HBOAward: Saxion Bibliotheek als eerste in de prijzen

08 MRT 2017

Saxion Bibliotheek is de winnaar van de eerste HBOAward. Het hbo werkt hard aan het open access toegankelijk maken van onderzoekresultaten. De meest spraakmakende initiatieven maken vanaf dit jaar kans op een HBOAward.

Saxion: van beleid naar realiteit

Saxion heeft al enkele jaren een publicatiebeleid waarin open access het uitgangspunt is. De bibliotheek van Saxion heeft, in samenwerking met het Bureau Kwaliteitszorg, grote stappen gezet om dit beleid te implementeren en verder te brengen. Onderzoekers zijn vanaf nu verplicht al hun onderzoeksresultaten te registreren en worden hierin ook gefaciliteerd door onderzoeksondersteuning.

Oordeel jury

Voor hun harde werken, toewijding en ambitie worden nu Sarah Coombs, Margo Timmer, Wendy Scheper, Gerald Wildenbeest, Renate Mattiszik, Rudy Dokter, Ruud Steltenpool en Hans de Brouwer namens de bibliotheek Saxion en Tom Assink namens Bureau Kwaliteitszorg beloond! .

De vakjury was onder de indruk van de omvang en de volwassenheid van de activiteiten van Saxion op het gebied van open access. Saxion was jaren geleden al 1 van de eerste hogescholen met een publicatiebeleid, gericht op open access. Dat er nu de verplichting aan toegevoegd is èn praktische ondersteuning door de bibliotheek is geregeld, maakt Saxion tot een terechte award-winning voorloper op het gebied van open access in het hbo.”

Nieuwe repository

Saxion heeft een nieuwe open repository die het uitgangspunt van open access ondersteunt. In deze repository worden in 2017 naar verwachting 1000 kennisproducten geregistreerd die in dit jaar opgeleverd worden. Dit zijn schriftelijke publicaties, en bijvoorbeeld ook software, kunst en andere producten. Met de nieuwe functionaliteiten van de repository monitort de bibliotheek hoeveel publicaties er open access beschikbaar zijn, en of deze producten goed vindbaar zijn. Daarnaast is de metadata, zoals de auteursnaam, uitwisselbaar.  

Op weg van open access naar open science

Voor de medewerkers van Saxion Bibliotheek is duidelijk dat de huidige situatie niet het eindstation is, maar een tussenstap op weg naar echt open science. Hierbij wordt openheid en uitwisseling van het hele onderzoeksproces nagestreefd; niet alleen het eindresultaat van het onderzoek telt, maar ook bijvoorbeeld de data en onderzoeksaanvragen. Ondertussen wordt er binnen de bibliotheek gewerkt aan verdere technologische verbeteringen en initiatieven om data goed te beheren en open te delen.

Ken jij de volgende HBOAward-winnaar?

Ken jij binnen je instelling ook echte open voorvechters, interessante samenwerkingen of vooruitstrevende acties die ondernomen worden om open access te stimuleren? Verdienen de betrokkenen de positieve aandacht van een prijs? Nomineer deze initiatieven bij Eva Woertman en vermeld hierbij: 

  • De gegevens van een contactpersoon
  • Een omschrijving van het initiatief
  • Een motivatie waarom juist dit initiatief open access stimuleert en inspirerend werkt

De HBOAward staat open voor alle betrokkenen bij open access tot praktijkgericht onderzoek, en beperkt zich niet alleen tot onderzoekers en onderzoeksondersteuning.

Meer informatie

Laatste wijziging op 18 apr 2017