelen genoemd, waaronder: het koppelen van de Technology Bank aan de wereldwijde NREN-structuur, het verstrekken van informatie door bestaande NREN's in de minst ontwikkelde landen aan hun lokale instellingen, universiteiten en wetenschappers over de oprichting van de Technology Bank en het actief ondersteunen van de oprichting van NREN's in de minst ontwikkelde landen.

Voorgesteld wordt om in de periode 2015-2016 een Technology Bank voor de minst ontwikkelde landen te creëren met het hoofdkantoor in Turkije.

De rol van SURFnet

SURFnet is een van de deelnemers geweest bij het project AfricaConnect van de Europese Commissie (DEVO), waarbij GÉANT het projectmanagement verzorgde. In dat project is Ubuntunet gekoppeld aan het NREN-netwerk in Amsterdam en Londen. Ook wisselt SURFnet actief kennis en publicaties uit met verschillende landen. Dat ondersteunt de relatie met deze landen, wat een goede basis is voor nieuwe samenwerkingsverbanden in de toekomst.

Meer informatie

Laatste wijziging op 08 okt 2015