Nieuws

Publieke cloudoplossingen makkelijker te gebruiken dankzij Europese subsidie

GÉANT heeft een consortium bestaande uit SURF, Oracle, Microsoft, Bechtle en Quistor een som van 400 duizend euro toegekend voor het stimuleren van publieke cloud-adoptie door Nederlandse universiteiten en onderzoeksinstituten.

Deze zogeheten OCRE-financiering maakt interoperabiliteit van de Research Cloud van SURF en de cloudtechnologieën van Oracle en Microsoft mede mogelijk. Hierdoor zullen in de toekomst universiteiten en onderzoekscentra met behulp van clouddiensten gebruik kunnen maken van zeer geavanceerde technologie ten behoeve van hun onderzoek. OCRE is een belangrijk programma van GÉANT, de samenwerkingsorganisatie van Europese Nationale Onderzoek en Onderwijs Netwerken (NRENs).

Snellere en voordeliger oplossingen voor onderzoek

De GÉANT OCRE-financiering maakt het mogelijk om wetenschappelijke open-source software via het MultiXscale project eenvoudig beschikbaar te maken op de nationale HPC research-infrastructuren en de commerciële clouds. Door de open-source software te optimaliseren voor al deze cloudplatformen kunnen de HPC gebruikerscommunities snellere en voordeligere oplossingen voor onderzoek bouwen. Het doel is zonder complexe technische vereisten onderzoekers efficiënt en gestroomlijnd gebruik te laten maken van geavanceerde wetenschappelijke middelen.