Vernieuwde HORA op 1 november live

15 OKT 2018

HORA is vernieuwd. HORA biedt instrumenten voor de inrichting van de organisatie en informatievoorziening binnen onderwijs- en onderzoeksinstellingen. In HORA 2.0 vind je een referentiearchitectuur met onder andere meer detaillering in verschillende componenten. Vanaf 15 oktober kun je de preview bekijken, en op 1 november gaat HORA 2.0 live.

Van 1.0 naar 2.0 

De huidige Hoger Onderwijs Referentie Architectuur (HORA 1.0) is in 2013 opgesteld en nu doorontwikkeld naar versie 2.0. De preview van deze vernieuwde wiki bekijk je vanaf 15 oktober 2018 via de huidige wikiwebsite van HORA. Vanaf 1 november biedt de HORA-wiki versie 2.0 aan. Versie 1.0 van HORA blijft beschikbaar via een verwijzing op de nieuwe wiki.  

Wat is er nieuw in HORA 2.0?

In HORA 2.0 zijn de volgende fundamentele aanpassingen doorgevoerd:  

  • Er is een nieuw metamodel opgesteld op basis van Archimate 3 waarmee wordt vastgelegd welke concepten en onderlinge relaties (kunnen) worden gebruikt in HORA 2.0. 
  • Er is meer detail aangebracht in de onderdelen bedrijfsfuncties, daarin gebruikte informatieobjecten en de functionele applicaties die de informatie verwerken. 
  • Naast bestaande bedrijfsfuncties zijn nu applicatiefuncties toegevoegd, waardoor de functies van applicaties beter beschreven kunnen worden. 
  • De daartussen liggende relaties zijn verder uitgewerkt en bieden sterkere ondersteuning bij het beheren van de instellingsarchitectuur. 
  • Door een andere technische aanpak is HORA 2 beter beheersbaar, consistenter op de wiki, makkelijker verder te ontwikkelen en beter bruikbaar als uitgangspositie voor een instellingsarchitectuur.  

Doorontwikkeling HORA 

HORA biedt een verzameling van instrumenten voor het inrichten van de organisatie en informatievoorziening van Nederlandse instellingen in het hoger onderwijs. Deze verzameling wordt continu doorontwikkeld dankzij feedback en verbetervoorstellen vanuit het werkveld. Dit resulteert nu in een vernieuwde wiki met een sterkere toegevoegde waarde voor de architectuur voor het onderwijs, onderzoek en bedrijfsvoering bij de instelling.  

Generieke architectuur  

HORA kun je het best vergelijken met een sjabloon. Dit sjabloon biedt een basisarchitectuur die de volle breedte van een HO-instelling beslaat en per instelling kan worden aangevuld en verfijnd. Toepassingsgebieden van HORA zijn bijvoorbeeld het geven van inzicht in verbetermogelijkheden in de instellingsarchitectuur, in het definiĆ«ren van de scope en afhankelijkheden van projecten of in ondersteuning bij de inrichting van gegevensbeheer. Zodoende biedt HORA ondersteuning bij het oplossen van ICT-vraagstukken ten behoeve van de strategie en doelen van de instelling. 

Laatste wijziging op 15 okt 2018