Bovenaanzicht van studenten achter computer met mobiel
Nieuws

CopyrightCheck: nieuwe tool voor inzicht in auteursrecht op leermaterialen

SURF lanceert een nieuwe dienst: CopyrightCheck. Deze tool geeft overzicht over leermaterialen die docenten en cursus coördinatoren met studenten delen binnen de digitale leeromgeving. Met CopyrightCheck zijn inbreuk op auteursrecht en naheffingen beter te voorkomen. Ook kan de tool ingezet worden voor de rapportageplicht binnen de Easy Access regeling.

Close-up van handen die op een laptop typen

Inzicht in gebruik van leermaterialen 

Universiteiten hebben er allemaal mee te maken. Controles op auteursrechtelijk beschermde leermaterialen in de digitale leeromgeving (LMS). Docenten die leermaterialen in het LMS plaatsen zijn zich niet altijd bewust van de regels rond auteursrechten. Instellingen komen in de problemen, bijvoorbeeld in de vorm van naheffingen, als docenten leermaterialen gebruiken zonder rekening te houden met auteursrechten. Daarom ontwikkelde SURF een tool samen met een aantal instellingen, in opdracht van de UNL. Om instellingen en uitgevers (vertegenwoordigd door Stichting UvO) om het (her)gebruik van auteursrechtelijk beschermde leermaterialen goed te regelen. Minder controle achteraf, maar juist hulp en advies vooraf te bieden.  

De tool helpt inzichtelijk te krijgen hoeveel en op welke manier auteursrechtelijk beschermd en open access leermateriaal wordt gebruikt binnen de onderwijsinstelling.

Wat is CopyrightCheck? 

CopyrightCheck geeft overzicht over leermaterialen die docenten en cursus coördinatoren met studenten delen binnen de digitale leeromgeving (LMS). De tool helpt inzichtelijk te krijgen hoeveel en op welke manier auteursrechtelijk beschermd en open access leermateriaal wordt gebruikt binnen de onderwijsinstelling. Daarnaast kunnen onderwijsinstellingen met CopyrightCheck makkelijker rapporteren aan Stichting UvO.  

Voordelen voor instellingen 

  • De bewustwording van het auteursrecht bij docenten neemt toe. 
  • Inbreuk op auteursrecht en naheffingen zijn beter te voorkomen. 
  • Rapportages bieden universiteiten en hogescholen inzicht en mogelijkheid tot sturing 
  • Open-access-inspanningen van VSNU en UKB worden beter benut binnen het onderwijs. 
  • Licentie-afspraken tussen uitgevers en universiteiten worden ook beter benut. We kunnen toewerken naar meer maatwerkafspraken, die meer op daadwerkelijk gebruik zijn gebaseerd.  

Meer weten over CopyrightCheck?

Naar informatiepagina

Dit artikel is relevant tot