ict’ers van het Groninger Forum
Praktijkverhaal

Best practice: SURFwireless neemt beheer over van bestaand wifi-netwerk Groninger Forum

Groninger Forum verhuist naar nieuwbouw. SURF gaat het wifi-netwerk aanleggen en beheren, met de dienst SURFwireless. Maar kan SURFwireless ook uit de voeten met een bestaand wifi-netwerk? Groninger Forum en SURF startten een succesvolle pilot, om optimale ontzorging op het vlak van wifi-dienstverlening te bereiken.

We spraken met Richard de Vries, projectleider ict bij het Groninger Forum, en Eelco de Vos, servicemanager van SURFwireless.

Midden in het centrum van Groningen, achter de Grote Markt, verrijst een mastodont: de nieuwbouw van het Groninger Forum. Daarvoor gaat SURF de wifi-voorzieningen leveren, met de dienst SURFwireless. Op zich is dat een spectaculaire en uitdagende klus (zie kader), maar een ander aspect is echt nieuw: SURF gaat ook het bestaande wifi-netwerk van het Groninger Forum beheren. Met als doel om Groninger Forum te ontzorgen op het vlak van wifi in het huidige gebouw én om een vlekkeloze migratie naar SURFwireless in de nieuwbouw te garanderen.

Beheer wifi-netwerk uitbesteden

Richard de Vries: “Toen ik hier kwam een aantal jaar terug, was het niet al te best gesteld met het wifi-netwerk. Er waren veel klachten over de beschikbaarheid en de prestaties van de wifi. En omdat ik toen de enige ict’er was bij Groninger Forum, wilde ik daar graag verandering in brengen. Ik wilde bijvoorbeeld graag het beheer uitbesteden. Al snel kwam ik in contact met Eelco de Vos over onze nieuwbouw en besloten we om daar SURFwireless voor te kiezen. Vervolgens stelde ik de vraag: kunnen jullie niet ook het beheer van ons huidige wifi-netwerk gaan doen met SURFwireless? Dat scheelt mij een hoop werk en komt de kwaliteit ten goede.”

Eelco de Vos: “Dat vonden we een interessante vraag. En een uitdaging, want het beheer overnemen van een bestaand netwerk, dat doe je niet zomaar even. Daarom zijn we blij dat we samen met Groninger Forum deze pilot konden doen.” Wat is er zo uitdagend aan het overnemen van een bestaand wifi-netwerk? De Vos: “Het makkelijkst is om een wifi-omgeving van nul af te implementeren. Je kunt het dan helemaal inrichten zoals je zelf wilt. Je bepaalt zelf de architectuur, de positie van de access points, enzovoort. Ook het integreren van de hardware met het beheerportaal gaat natuurlijk makkelijk, want dat bouwen we zelf. De uitdaging is nu dus om een bestaande omgeving zo goed mogelijk aan te laten sluiten op de hoogwaardige SURFwireless-beleving die wij de klant willen bieden. Dus met een hoge kwaliteit wifi voor de gebruiker, en goede monitoring- en beheermogelijkheden.”

Skyline van Groningen met Forum en Martinitoren

Meten en verbeteren

Hoe is de pilot in zijn werk gegaan? De Vos vervolgt: “We hebben eerst de wifi-omgeving van Groninger Forum technisch in kaart gebracht. Hoe is de configuratie, welke apparatuur is er, waar hangen de access points, enzovoort. Daarna hebben we een fysieke meting uitgevoerd om te kijken hoe het stond met de capaciteit en de kwaliteit van de wifi, door het gebouw heen. Op basis van die meting hebben we een verbeterplan gemaakt, om te zorgen dat het wifi-netwerk zoveel mogelijk ging voldoen aan de kwaliteitseisen van SURFwireless. Zo moesten we een aantal access points beter instellen en we hebben op 3 plaatsen extra access points geplaatst. Daar was echt te weinig wifi-capaciteit. We hebben de nieuwe omgeving geconfigureerd in de managementomgeving en in 2 dagen hebben we vervolgens de fysieke werkzaamheden op locatie uitgevoerd: nieuwe access points opgehangen en alle access points voorzien van de nieuwe configuratie."

"Kunnen jullie ook het beheer van ons huidige wifi-netwerk overnemen?"

Geen klachten meer

En, hoe werkt het in de praktijk? Richard de Vries: “De lakmoesproef kwam toen er een nieuwe studentenperiode startte. Dan komen er altijd veel studenten bij Groninger Forum over de vloer, een mooie test voor de wifi dus. Vroeger regende het dan klachten: de wifi doet het niet, de wifi is te langzaam, enzovoort. En nu: het bleef stil, geen klachten meer. Voor mij is dat een heel duidelijk teken dat ik een stabielere wifi-omgeving heb gekregen.”

Maar het project is nog niet helemaal afgerond. Eelco de Vos: “We gaan nu nog een aantal verbeteringen doorvoeren die de overgang naar het Nieuwe Groninger Forum makkelijker moeten maken. Zo gaan we het aantal SSID’s (netwerknamen) terugbrengen van 4 naar 1 of 2. En misschien nog wel belangrijker: we gaan een voorziening inrichten waarmee Groninger Forum gastaccounts voor het wifi-netwerk kan uitdelen aan bezoekers, zoals scholieren, bibliotheekbezoekers maar ook dagjesmensen (de VVV komt ook in het Groninger Forum). Als we dat afgerond hebben, is de pilot echt geslaagd."

Aardbevingsbestendige nieuwbouw: uitdaging voor SURFwireless-team

Groninger Forum organiseert op verschillende locaties in de stad filmvoorstellingen, cursussen, kinderactiviteiten en festivals. Daarnaast biedt het ruimte aan bibliotheken en zijn er studentwerkplekken. Eind 2019 neemt Groninger Forum zijn intrek in de nieuwbouw. Groninger Forum wordt dan laagdrempelige ontmoetingsplek waar al deze (en nog meer) voorzieningen samenkomen.

SURF verzorgt voor Groninger Forum met SURFwireless de wifi-dienstverlening. Dat is bepaald geen standaardproject voor het SURFwireless-team:

  • Het nieuwe gebouw is aardbevingbestendig. Dat houdt onder andere in dat de muren en plafonds extra dik zijn, en dat er veel separatieglas wordt gebruikt. Zaken die slecht zijn voor de doorgifte van wifi-signalen.
  • Het inmeten van het gebouw moest gebeuren tijdens de bouw. Op een zeker moment stuken ze namelijk alle plafonds dicht daarvóór moeten ze de kabels en aansluitpunten voor access points plaatsen. Ook de inrichting ontbrak daardoor nog tijdens de metingen. Dat maakt het een flinke uitdaging om de uiteindelijke situatie zo goed mogelijk in te schatten.

Dit artikel is relevant tot