Snel data delen met Zuid-Korea via NetherLight

17 OKT 2016

Met NetherLight in Amsterdam heeft Nederland een belangrijk knooppunt voor het transporteren van grote hoeveelheden onderzoeksdata over de hele wereld. Ook het Zuid-Koreaanse KISTI werkt nu samen met SURFnet om het netwerk te gebruiken. Daardoor kunnen Koreaanse onderzoekers snel data van CERN ontvangen.

Samenwerken in high-performance networking 

SURFnet en de Zuid-Koreaanse organisatie KISTI hebben deze week officieel de handen ineengeslagen voor de samenwerking op het gebied van high-performance networking. Beide partijen gaan hun kennis en infrastructuur met elkaar delen om zo de netwerken die er zijn voor onderzoek nog verder te verbeteren.

Toegang tot Large Hadron Collider-data

KISTI gaat gebruikmaken van de capaciteit van het netwerk dat er nu ligt tussen Chicago en Genève en krijgt daarmee gemakkelijk toegang tot de data die afkomstig is van de Large Hadron Collider (deeltjesversneller) van het Zwitserse CERN. KISTI krijgt een deel van de bandbreedte en dus kunnen onderzoekers in bijvoorbeeld Seoul ermee aan de slag.

Gebruikmaken van elkaars netwerk

Er zijn in de wereld al verschillende partijen die op deze manier met elkaar samenwerken en gebruik maken van elkaars netwerk. In een ander samenwerkingsverband zitten onder meer het Scandinavische NORDUnet en Nederland wisselt gegevens uit met het Poolse PSNC. Uiteindelijke doelstelling van deze verknoping van netwerken is een laagdrempelig datatransport voor wetenschappers over de hele wereld.

Laatste wijziging op 19 okt 2016