SURF draagt bij aan het snelste experimentele netwerk ter wereld

21 DEC 2016

Ieder jaar wordt voor de SC-conferentie (Super Computing) het experimentele netwerk SCinet opgebouwd, met 3 Tbit/s het snelste netwerk ter wereld. SURF hielp bij de bouw van SCinet en gebruikte het netwerk voor een demo van netwerkfunctievirtualisatie (NFV).

Netwerk met veel bandbreedte

SC (Super Computing) is 's werelds grootste conferentie voor high performance computing, netwerken, data-analyse en –opslag. Om hoogwaardige nieuwe technologieën op dit gebied te demonstreren is een netwerk met veel bandbreedte nodig. Jaarlijks wordt daarom speciaal voor SC het high-performance, experimentele netwerk SCinet opgezet. Dit vraagt een jaar voorbereiding en wordt vervolgens in twee weken tijd opgebouwd. Met SCinet zorgt SC ervoor dat de deelnemers een week lang beschikking hebben over een supersnel netwerk en over eduroam. Met 3 Tbit/s aan bandbreedte is SCinet tijdelijk het snelste netwerk ter wereld.

Bijdrage aan bouw

Meer dan 200 vrijwilligers uit 18 verschillende landen hielpen dit jaar mee om SCinet tot een succes te maken. Ook SURF leverde een bijdrage aan de bouw van het tijdelijke, experimentele netwerk en deed hiermee nieuwe kennis op over netwerkapparatuur en netwerksecurity. 

Demo netwerkfunctievirtualisatie

SCinet maakte onder andere de demo mogelijk die SURF gaf waarin de mogelijkheden van netwerkfunctievirtualisatie (NFV) werden gedemonstreerd. Samen met de Universiteit van Amsterdam, Rijksuniversiteit Groningen en Netherlands eScience Center maakte SURF zo de Nederlandse ontwikkelingen op het gebied van netwerk, grootschalig rekenen en visualisatie zichtbaar. Lees een uitgebreid verslag in de blog Netwerkfuncties demonstreren met Virtual Reality.

Meer informatie

 

Accepteer cookies van derden om deze inhoud te bekijken. Klik hier om dit te doen.
Laatste wijziging op 21 dec 2016