Paul Dekkers wint GÉANT Community Award
Nieuws

Paul Dekkers wint GÉANT Community Award voor zijn werk aan eduroam

Voor zijn onvermoeibare inzet voor eduroam heeft SURF's eigen Paul Dekkers de GÉANT Community Award 2022 in ontvangst genomen. Uiteraard vinden wij Paul de terechte winnaar. We vroegen Paul om een reactie.

Grote bijdrage aan eduroam

De GÉANT Community Award wordt sinds 2012 uitgereikt, aan leden van de GÉANT-community die op uitzonderlijke wijze bijdragen aan de samenwerking in de gemeenschap en aan de ontwikkeling van nieuwe diensten en technologieën. Paul Dekkers krijgt de Award voor zijn grote bijdrage aan eduroam. Paul zet zich al 20 jaar in voor de technische ontwikkeling van eduroam, maar ook voor het maken en bewaken van beleid en standaarden. Inmiddels is hij binnen GÉANT zelfs Service Owner voor eduroam en voorzitter van de Global eduroam Governance Committee. 

Paul Dekkers over het winnen van de GÉANT Community Award

portret Paul Dekkers

Paul Dekkers

Wat ging er door je heen toen je hoorde dat je gewonnen had?

Het was een heel bijzonder gevoel. Ik vond het al een grote eer om tussen de genomineerden te staan: andere mensen actief in de internationale GÉANT-community die bijzonder goed werk verrichten. Maar winnen is natuurlijk helemaal mooi: het is een erkenning voor mijn werk, maar ook voor het werk van de eduroam-community. Want eduroam is voor mij vooral een community-effort: iedereen die eraan bijdraagt, maar ook de gebruikers, zijn heel belangrijk voor eduroam. We geloven samen in het idee, zijn er enthousiast over, en hebben het op die manier tot een populaire dienst gemaakt.

Wat maakt je trots op deze Award?

We maken met eduroam iets waar veel mensen gemak en plezier van hebben. Dat merkte ik al tijdens het stemproces: ik kreeg veel berichten van mensen die zeiden blij te zijn met eduroam. Van mensen die ik ken uit de community, maar ook van mensen die ik niet ken, bijvoorbeeld onderzoekers die eduroam gebruiken. Het is fijn om op die manier te merken dat mijn werk gewaardeerd wordt. Dat motiveert me extra om met dit werk door te gaan.

Je stond aan de wieg van eduroam en bent er nog steeds dagelijks mee bezig. Wat maakt eduroam voor jouw zo'n mooie dienst?

eduroam voorziet in een enorme basisbehoefte: veilig en gemakkelijke toegang tot wifi. Daardoor, en doordat de technische blauwdruk zo eenvoudig is, is eduroam een wijdverspreide dienst en kun je overal ter wereld online. Wat ik verder zo mooi vind, is dat we de dienst steeds blijven vernieuwen. Soms onder de motorkap, soms zichtbaar, zoals een app om eduroam mee te configureren.

Welke ontwikkelingen zie je voor eduroam in de toekomst?

Er ontstaan de laatste jaren steeds meer op eduroam geïnspireerde wifi-netwerken. Voor specifieke doelgroepen, zoals govroam, maar ook voor veel bredere toepassing, zoals OpenRoaming. We dragen actief bij aan dit soort initiatieven want ik verwacht dat we daar als eduroam-community straks ook profijt van hebben: eduroam wordt daardoor mogelijk op nog meer plaatsen beschikbaar.

CEO van SURF Jet de Ranitz: erkenning is dik verdiend

“We zijn enorm trots dat Paul Dekkers de GÉANT Community Award heeft gewonnen dit jaar. Het lijkt tegenwoordig vanzelfsprekend dat eduroam er is voor studenten en onderzoekers over de hele wereld. Dat is het natuurlijk niet! Paul is een bescheiden mens en technici zoals hij treden meestal niet op de voorgrond. Maar zonder hem en zijn collega’s zouden we minder verbonden zijn in de wereld van onderwijs en onderzoek. Daarom is het mooi dat hij deze erkenning krijgt, temeer omdat die komt van de community zelf. Deze Award is dik verdiend en wij feliciteren hem namens heel SURF van harte!”