Tweede ronde experiment voor hands-on ervaring met learning analytics

20 DEC 2016

SURFnet start in 2017 de tweede ronde van het experiment met learning analytics. Wil je zelf ook experimenteren met de learninganalytics-infrastructuur om ervaring met learning analytics in de onderwijspraktijk op te doen? Meld je dan aan. Het experiment loopt van februari tot en met april 2017.

Inzicht in online studentgedrag en kwaliteit van het leermateriaal

Learning analytics is een praktische informatiebron naast de eigen observaties en evaluaties van docenten. Met de data over online studentgedrag kunnen zij gerichte feedback geven aan studenten, maar deze data geven ook inzicht in de kwaliteit van het leermateriaal of de opbouw van de cursus.

Learninganalytics-infrastructuur

Zelf aan de slag gaan met learning analytics is vooral een kwestie van doen. Daarom ontwikkelde SURFnet met een aantal instellingen een learninganalytics-infrastructuur. Onderwijsinstellingen kunnen van februari tot en met april 2017 experimenteren in deze omgeving. Er wordt gezocht naar mogelijkheden om onderzoek te verbinden aan deze experimenten, we verwachten dat u hieraan meewerkt.

Het experiment met learning analytics

Het doel van het experiment is om instellingen hands-on ervaring op te laten doen met learning analytics. We willen zo laten zien hoe je learning analytics praktisch kunt toepassen in het onderwijs. In het experiment onderzoeken we welke online activiteiten studenten uitvoeren. Ook kijken we hoe gegevens hierover docenten en studenten inzicht kunnen geven in de studievoortgang. Daarnaast onderzoeken we de bereidheid bij studenten om hun online studieactiviteiten te tonen. Begin volgend jaar stellen we alle opgedane kennis en ervaringen, de technische implementatie en de juridische randvoorwaarden van dit experiment ter beschikking.

Zelf experimenteren met learning analytics?

In de eerste ronde van het experiment hebben de Vrije Universiteit en de Hogeschool Utrecht deelgenomen aan het experiment. Zij zijn eind 2016 gestart en gaan nog door tot en met januari 2017. Heeft jouw instelling interesse om mee te doen met de tweede ronde van het learning analytics experiment, neem dan contact op met marieke.dewit@surfnet.nl of jocelyn.manderveld@surfnet.nl. Bekijk ook de infographic over de opzet van het experiment.

Meer informatie

Laatste wijziging op 23 dec 2016