Nieuws

MBO Raad en SURF maken mbo-sector samen sneller cyberweerbaar

Om het mbo sneller en beter weerbaar te maken tegen cyberaanvallen, gaan de MBO Raad en SURF nauw samenwerken. Daartoe hebben ze op 9 juni een samenwerkingsovereenkomst getekend. De samenwerking vindt plaats tussen de innovatiezone (Cyber)veiligheid van SURF en het Programma Cyberveiligheid mbo van de MBO Raad.
Ondertekening samenwerkingsconvenant MBO Raad en SURF

Martijn Timmer (MBO Digitaal) en Hans Louwhoff (SURF) ondertekenen de samenwerkingsovereenkomst op het gebied van cyber.

Dreiging van cyberaanvallen neemt toe

Er is veel aandacht voor de cyberveiligheid van onderwijsinstellingen, vanuit de eigen medewerkers en studenten, maar ook vanuit media en politiek. Instellingen voelen de urgentie om de cyberveiligheid te verbeteren, omdat digitalisering onlosmakelijk verbonden is met het onderwijsproces. Ook door serieuze cyberincidenten bij onder andere Universiteit Maastricht en ROC Mondriaan zien instellingen in het mbo dat samenwerking in cyberveiligheid heel belangrijk is.

  "Het Programma Cyberveiligheid mbo is centraal georganiseerd. We doen het niet vóór, maar samen met de mbo-scholen: een hele krachtige aanpak. De uitvoering doen we waar mogelijk met SURF."
  Martijn Bijleveld, programmamanager Programma Cyberveiligheid mbo bij MBO Digitaal

  Raakvlakken

  De leden van SURF werken aan cyberweerbaarheid in de innovatiezone (Cyber)veiligheid. Het mbo doet dat in het Programma Cyberveiligheid mbo. Beide programma’s hebben veel raakvlakken. Daarom trekken SURF en de MBO Raad hierin vanaf nu samen op. Een van de uitgangspunten is te voorkomen dat elke instelling opnieuw het wiel moet uitvinden. Door de krachten te bundelen kunnen de mbo-instellingen – en andere onderwijs- en onderzoeksinstellingen in de sector – nog sneller en beter cyberweerbaar worden.

   "De dreiging van inbreuken bij instellingen neemt toe, dus we moeten de beveiliging naar een hoger plan tillen. Dit vereist aandacht, tijd, geld en vooral samenwerking."
   Albert Hankel, programmamanager innovatiezone (Cyber)veiligheid bij SURF

   Meer informatie

   Foto: de Beeldredaktie / Sander Koning