Nieuwe directe link vanuit Zuid-Afrika draagt bij aan internationaal onderzoek

SANReN en TENET aangesloten op NetherLight met 20 Gbit/s-verbinding

10 APR 2018

De Zuid-Afrikaanse NREN (National Research and Education Network), bestaande uit SANReN en TENET, is via een 20 Gbit/s-verbinding aangesloten op NetherLight, de open exchange van SURF in Amsterdam. Deze nieuwe directe link biedt capaciteit voor een aantal internationale wetenschappelijke projecten, waaronder de SKA (Square Kilometre Array).

SANReN en TENET aangesloten op NetherLight

Na Egypte is Zuid-Afrika het tweede Afrikaanse land met een directe verbinding met NetherLight in Amsterdam. Dankzij de 20 Gbit/s-verbinding met NetherLight profiteren SANReN en TENET nu ook van redundante verbindingen met ANA-300G. Dankzij deze verbindingen kunnen onderwijs- en onderzoeksinstellingen in Zuid-Afrika gegevens snel en veilig naar de Verenigde Staten, Canada en Europa sturen.

Internationale wetenschappelijke projecten

Directe verbinding met Zuid-Afrika is essentieel voor internationaal onderzoek. Zuid-Afrika is een belangrijke partner voor Nederland, onder andere op het gebied van radioastronomie. De grote radiotelescoop bij Hartebeesthoek (Zuid-Afrika) is bijvoorbeeld onderdeel van het Europese VLBI (very-long-baseline interferometry)-netwerk en er worden dan ook regelmatig gegevens naar Nederland verstuurd die bij het bij ASTRON gehoste Joint Institute for VLBI ERIC worden verwerkt en geanalyseerd. Door deze geografisch gescheiden telescopen digitaal te koppelen, kunnen astronomen voor op radiogolflengtes gegenereerde gegevens de helderste beelden van het heelal creëren. Daarnaast wordt er nu door onderzoekers, ingenieurs en beleidsmakers uit verschillende landen gewerkt aan het SKA-project, waarbij er allerlei mogelijkheden voor nieuwe wetenschappelijke projecten ontstaan.

SKA: de grootste radiotelescoop ter wereld

Eenmaal af verbindt de SKA honderden radiosatellieten en honderdduizenden individuele antennes digitaal om zo een nieuwe, ongekend gevoelige telescoop te realiseren, waarmee de weg wordt vrijgemaakt voor allerlei nieuwe onderzoeken, naar bijvoorbeeld de eerste stadia van de ontwikkeling van het universum.

De SKA staat op twee geografisch gescheiden locaties in West-Australië en Zuid-Afrika, en de verwachting is dat de SKA, zodra de eerste bouwfase is voltooid, per jaar honderden petabytes aan gegevens (oplopend tot exabytes voor het daaropvolgende decennium) zal opleveren waar onderzoekers van over de hele wereld mee aan de slag kunnen. De SKA-gegevens worden vanaf de sites in Australië en Zuid-Afrika gedistribueerd naar een netwerk van SKA Regional Centres (SRC's) in Europa en de rest van de wereld. Connectiviteit is dus een essentieel onderdeel van dit netwerk van SRC's, omdat astronomen van over de hele wereld SKA-gegevens kunnen gebruiken voor onderzoek.

De rol van Nederland in het SKA-project

ASTRON, het Nederlandse instituut voor radioastronomie, werkt momenteel aan een aantal projecten voor het ontwerp van dat netwerk en het opzetten van een SKA Regional Centre in Europa. Dankzij de nieuwe snelle verbinding tussen de Zuid-Afrikaanse NREN en NetherLight kunnen onderzoekers in Nederland ervaring opdoen met het transporteren en analyseren van grote gedistribueerde gegevensverzamelingen en zich voorbereiden op de SKA-gegevens die eraan gaan komen.

"Deze nieuwe verbinding met Zuid-Afrika biedt ons de mogelijkheid om echt ervaring op te doen met gedistribueerde gegevens op deze nieuwe schaal. Met LOFAR hier in Nederland en de nieuwe MeerKAT-telescoop in Zuid-Afrika beschikken we overigens al over één van de grootste verzamelingen van astronomiegegevens ter wereld. Dankzij deze nieuwe supersnelle verbinding kunnen we aan de slag met prototypeontwikkeling voor de daadwerkelijke interactie met de SKA en de daaraan gekoppelde dataproducten, en kunnen astronomen hun werk voortzetten." - Dr. Michael Wise (ASTRON)

Meer informatie

Laatste wijziging op 18 apr 2018