iotroam
Nieuws

Met de nieuwe dienst iotroam sluit je IoT-apparaten veilig en herleidbaar aan

Een eigen netwerk voor IoT-apparaten waarmee je samen met eduroam zorgt voor een optimale connectie van alle wireless-apparaten op je instelling. Geen zelfgebouwde oplossingen meer, maar een selfservice-portal waar studenten, docenten, medewerkers en onderzoekers zelf hun apparaten koppelen. Sinds 1 januari is iotroam beschikbaar als dienst van SURF.

Waarom iotroam?

De ontwikkelingen van apparaten die netwerkconnectiviteit nodig hebben om te kunnen functioneren gaat razendsnel. Ze worden steeds meer toegepast in onderwijs en onderzoek en zijn een waardevolle aanwinst voor vernieuwende en innovatieve manieren van lesgeven. Daarnaast brengen leerlingen standaard hun eigen telefoons en andere tools mee naar de lessen. Al deze devices moeten op een veilige en herleidbare manier kunnen aansluiten op het netwerk van de instelling. Vaak bleek dit een hele uitdaging en daarom heeft SURF iotroam ontwikkeld. We hebben iotroam gebouwd met opensource-software en vendor-neutraal, zodat het op elk wifi-netwerk werkt. 

Toepassingen iotroam

De afgelopen jaren hebben we ervaring opgedaan met verschillende pilotinstellingen. Zo werden onder andere het iotroam-portal getest waarmee gebruikers zelf hun IoT-apparaten online kunnen krijgen zonder de tussenkomst van de ict-afdeling. Ook werd een heel arsenaal aan apparaten gekoppeld en getest: fitnessapparatuur, VR-brillen, slimme thermostaten, 3D-printers, AED’s en zelfs een bijenkas en een heus trucklab. De IoT-apparatuur kan moeiteloos worden uitgewisseld tussen verschillende locaties en instellingen.

Interesse in iotroam?

Neem dan contact op met Thomas Esman, productmanager iotroam.

Meer informatie

  • Meer weten? Lees alles over iotroam.
  • Hoe werkt iotroam in de praktijk? Lees de case studies van het Summa College en de UvA/HvA

Dit artikel is relevant tot