8 instellingen doen proof-of-concept met open badges

22 JUN 2017

SURFnet onderzoekt met 8 instellingen in een proof-of-concept welke techniek en standaarden nodig zijn om badges te kunnen toekennen. Een badge is een digitaal insigne dat laat zien dat iemand bepaalde kennis of vaardigheden beheerst. Zo’n badge kun je bijvoorbeeld op je LinkedIn-profiel plaatsen. De proof-of-concept loopt tot 1 november 2017.

Infrastructuur inrichten

In deze proof-of-concept kunnen instellingen experimenteren met het maken en uitgeven van een badge. Badges vereisen speciale techniek: het zijn afbeeldingen in .png-formaat die informatie bevatten over onder andere de gevolgde cursus, de instelling die de badge heeft afgegeven en aan wie. Ze mogen daarom bijvoorbeeld niet kopieerbaar zijn. We richten hiervoor een infrastructuur in die gebruik maakt van de open badge-standaard. Omdat we deze open standaard gebruiken die publiek beschikbaar is en vrij van licenties, spreken we van open badges.

Op weg naar badges voor geaccrediteerd onderwijs

De meeste instellingen die deelnemen aan de proof-of-concept beginnen met het uitgeven van badges aan studenten die bijvoorbeeld opvallen door hun inzet. Zij zien dit als opmaat naar het uitgeven van badges voor onderdelen van geaccrediteerd onderwijs op de langere termijn. 1 instelling gaat de badges al wel inzetten voor hun geaccrediteerde onderwijs. Op de Open badges-wiki staat een overzicht van de instellingen die participeren in deze proof-of-concept.

Badges en microcredentialing

Badges kunnen een toepassingsvorm zijn van microcredentialing: het opknippen van onderwijs in kleinere eenheden dan diploma’s. Deze losse onderwijseenheden kunnen instellingen niet alleen aan hun eigen studenten aanbieden, maar ook aan andere, nieuwe doelgroepen zoals scholieren of professionals. Vervolgens kunnen de instellingen badges verstrekken aan iedereen die zo’n eenheid succesvol afrondt. Daardoor krijgen deze onderwijseenheden een zelfstandige waarde.

Meer informatie

Laatste wijziging op 20 feb 2018